gfdgdfg

Varför blir det repor och avskavt?

Det kan ha olika orsaker:
 • Bristande grundarbete eller ett olämpligt underlag 
 • Att färgen inte är ordentligt förseglad (gäller Vintage)
 • Att färgen inte fått härda ordentligt
 • Att det är så trångt att det inte finns tillräckligt utrymme för färgen

underlag & grundarbete

Det går nästan alltid att härleda problem med vidhäftningen till underlaget och bristande grundarbete. Det är därför vi inte tycker om att använda fraser som "fäster på allt" och "inget grunarbete behövs"  (som många andra gör när det gäller kritfärger), det är helt enkelt inte sant. Det går inte bra att måla på allt... speciellt inte untan grundarbete. Ofta går det alldeles utmärkt att hoppa över grundarbetet, men man måste veta vad det är man målar på (och det gäller inte Autentico Versante Eggshell). Läs gärna: FAQ om olika underlag ⇒


Försegling

Innan Autentico Vintage är förseglad med vax (sealer, lack eller hårdvaxolja) är den mycket känsig. Det kan gå att repa den, nöta den eller blöta upp den och skrubba bort den. Det är viktigt att försegla ordentligt och använda tillräckligt med vax. Använder manenbart färgat vax är det lätt att använda för lite, ofta för att få en mer sparsam effekt. Komplettera därför gärna med ett klart vax.


Torktider & Härdning

Autentico Versante blir starkare för var dag som går, gör därför inte ett reptest på en nymålad yta. Det tar ca 2 veckor för färg att härda helt och fullt, och de första dagarna är skillnaden som störst. Även möbelvax har en härdningstid på ca 3 veckor.

Målar du för tjocka lager färg med för korta toktider mellan lagren kan det också påverka härdning och i sin tur vidhäftning och hållbarhet (det gäller inte Vintage som kan appliceras tjockt). Versante som är filmbildnade behöver lite längre torktid än Vintage och Velvet som är mer porösa och andas. På svåra underlag blir det bäst om man målar tunna lager med färg och väntar ca 4 timmar mellan lagren (speciellt om det gäller Versante Eggshell).

Trånga utrymmen

Finns det inte plats för färgen kommer den skavas av. Det kan till exempel gälla lådor eller kåpsdörrar som inte är utanpåliggande.

 • Det bästa kan vara att hoppa över att måla kanter på utdragna lådor, det kan vara svårt att få in dem igen. Färgen på både lådan och skåpskanten kommer att nötas bort om det bir för trångt.
 • Ska du måla en skåpslucka kontrollera först att det inte skrapar emotnär du stänger den. I sådana fall kan behöva slipa ner kanterna på luckan eller skåpet innan du målar. Måla inte för tjockt lager utan se bara till att det precis täcker.

Vad gör jag om det hänt?

En vanlig fråga är kan jag lacka över så att det håller?

Kedjan är aldrig starkare än dess svagaste länk. Ett lack kan ge extra skydd men det gör inte att färgen underst fäster bättre mot underlaget och är det trångt blir det ännu trängre. Kan du dra av färgen i stora flagor finns inget hopp (det kan ibland ses vid målning på olja eller avvisande beläggningar på vissa nyproducerade möbler). Det bästa är alltid att gå till grunden på problemet och åtgärda orsaken. 

Åtgärd:

 • Slipa bort allt som sitter löst och se till att ytan är jämn och slät igen utan nivåskillnader och färgkanter (använd spackel om nödvändigt). Du kan också använda Autentico Bio-Strip till att lösa upp färgen.
 • Rengör med Autentico Omniclean och torka eventuellt av med T-röd
 • Grundmåla eventuellt med en oljeburen grundfärg (beroende på orsaken till problemet), den ska kunna övermålas med en vattenburen färg.
 • Testmåla en liten yta innan du målar om allt
 • Vill du ha extra skydd kan du avsluta med ett lack, Autenticos gollvack är extra starkt.