gfdgdfg

Iron orchid design


IOD Décor transfers

IOD's transfermotiv är lite känsligare än deras övriga produkter, men följer man instruktionerna är de lätta att använda och de ger en omedelbar wow faktor och unik stil på både möbler och väggar.


Föraring och förberedelser

Förvara transfern i sin förpackning med sitt skyddspapper (bakstycke) på och undvik extrema temperaturer eller fuktiga förhållanden. Skydda den från damm och skräp som både försämrar vidhäftningen och utseendet. Vid hanteringen av transfern, se till så att den inte böjer eller viker sig så att den kommer i kontakt med sig själv och klibbar ihop. Låt inte heller den klibbiga sidan av transfern komma i kontakt med något annat före appliceringen. 


Olika Transfers

Färgade transfers från IODs tidigare kollektioner är semitransparenta så styrkan i resultatet varierar beroende på färgen under. Det blir klart och tydligt mot en vit bakgrund och lite mer dovt på en mörk. Transfers från IOD's nyare kollektioner är mer opaka och kan dessutom appliceras lager på lager för en unik 3D design (se video längst ner på sidan).


OLIKA YTOR

Dekoren fäster bäst på rena, torra och matta ytor noggrant rengjorda från fett och smuts. Blanka underlag kan vara bra att först måla med en matt färg eller grunda med t.ex Fusion Ultragrip (torkar transparent, men får ett lite frostat utseende på glas).

Vi rekommenderar att du främst använder transfers på Autentico Versante Matt (inte Versante Eggshell) eller Fusion Mineral Paint. Använder du Autentico Vintage bör du binda och försegla den porösa ytan först med Autentiico Sealer eller ett matt lack (inte vax). Eftersom den inte har en fast film på ytan kan det leda till att transfern börjar släppa med tiden (jämför med att försöka tejpa fast något på en mjölig eller dammig yta).

Om ytan är nymålad så ska den ha torkat och härdat ordentligt innan applicering (vänta gärna ett par dagar så det inte finns någon fukt kvar i färgen). Om du har slipat ytan se till att allt slipdamm är avlägsnas.

Det är mycket populärt att använda  motiven på fönster och speglar, men tänk på att det inte finns någon försegling som inte grumlar glaset/spegeln och att färgtransfers kan blekas med tiden om de exponeras för direkt solljus. 

Transfers kan släppa och flagna om de använts på olämpliga underlag, inte förseglas ordentligt eller utsatts för olämplig miljö (fukt eller extrema temperaturer).


Applicering

  • 1. Avlägsna försiktigt skyddspappret från baksidan av transfermotivet.
  • 2. Klipp motivet så att det passar din möbel om det behövs. Du kan också klippa ut olika sektioner och kombinera olika delar och olika transfers för att skapa egna unika motiv.
  • 3. Placera varsamt motivet på ytan, se till att transfern inte nuddar underlaget förrän den är i den position där du vill ha den.
  • 4. Fäst motivet med små bitar tejp där du vill ha det. Använd t.ex en maskeringstejp för ömtåliga ytor som inte fastnar så hårt så att du inte riskerar att dra loss färg från den nymålade ytan.
  • 5. Använd den medföljande pinnen (eller annat lämpligt redskap) och gnugga på framsidan av transfern tills att motivet släpper från plasten och fastnar på underlaget istället. Börja i ett övre hörn/kant och arbeta dig successivt nedåt. Lyft försiktigt på plasten för att kontrollera att trycket fastnat ordentligt på underlaget. Har det inte det, lägger du tillbaka plasten och fortsätter att gnugga. Du behöver gnugga gaska ordentligt, räkna med att det kan ta lite tid, uthållighet samt arm- och fingerstyrka om du har ett stort transfermotiv.
  • 6. När du är klar, släta över ytan med en torr och ren hand för att jämna ner eventuella delar som inte fastnat helt plant. Du kan du sandpappra ytan lite lätt för ett mer slitet utseende om du önskar det.
  • 7. Skydda motivet genom att försegla med ett vattenbaserat lack eller sealer. Möbelvax fungerar också om de inte innehåller starka lösningsmedel. Ett lack ger utan tvekan det mest effektiva och långvariga skyddet, ovanpå ett matt lack kan du använda vax i dekorativt syfte.

INSTRUKTIONSFILMER FINNS LÄNGST NER PÅ DEN HÄR SIDAN

Inspiration hittar du i Facebook gruppen: 
Iron Orchid Designs Creative Tribe ⇒

transfermotiv i färg

Vitt Transfermotiv

Svart transfermotiv

Målningsbara transfers