gfdgdfg

möbler

Se ÄVEN FAQ:

GRUNDARBETE - FÄRGÖVERSIKT

AUTENTICO VINTAGE, AUTENTICO VERSANTE MATT & FUSION MINERAL PAINT
Både kritfärgen Autentico Versante Matt och akrylfärgen Fusion Mineral Paint är lättmålade "all in one" målarfärger. De är självprimande och har mycket god vidhäftning och täckning samt är filmbildande och får en stark och motståndskraftig yta (utmärkta DIY färger för både nybörjaren och den mer erfarne målaren). Eftersom de är mycket matta och sträva fäster på de flesta underlag utan omfattande grundarbete, men det finns alltid tillfällen där mer noggrann slipning och/eller grundmålning är fördelaktig eller nödvändig."All in one" färger behöver uppfylla många olika krav samtidigt, de klarar mycket men ibland kan man behöva komplettera med en produkt som är mer specifikt anpassad för ett speciellt problem. Även Autentico Vintage har mycket bra vidhäftning, men kan inte betraktas som ett komplett system eftersom den behöver förseglas med vax, olja, sealer eller lack för att bli stark och motståndskraftig.


AUTENTICO VERSANTE EGGSHELL & AUTENTICO VIVACE 
Kritfärgen Versante Eggshell har något mer glans (satin) och behöver lite mer omfattande grundarbete för god vidhäftning, blanka underlag behöver ruggas upp noggrant och/eller grundmålas för bästa resultat. För den mer traditionella snickerifärgen Autentico Vivace rekommenderas också sedvanligt grundarbete och grundmålning.Grundmålning förbättrar både vidhäftning på blanka underlag samt gör målningen enklare på mer sugande underlag, det ger färgen längre öppentid (torkar inte lika snabbt), bättre glid och självutjämnnde egenskaper (vilket ger mindre penselmärken). Det här är färger där mer krut har lagts på prestanda och ytskiktets styrka snarare än vidhäftning mot underlaget. Ju högre glans färgen har desto större är behovet av en grundfärg.

AUTENTICO VENICE, AUTENTICO VOLTERRA & MMS MILK PAINT
När det gäller kalkfärgerna Autentico Venice Lime Paint och Autentico Volterra samt mjölkfärgen Miss Mustard seed's Milk Paint bör du läsa respektive avsnitt. De fäster inte på blanka och vattenavvisande underlag och ibland kan det vara nödvändigt att grundmåla med en mineralisk porös färg (Autentico Vintage eller Velvet) eller tillsätta bindemedel till färgen (MMS Bonding Agent).


MYTEN OM KRITFÄRGER (CHALK PAINT)

Kritfärger är välkända för att ha otroligt bra vidhäftningsförmåga och trenden att hoppa över grundarbetet har spritt sig som en löpeld över världen, men att "kritfärg fäster på allt utan grundarbete och slipning" är tyvärr inte helt sant (det gäller även Fusion Mineral Paint). Både Autentico Paint och Homestead House förespråkar adekvat föraebete innan målning.

Det finns tyvärr många som marknadsför den här typen av färger med lite vilseledande ordval. De flesta kunder blir jättenöjda med målarfärgen och resultatet, men eftersom det är väldigt många som köper kritfärger just för att slippa slipning och grundmålning (samt för att kunna måla material och ytor som egentligen inte är lämpliga), ökar också risken för att problem uppstår. Kritfärger fäster anmärkningsvärt bra på redan målade och lackade möbler samt många andra hårda och blanka ytor, men generella rekommendationer för målning gäller även kritfärger.

Det finns många olika faktorer som kan påverka vidhäftning och resultat negativt, man kan stöta på allt från blödande träslag och betser till feta underlag, kemikalier och skyddande beläggningar som i princip motstår och stöter bort allt (även färg). Det fungerar tyvärr inte heller att måla över ett redan existerande problem med flagnande eller krackelerad färg med ett nytt lager färg eller ett skyddande topplack för en "Quick-Fix", grundproblemet som ligger under färgen måste alltid åtgärdas för ett felfritt resultat.

