gfdgdfg

köksluckor - Autentico VERSANTE

Vill du måla ditt kök men är rädd att det innebär för mycket arbete eller är för svårt?
Tänk om, med Autenticos kritfärger blir resultatet absolut enastående!
 

Välj färg

Till köksluckor rekommenderar vi färgen Autentico Versante, det är en mycket tålig kritfärg som klarar hårt slitage. Eftersom Versante är vattentät passar den utmärkt till fuktiga utrymmen och ytor som exponeras för mycket vatten och regelbunden avtorkning. Den nymålade ytan behöver inte förseglas, det är ett komplett system och allt finns inbyggt i färgen. Versante innehåller även UV skydd och är färgbeständig (bleknar inte över tid). 

Vill du ha ett kök i gammal lantlig stil rekommenderar vi att måla med väggfärgen Velvet och försegla med hårdvaxolja. Det är en mycket starkare kombination än att använda möbelfärgen Vintage tillsammans möbelvax. Vax kan användas ovanpå hårdvaxoljan för t.ex antikpatinering.
Tänk på att det är svårare att underhålla och måla om ett kök behandlat med olja och vax!

Versante Matt
Versante Matt har endast en glans på 5% och har utmärkt vidhäftningsförmåga. Med rätt utfört grundarbete (se nedan) kan du måla tidigare målade och lackerade ytor utan problem. Du behöver endast grundmåla om det finns risk för genomblödning från underlaget (t.ex från kvistar eller bets). 

Versante Matt kan vara svårare att hålla ren än Versante Eggshell som har lite mer glans. En helmatt yta är alltid lite känsligare och den drar till sig mer smuts än en blankare (och det sätter sig hårdare). Vi har själva målat vårt kök (över 3 år sedan) med Versante Matt i en mörkgrå nyans och har inte känt något behov alls av ett extra topplack. Det är inga problem att skrubba rent med vatten, rengörings-medel och en Scotch-Brite. Var inte rädd för att börja med Versante Matt om du tycker om det matta utseendet, du kan alltid lägga på ett lack eller måla över med ett extra lager Versante Eggshell i efterhand om du skulle vilja det.

Versante Eggshell
Versante Eggshell har en glans på 15% (halvmatt) och har en mjuk och behaglig lyster. När Versante Eggshell appliceras på rätt sätt blir ytan extremt hållbar, slitstark och lätt att hålla ren. Versante Eggshell är lite mer svårmålad för den ovane än Versante Matt, men har ökat kraftigt i popularitet det senaste året, framförallt till kök och golv. 

Grundmåla:
På tidigare lackade eller målade luckor rekommenderar vi att du grundmålar med Autentico Undercoat för bästa vidhäftning. Generellt gäller att ju högre glans (både på underlaget och färgen du målar med) desto sämre vidhäftning. Därför behövs lite mer noggrant grundarbete än om du målar med Versante Matt (du kan också grundmåla med Versante Matt). 

Måla tunna lager färg:
Versante Eggshell är inte en färg som man kan "slabba på" hur som helst och ändå få ett snyggt och hållbart resultat. Den skyddande hinnan som bildas torkar snabbt, målas lagret med färg för tjockt finns risken att färgen inte härdar ordentligt under hinnan och den fäster sämre. Måla därför tunna lager färg och låt färgen torka lite längre innan du målar nästa lager, minst 4 timmar (lägger du en torr filt ovanpå en blöt filt, torkar den inte).


Beräkna åtgång av färg

En liter färg räcker som bäst till 13 m² (vi brukar räkna med 10 m²) en strykning. Oftast behöver du två lager färg (ibland fler) för bra täckning och fullt färgdjup. Glöm inte bort att räkna med baksidan av luckorna också. 

Täckningsgraden påverkas av många faktorer som t.ex:

 • Vilken kulör du målar med
 • Den ursprungliga färgen på skåpdörrarna
 • Om ytan du målar är porös och sugande eller tidigare målad/lackad 
 • Om du använder en primer (grundmålar) eller inte


Förberedelser

Rengör
Köksluckor har ofta beläggningar av matos så innan du börjar är det absolut nödvändigt att du rengör luckorna riktigt ordentligt med ett effektivt fettlösande rengöringsmedel (skrubba med en Scotch-Brite). Autentico Omni Clean (målarsoda) är suverän till att avlägsna fett och smuts från underlaget innan målning. Använd inte diskmedel som kan vara återfettande. Var noggrann och slarva inte!  Längs med kanter och runt handtag gäller det att vara extra noga. Se också till att eftertorka, det får inte finnas några rester kvar av rengöringsmedel på ytan.

Slipa
Både Versante Matt och Undercoat fäster mycket bra på de flesta ytor, men vi rekommenderar ändå att du slipar luckorna om de är tidigare lackade eller målade. Ta inte för många genvägar när det gäller ditt kök, du använder det varje dag och vill inte behöva måla om det i första taget! Du behöver inte slipa mycket, det räcker med att rugga upp den glansiga ytan så den blir lite mer matt och färgen får något att bita tag i. Enklast och snabbast är att använda en liten slipmus/slipmaskin. Har du släta luckor tar det inte många sekunder per lucka. Små mjuka slipsvampar är bra till att komma åt frästa mönster på profilerade luckor. Slipa i den riktning du tänker måla.

