gfdgdfg

IrON ORCHID DESIGNS

IOD Décor Stamps

Dekorstämplarna är ofta i lite större format och med motiv avsedda för dekor av inredningsdetaljer, möbler, dörrar och väggar m.m. De är tillverkade av ett material klasst som säkert för livsmedel och kan också användas till bakkonst (med livsmedelsfärg). Utsätt dem inte för hög värme och diska inte i maskin.


förberedelser

Innan du tar loss stämpeln från plasten, slipa ytan på stämpeln lätt med ett mycket finkornigt sandpapper i två riktningar. Det hjälper färgen att stanna där den ska och inte flyta ut.

Plasten kan ibland sitta mycket hårt och vara svår att få bort, att skölja stämpeln i varmt vatten kan hjälpa. Stämplarna är mycket tåliga och du kan ta i ganska ordentligt utan risk för skada.

Vissa stämplar kan enklast att använda utan att ta av plastarket de sitter på, t.ex Craquelure, Large Distress och Cubano. Plastarket blir på så sätt ett mer flexibelt bakstyckle än ett monteringsblock. Motiv med flera delar, t.ex Painterly Roses och Barnwood Plank kan man också låta sitta kvar men klippa isär dem. 


montering

Stort monteringsblock
Rekommenderas för ytor som är helt platta, till exempel om du stämplar tyg som ligger på en plan yta.  

Freestyle
Freestyle stämpling kallas det när du använder en flexibel plastbit, som det transparenta palstarket stämplarna sitter monterade på. Det är bra för lite oregelbundna (förvånansvärt många möblerytor som verkar platta har ojämnheter).

Utan montering
På böjda ytor och runda föremål ytor kan det vara lättast att använda stämpeln utan att montera den på något. Då kan du även sträcka ut och tänja den lite. Se till att dina fingrar inte är klibbiga fastnar stämpeln på dem och lyfter från underlaget kan motivet bli kladdigt eller oskarpt.
Oavsett vilken monteringsmetod du använder så måste stämplarna, monteringsblock eller plasten vara helt rena för att stämplen ska fästa ordentligt.


olika medium

Målarfärg
Färg fungerar fantastiskt med Décor Stamps och du kan i princip använda vilken färg som helst.
När du använder färg rekommenderar vi att du använer en skumroller eller helt slär gummiroller. Häller ut lite färg bredvid och arbetar in färgen ordentligt i rollern innan du applicerar färgen på stämpelytan. Det kan ta lite övning inann du får in rätta känslan. Du ska ha tllräckligt med färg för ett bra avtryck men inte för mycket så att det flyter ut och blir otydligt med blödande  kanter. Ytans profil kan påverka resultatet, t.ex om den är sugande eller blank. Övning ger färdighet!

Stämpelfärg
IOD Décor Ink och de flesta andra stämpelfärger fungerar också bra. Stämpelfärg ger finare detaljer och men denterar också att vara lite mer transparent än målarfärg. Använd en stämpeldyna (en till varje färg) till att dutta färgen på stämpeln.

Både målarfärg och stämpelfärg bra, de passar till olika projekt och ytor.


Applicering på olika ytor

Tyg 
Vid stämpling av tyg bör mediet vara generöst för att tränga in i fibrerna, och utseendet kommer att att variera beroende på olika tygstruktur. IOD Décor Ink, kritfärg och annat medium fört tyg (textilfärg) fungerar bra. Det bästa tyget för permanent tryck som tål tvätt är 100 procent bomull. Andra naturfibrer och blandningar kan funger också. Gör ett litet test för att vara säker. Låt ditt nystämplade tyg torka i minst 24 timmar, värm sedan med ett strykjärn med hög värme. Det tar normalt ett par veckor för färg att härda så det kan vara bra att vänta med tvätt.

Möbler:
Både omålade, målade och betsade möbler kan stämplas (med rätt medium) och det är nog det vanligaste användningsområdet för stämplarna. Du kan använda Decor Ink eller målarfärg färg vilket oftast känns medt naturligt.

Väggar:
Väggar är en fantastisk yta för Décor Stamps. Skapa mönster överallt som på en tapet eller stämpla bårder och fristående mönster.


Ta hand om dina stämplar

Det enklaste sättet att rengöra stämplarna kan vara att ha våtservetter i närheten och torka och för att hålla stämpeln fuktig för att undvika att färgen torkar på hela stämpelytan (eller lägg stämpeln i blöt). När du sedan har tid, tvätta dem med mild tvål och varmt vatten. För vissa medier kan avsedd stämpelrengöring vara nödvändigt eller om färgen har torkat in ordentligt. En mjuk tandborste kan underlätta arbetet. Efter noggrant rengöring, lägg tillbaka stämplarna på plastarket för förvaring.

INSTRUKTIONSFILMER FINNS LÄNGST NER PÅ DEN HÄR SIDAN

Inspiration hittar du i Facebook gruppen: 
Iron Orchid Designs Creative Tribe ⇒