gfdgdfg

Golv & Trappor

Vi vet att ni är många som älskar kritfärgernas otroliga förmåga att bita sig fast i nästan vilket underlag som helst, och att många anser att förarbete och slipning är helt onödigt...

En sanning med modifikationa. Kritfärger fäster avgörande mycket bättre än de flesta andra färger eftersom krita är ett mycket effektivt bindemedel. Alla sorters färger fäster dock bäst på ett poröst och rent underlag. Ett golv ska tåla mycket - lägger du ner lite extra tid på underarbete får du ett ännu mer hållbart resultat!

Du kan absolut måla tidigare lackade och målade trapor och trägolv, men vi rekommenderar att du lägger ner lite extra omsorg speciellt på ytor som utsätts för kraftigt dagligt slitage, såsom t.ex trappsteg, hallgolv och golvytan framför köksbänken... Ruggar du upp den blanka ytan genom att slipa lätt (gärna med cirkulära rörelser) fördubblas vidhäftnigsförmågan. Använder du en slipmaskin/ slipmus får du få ett resultat som kan bli upp til 6 gånger mer hållbart! 

Kom också ihåg att kritfärger är vattenlösliga och inte fäster bra på oljiga ytor (inoljade trägolv). Fettlösande rengöringsmedel är absolut nödvändigt och en primer/häftgrund.
 

Måla golv och Trappor med KALK- & kritfärger

Måla golv och trappor med chalk paint (kalkfärg, kritfärg)

Till golv rekommenderar vi allra främst Versante Matt eller Eggshell som har ett inbyggt fuktskydd. Fuktskyddet gör Versante mycket lämplig till ytor som exponeras för mer hårt slitage, avtorkning och vatten. 
Du kan eventuellt också måla med Velvet Chalk Paint, men möbelfärgen Vintage Chalk Paint är alldeles för mjuk och porös för ett golv som används flitigt, risken är stor att du får repor och fläckar.

VERSANTE
Med Versante behöver du som regel varken grunda med Autentico Primer eller försegla ytan med vax, sealer eller varnish. Det är ett komplett system och alla egenskaper finns inbyggda i färgen. 

Versante Matt
Versante Matt har endast en glans på 5% (lite mer glans än Velvet Chalk Paint som bara har 2%). Den har utmärkt vidhäftningsförmåga och är lämplig till tidigare målade och lackade ytor. Versante Matt är mycket slitstark och vattenavvisande, men ändå lite känsligare än den blankare versionen Versante Eggshell. Eftersom ytan är matt tar den åt sig mer smuts - men det är inga problem att skrubba rent!

Versante Eggshell
Versante Eggshell har med sin glans på 15% en mjuk och behaglig lyster. Den är vattentät, avtorkbar och mycket lätt att rengöra. När Versante Eggshell appliceras på rätt sätt är blir ytan extremt hållbar och slitstark! Versante Eggshell är mindre repkänslig än Versante Matt.
Observera att den skyddande hinnan som bildas torkar mycket snabbt, är lagret med färg för tjockt finns risken att färgen inte härdar ordendligt under hinnan och fäster sämre, måla därför tunna lager färg. För bästa vidhäftning på hårda och blanka ytor krävs lite mer grundarbete och ibland även en Primer. Generellt gäller att ju högre glans (både på underlaget och färgen du målar med) desto sämre vidhäftning. 

Tips
För bästa vidhäftning måla första lagret med Versante Matt (vi tycker den fäster bättre än Primern) och måla andra lagret med Versante Eggshell för bästa skydd och hållbarhet.


VELVET CHALK PAINT
Velvet Chalk Paint är lite tåligare än Vintage Chalk Paint men är inte vattenavvisande och inte lika slitstark som Versante. Velvet Chalk Paint måste därför förseglas myckt noga när den används till golv och trappor. Helst med ett golvlack.

VENICE LIME PAINT
För ett mer unikt uteende kan du måla otroligt vackra och orginella golv med Venice Lime. Venice Lime är mycket vattenkänslig efter att den torkat och behöver också förseglas noga.
 

trägolv

Du kan antingen ge golvet en heltäckande färg med outspädd färg eller lasera med en färg utspädd med vatten ("Paint Wash").

  1. Börja med att testa färgen på en mindre yta, och försäkra dig om att träslaget det inte blöder så att du får missprydande fläckar. Obehandlade furugolv måste alltid förseglas först med Autentico Primer, men även lackade kvistar kan om man har otur blöda igenom. Du kan välja att bara behandla kvistarna med två lager primer men för en jämn täckning av färg och en jämn ytstruktur kan det vara värt att måla hela golvet (du behöver inte lika många lager av kritfärg om hela golvet är grundmålat. Var uppmärksam på att furukvistar i bland kan blöda igenom även om golvet är tidigare lackat.
  2. Om du använder skumroller/finroller när du målar så går det mycket snabbare och du riskerar inte att lagret med färg blir för tjockt.
  3. Om du har målat med Velvet eler Venice behöver du försegla färgen med två lager Autentico Sealer eller Varnish (starkare). För en lättare och jämnare applicering kan du späda ut första lagret med 10% vatten. Använd pensel eller roller efter tycke och smak, låt torka ordentligt och applicera eventuellt nästa lager utspätt med 5% vatten.

    Du kan också vaxa golvet om du gillar en mer sliten karaktär. Vaxet tillåter golvet att åldras vackert med tiden och få ett naturligt slitage. För ett riktigt bra skydd behöver du upp till 3 lager väl inarbetat vax. Kom ihåg att vax nöts bort med tiden och bör underhållas regelbundet. Det är heller inte vattentätt utan kan få vattenfläckar om vatten får ligga kvar på ytan. OBS! vaxade trappor kan lätt bli hala!

Normal rengöring av golvet bör inte innebära några som helst problem, men använd inte för mycket vatten och tillsätt inte heller blekmedel.

Läs mer om Autentico Sealer och Varnish ⇒
 

betonggolv

Måla med en roller (kanterna med en pensel) så går det snabbare. Färgen förseglas enligt ovan om du målad med Velvet eller Venice.
Tips: Använd våra Schabloner för att skapa vackra golv!

    Inspiration:

Besök Pinterest för många fler inspirationsbilder på vackra golv och trappor:

https://www.pinterest.com/autenticosweden/painted-floors/

https://www.pinterest.com/autenticosweden/staircases/

Måla golv och trappor med chalk paint (kalkfärg, kritfärg). Photo © TaraPatta