gfdgdfg

Kasein - mjölkfärg

Miss Mustard SEed's milk piant

Miss Mustard Seed’s Milk Paint är en miljövänlig färg i pulverform som blandas ut i vatten i samband med målning.

Mjölkfärg är en ren och enkel basprodukt, det är det som gör den så speciell! Det finns inga bindemedel eller andra tillsatser som ökar vidhäftningen eller förhindrar att pigment och övriga ingredienser  separerar.

Färgen kallas för mjölkfärg eftersom den är baserad på kasein, ett mjölkprotein. Utöver kasein innehåller den lera, kalksten (kalk och krita) samt naturliga och syntetiska (giftfria) pigment. Produkten innehåller cirtonsyra för att neutraliera innehållet av kalk (alkaliskt). Både kalk och citronsyra kan vara uttorkande för hud och frätande i kontakt med ögon och slemhinnor.

Användning av äkta naturliga pigment ger färgen god täckning med bra färgdjup, lyster och UV beständighet. Eftersom större delen av pigmenten är naturliga kan skiftningar i nyansen förekomma (upp till ca 15%) i olika satser. Täckningen varierar lite mellan de olika nyanser beroende på vilka pigment som används, vissa pigment är också lite mer svårlösliga i vatten och kan kräva lite mer arbete vid tillredning. 


Egenskaper

Karaktäristiska egenskaper för MMS Milk Paint:
  • • Vattenbaserad och miljövänlig
  • Så gott som helt luktfri, innehåller inga Volatile organic compounds (VOC)
  • Helmatt
  • Hög täckförmåga
  • Snabbtorkande
  • Fäster inte på alla underlag (se grundarbete)
  • Behöver förseglas för att bli vattentålig och slitstark (se försegling)
  • För inomhusbruk till möbler, men även väggar
  •  Kan användas utomhus tillsammans med tungolja (kinesisk träolja)
  • Håller i evighet som pulver, tillblandad färg i ca 1-2 veckor
Färgblandningen kan ha ett högt pH-värde (på grund av innehåll av kalk), vilket är uttorkande för huden och orsaka kraftig irritation om stänk hamnar i ögonen.


Grundarbete & Applicering

På obehandlat trä och andra porösa ytor absorberas mjölkfärgen av underlaget och vidhäftningen är mycket god, den kommer inte flaga och lossna. Eftersom färgen inte innehåller bindemedel fäster den mindre bra på blanka och icke-porösa ytor. Det är därför nödvändigt med ett noga utfört grundarbete, alternativt tillsätta ett bindemedel till färgen. Blandar du i Miss Mustard Seed's Bonding Agent (akrylbaserat bindemedel) kan du även måla blanka ytor som tidigare målats eller lackats (till och med på kakel, metall och glas m.m). Det är många som väljer mjölkfärg just för att få ett naturligt slitet utseende, "the chippy look". Om du eftersträvar ett gammalt utseende med flagnande färg så ska du inte använda Bonding Agent.

Mjölkfärg har en tunnare konsistens än förblandade moderna färger och eftersom du blandar till den förhand kan den ibland innehålla lite klumpar som kan behöva penslas ut. Resultatet är en matt och slät yta som behöver förseglas för att bli slitstark, fläck- och vattentålig.

Det är många faktorer som påverkar åtgång och täckning. En påse (230g pulver) ger ca 1 Liter färg räcker till ca 6,5 m², en provpåse räcker till ca 0,8 - 1m².