Grundmåla
Om du målar med Versante Eggshell på en blank yta bör du bör du alltid grundmåla, men det är oftast inte nödvändigt att grundmåla när du målar med Versante Matt. I många fall kan även laminat målas med Versante Matt, men det finns många sorters laminat, melanin och fanér så du bör alltid testa först.​​​​​​ Ett tunt (gärna rollat) första lager med lång torktid (helst över natten) gäller alla svårmålade ytor. På så sätt får du en bra grund att måla vidare på. Gör aldrig ett reptest med nageln samma dag eller dagen efter du målat, det kommer inte färgen klara. Det tar ca tre veckor innan färgen har härdat klart, så ge det åtminstone en vecka. På riktigt svåra och blanka underlag kan du grundmåla med en avsedd vidhäftningsprimer, t.ex Fusion Ultra Grip eller Zinsser B-I-N Bondz. 

Finns det risk för genomblödning av tannin från obehandlade kvistar eller bets ska du grundmåla med en spärrande primer (Autentico Primer eller Zinsser B-I-N). Autentico Primer behöver också ett ruggat underlag för god vidhäftning (dess huvudsakliga uppgift är att spärra genomblödning). Zinsser B-I-N har mycket god vidhäftning och spärrande effekt, men är svårare att måla med och har mycket högre VOC.

Läs mer om grundarbete och när du bör använda en spärrande Primer ⇒
 

Måla Luckor

Du behöver inte nödvändigtvis ta av luckorna för att måla dem men resultatet blir troligen lite prydligare om du gör det. Hur du väljer att göra beror nog främst på om du har tänkt måla alla beslag eller inte.

Låta luckorna hänga kvar

 • Fördelarna med att låta luckorna hänga kvar på skåpen är att du enkelt kan måla alla sidor på en gång eftersom skåpet "håller i" luckorna åt dig både medan du målar och under torktiden.
 • Om du låter luckorna sitta kvar på köksskåpen när du målar, tänk på att inte dränka in beslagen i för mycket färg eftersom det då lätt bildas sprickor och "färgkakor" när de torkar. Torrborsta istället beslagen med lite färg.
 • Du kan också ta av luckorna och börja med att måla de lite mer knepiga områdena längs kanten och runt beslagen och sedan hänga upp dem igen och måla resten på plats.
   
Ta av luckorna
 • Det går snabbast att måla om du läger alla luckorna i rad på bockar och målar samtliga luckor i en följd. När du är klar med den sista kan du som regel vända på den första och måla den andra sidan. 
 • Måla kanterna först eller sist för och var noga med att fånga upp eventuella färgdroppar så att du inte får rinnmärken på den dolda sidan (mot golvet).
Utrymmet du väljer att måla i bör ha en konstant temperatur, det gäller även under torktid och härdning. Måla aldrig utomhus i kyla, hettande solsken eller kraftig vind. Olika temperaturer påverkar färgerna och ditt resultat. Se också upp med bygglampor, de alstrar mycket värme och gör att färgen torkar så snabbt att det kan vara svårt att hinna måla. 
 

Verktyg
Vilken typ av pensel (roller eller färgspruta) och vilken teknik du väljer att måla med beror givetvis på vilken finish du vill ha. För att få en jämn och slät yta är det guld värt att använda en pensel av hög kvalitet.

För ett perfekt slätt resultat rekommenderar vi att du målar med en liten filtroller/skumroller. Med en miniskumroller kommer du åt alla vrår och resultatet ser nästan spraymålat ut. Se till att rollern är torr när bu börjar måla, inte nyligen rengjord och fuktig eller blöt (annars får du lätt en grynig yta orsakad av vatten och luftbubblor).

Måleriteknik

 • Innan du börjar måla måste du torka av ytan för att få bort allt slipdamm. 
 • Snåla inte med färgen om du målar med roller men arbeta ut den riktigt väl. Om du har för lite färg så torkar det för fort och ytan kan bli knottrig (den halvtorra färgen lyfts från underlaget när du rollar över den). 
 • Vill du ha ett mycket jämnt men ändå penselmålat resultat kan du kombinera roller och en bra utjämnande pensel. Drar du penseln lätt över den rollade ytan får du ett perfekt målat utseénde.
 • Kom ihåg att Versante är slitstark och det är inte så lätt att jämna till misstag genom att slipa bort ojämnheter mella lagren av färg när den torkat (jämfört med möbelfärgen Vintage).
 • Har du aldrig målat förut provmåla gärna en möbel eller en bräda först, för att känna på färgen och hitta en måleriteknik som passar dig.

​​​
Torktid
Färgen är helt torr efter 30 minuter och är övermålningsbar efter ca 2 - 4 timmar. För extra vidhäftning kan du måla tunnare lager färg och förlänga torktiden (gäller framförallt Versante Eggshell), speciellt det första lagret. På så sätt får färgen mer tid att härda och bita sig fast i underlaget ordentligt.


HÄrdningstid

Det är stor skillnad på färgens hållbarhet efter dag ett, två och tre...
Efter en vecka är färgen mycket stark men det tar upp till tre veckor innan den härdat helt och fullt.

Autentico Versante. Photo: @peppercornhouse
Autentico Versante Eggshell. Photo: @stippleanddab
Photo: @preciouspiecesshabbychic
Versante Eggshell. Photo: @daintydressdiaries
Autentico Paint

KöksInspiration:

Besök Pinterest för många fler inspirationsbilder på vackra kök:

https://www.pinterest.com/autenticosweden/kitchen-ideas/