gfdgdfg

Golv & Trappor


Måla trägolv och Trappor med kritfärg

Måla golv och trappor med chalk paint (kalkfärg, kritfärg)

Till golv rekommenderar vi främst färgen Versante som är extra slitstark och har ett inbyggt fuktskydd. 
Fuktskyddet gör Versante mycket lämplig till ytor som måste klara avtorkning och rengöring med vatten. Versante innehåller även ett UV filter som ser till att kulörerna håller länge och inte bleks när de exponeras för solljus. Versante är ett komplett system och behöver inte förseglas med vax, olja, sealer eller lack.

Som ett mjukare och mer gammaldags alternativ kan du måla med Autentico Velvet och försegla med Autenticos hårdvaxolja (se längst ner på sidan). Möbelfärgen Vintage är dock för ömtålig för att användas till golv.

VERSANTE MATT
Versante Matt har endast en glans på 5% (aningen mer än Velvet och Vintage som bara har 2%). Den har utmärkt vidhäftningsförmåga och fäster bra på tidigare målade och lackade ytor. Versante Matt är vattentålig och mycket slitstark, men lite känsligare än den lite blankare versionen Versante Eggshell. Eftersom ytan är matt och sträv tar den till sig mer smuts - men det är inga problem att skrubba rent.

VERSANTE EGGSHELL
Versante Eggshell har med sin glans på 15% en mjuk och behaglig lyster. Versante Eggshell är lite
mindre känslig än Versante Matt. Den blankare ytan är helt vattentät och mycket lätt att rengöra och hålla ren. När Versante Eggshell appliceras på rätt sätt blir ytan extremt hållbar och slitstark. Om du målar en trappsteg, tänk på att Versante Eggshell blir lite halare eftersom den har mer glans.

Tips för Versante Eggshell

 • För bästa vidhäftning på hårda och blanka ytor krävs lite mer noggrant grundarbete än för de matta kritfärgena. Generellt gäller att ju högre glans (både på underlaget och färgen du målar med) desto sämre vidhäftning. På tidigare målade ytor rekommenderar vi att du först grundmålar med Autentico Undercoat.
 • Måla med tunna lager färg och tillåt minst 4 timmars torktid mellan lagren. Den skyddande hinnan som bildas torkar mycket snabbt, är lagret med färg för tjockt finns risken att färgen inte torkar och härdar ordentligt under hinnan och fäster sämre. 


förarbete

När du målar tidigare lackade och målade trappor och trägolv rekommenderar vi att du lägger ner lite extra omsorg på speciellt utsatta ytor som såsom t.ex trappsteg, hallgolv och golvytan framför köksbänken. Vi får ofta frågan " hur länge håller det?" och i ärlighetens namn handlar det om grundarbetet. Versante är jättestark, men är inte vidhäftning mot underlaget bra så kommer den att nötas snabbare (ett xtra topplack gör inte vidhäftningen bättre). Ju bättre underlag, desto längre hållbarhet.
 

 • Rengöring:
  Börja alltid med att rengöra golvet NOGA med ett smuts- och fettlösande rengöringsmedel. Autentico Omniclean är ett mycket effektivt alkaliskt rengöringsmedel som passar utmärkt för ändamålet. Du ska alltid rengöra innan du slipar så att du inte råkar "arbeta in" fett och smuts i underlaget istället för att avlägsna det.
 • Slipa:
  Du behöver inte slipa bort all gammal färg eller lack men rugga upp ytan så att färgen får något att bita tag i. Det är inte nödvändigt att hyra en stor slipmaskin utan du kan använda en liten handslipmaskin eller ett ledbart slipverktyg (slipplatta på skaft) så att du slipper krypa runt på knä. Soppa och dammsug upp allt slipdamm och avsluta med att våttorka golvet så att det är helt rent och dammfritt innan du börjar måla.
 • Färgborttagning:
  Autentico Bio Strip är ett alkaliskt färgborttagningsmedel som kan användas till att avlägsna gammalt lack och färg om du anser det nödvändigt för att få ett jämnt underlag att måla på (löser endast upp vattenbaserad lack och färg).
 • Grundmåla tidigare målat golv:
  Ska du måla med Versante Matt behöver du inte grundmåla men ska du måla med Versante Eggshell rekommenderar vi att du först grundmålar med Autentico Undercoat.
 • Grundmåla trärent golv
 • Målar du på rent trä behöver du först grundmåla med en blockerande primer för att spärra genomblödning från kvistar m.m.
 • Grundmåla lackat golv:
  Även ett lackat golv kan blöda eftersom det endast är kvistlack som spärrar genomblödning inte ett vanligt lack. Vad som kan vara bra att tänka på är att Autentico Primer (spärrgrund) har lite sämre vidhäftning än Autentico Undercoat (häftgrund) och kritfärgen Versante Matt. Har man slarvat med slipningen är det därför bättre att först grundmåla med ett lager Autetico Undercoat  eller Versante Matt och sedan spärra eventuell genomblödning innan man målar vidare med vald toppfärg. 


måla

Du kan måla med både pensel och roller efter tycke och smak. Om du använder en roller får du en bra och jämn spridning av färgen. Det går mycket snabbare och du riskerar inte att lagret med färg blir för tjockt. Precis som när du slipade, kan du fästa rollern på ett skaft. Vill du ha ett mer målat utseendet kan du rolla första lagret och sedab fortsätta med pensel. Målar du med schabloner är en liten skumroller att föredra.


Efterbehandling

Versante behöver inte förseglas, när du målat är du klar! Ge färgen tid att härda, det är stor skillnad på styrkan dag ett två och tre... Vänta gärna en vecka innan du bär (inte drar) in dina möbler. Kom ihåg att det kan ta upp till 2-3 veckor innan färgen har härdat helt och fullt. Var varsam under härdningstiden och använd möbeltassar.

Visst kan du lägga på ett extra lager med skyddande golvlack om du vill, men på Versante Eggshell känns det helt onödigt. Ett lack på Versante matt kan ge lite extra skytt och  göra golvet lättare att hålla rent.


OLJAT OCH VAXAT GOLV

För en mjukare, mer gammaldags känsla kan du också måla med Autetico Velvet och försegla med ett av Autenticos tåliga hårdvaxoljor (starkare än vax). Ett färgat kan användas ovanpå för extra effetkt om så önskas.
 • ​Kom ihåg att vax och olja nöts bort med tiden och behöver underhållas.
 • Vax och olja är inte heller helt vattentätt utan vattenfläckar kan uppstå om vatten får ligga kvar på ytan. Normal rengöring av golvet innebär inte några problem, men använd inte för mycket vatten och tillsätt inte heller blekmedel eller fettlösande rengöringsmedel.
 • OBS! Vaxade trappor kan bli hala!

Trägolv

Före...
Efter... Versante Eggshell

Scablonmålning på betonggolv