gfdgdfg

iron oechid designs

Moulds IOD Décor moulds

Instruktionsfílmer finns längst ner på sidan.

IOD Dekorformar  kan användas till dekor av bakverk, möbler, tvålar, smycken och nästan allt du kan tänka dig. De är tillverkade av material klassat som säkert för livsmedel men använd inte samma form för mat och hantverk.


Olika Medier

Dekorformarna kan användas med många olika medier, vilka alla har sina egna egenskaper och utmaningar. Det som oftast används är lufttorkande lera eller 2 komponents resin/harts. Det går att använda gips också men det passar mindre bra till kompliserade och långsmala motiv som lätt går sönder när man tar ut dem ur formen. Andra använer målninsbar fog eller limpistol...

Lufttorkande lera eller papperslera:
När man arbetar med lera år man räkna med viss krympning, vridning och sprickbildning vilket ger ett autentiskt vintageutseende. Mjuka upp och värm leran i handen och tryck sedan ner den i formen och släta sedan av ytan så den blir jämn. Vanligast är att man avlägsnar leran ur formen medan den fortfarande är fuktig, många tycker att det underlättar att lägga in formen med leran i frysen en liten stund innan.

Motivet kan limmas fast på ytan direkt och eftersom leran är mjuk kan den böjas efter formen på underlaget. Det går alldeles utmärgt att dekorera ljusstakar och runda ben. På vertikala ytor kan du behöva sätta en tejpbit över motovet för att hålla det på plats så det inte glider ner. Krymper leran mycket när den torkar och du får oönskade sprickor kan du fylla i dem med lite mer lera i efterhand.
  • Se till att hela tiden hålla leran skyddad från uttorkning genom att förvara den i plast (även medan du arbetar) så att den håller sig mjuk och smidig.
  • Oftast behövs inget släppmedel men om du har problem med att lera som klibbar sig fast i formen (vanligare med leror än hartser) kan du pensla formen med lite talk eller stärkelse. 

Harts för gjutning
Det finns några bra hällbara hartser på marknaden. De har helt andra egenskaper än lera och det förekommer ingen krympning eller vridning. Gjutningarna är mer konsekventa och avtrycket blir oftast perfekt och mycket detaljerat. Beroende på projektet kan dessa egenskaper vara önskvärga. Om du behöver anpassa motivet till en böjd yta kan det göras om avgjutningen tas ur formen formen innan det är helt härdat, men det är inte lika enkelt som med lera.
 

INSTRUKTIONSVIDEOR FINNS LÄNGST NER PÅ DEN HÄR SIDAN

Inspiration hittar du i Facebook gruppen: 
Iron Orchid Designs Creative Tribe ⇒