Misströsta inte, de flesta möbler och underlag går alldeles utmärkt att måla utan större ansträngning och det är oftast inte mycket grundarbete som krävs för superb vidhäftning och ett lyckat resultat... men förr eller senare stöter du på "den där möbeln" som ger dig huvudbry (och det är inte fel på färgen). Om du inte har någon tidigare erfarenhet av att måla, ta dig tid att läsa den här sidan. Med lite grundläggande kunskap kan du undvika många fallgropar.

Det är mycket viktigt att rengöra möbeln ordentligt med ett bra fettlösande rengöringsmedel innan målning. Ytan behöver vara torr, ren och helt fri från fett, damm, lösa partiklar och andra föroreningar för att färgen ska fästa bra mot underlaget (annars fäster färgen inte bättre än den beläggning av smuts som du målar på). Var extra noga med sänggavlar (huvudänden), stolsryggar, låd-, bords- och hyllkanter och området runt handtag eftersom dessa ytor ofta utsätts för hudkontakt och kan vara extra feta. Gamla möbler kan ha årtionden av ingrodd smuts och möbelpolish även om de ser rena ut vid första anblicken. Använd t.ex gärna en lite mjukare (sliten) Scotch Brite för att skrubba rent ordentligt.

Vi rekommenderar Autentico Omniclean, Fusion TSP eller Krud Kutter (som alla är bra) framför vanligt diskmedel. Diskmedel är inte lika effektivt och kan dessutom innehålla återfettande ingredienser för att inte torka ut huden.

Autentico Omniclean är ett mycket effektivt smuts- och fettlösande rengöringsmedel av industriell kvalitet som innehåller natriumkarbonat och är basisk med högt pH (lite frätande).Omniclean skadar inte ytan, har en behaglig doft och är biologiskt nedbrytbart. Rengöringsmedel ska oftast sköljas av/eftertorkas med en ren och blöt trasa, så att det inte ligger kvar rester som en hinna mellan underlag och färg. Alkaliska rester och andra ämnen i produkterna kan också påverka grundfärgens vidhäftning eller målarfärgens egenskaper. Fusion TSP och Krud Kutter Gloss-Off behöver inte eftertorkas (men kan ända vara att föredra).

SLIPA ELLER INTE?
Många hoppar över att slipa helt och tycker det fungerar alldeles utmärkt - men vi rekommenderar dig att anpassa grundarbetet efter underlag och efter ändamål: 

 • • All lös färg måste skrapas bort inann målning, ett nytt lager färg ovanpå kommer inte få den att fästa.
 • • ​Satsar du på den gamla slitna stilen är underlaget mindre viktigt. Ett ojämnt underlag bidrar till en grövre patina och fäster inte färgen så hårt uppstår naturliga slitningar snabbare.
 • • ​Gäller det en prydnadsmöbel som inte används kanske det också räcker att enbart rengöra ytan om den inte är högblank.
 • • ​Kommer möbeln att användas och utsättas för friktion och slitage är det definitivt värt att lägga ner lite extra tid på slipning. Better safe than sorry! 
 • • ​Är du en perfektionist som vill ha en jämn och fin ytfinish?
  Ja, då är det bara att plocka fram slippapper direkt, kanske även spackel.

SLIPA FÖR BÄSTA VIDHÄFTNING

Vi rekommenderar alltid att slipa blanka, hårda och icke-porösa ytor för starkare vidhäftning. Det gör den nymålade ytan mindre repkänslig och färgen nöts inte ner lika lätt och snabbt. Ibland kan det vara bra att använda en vidhäftningsprimer (Fusion Ultra Grip eller Zinsser Bondz), t.ex till glas, kakel, laminat och lackerade högblanka ytor (se avsnittet om grundmålning nedan).

Det är normalt inte mycket slipning som krävs och det är snabbt gjort. Du behöver INTE slipa ner gammal färg och lack helt, det räcker med att "rugga upp" ytan lite lätt med fint sandpapper (180-220 korn). Slipa bort en del av glansen så att ytan blir mattare och färgen får mer att bita tag i, "matt mot matt" ger alltid den allra bästa vidhäftningen. Lägg ner lite extra arbete på kanter och hörn som naturligt slits och skavs snabbare.

 • • ​Rengör möbeln innan du slipar så att du inte arbetar in smuts och fett ännu djupare.
 • • Slipa i träslagets riktning (ådring), i samma riktning som du sedan ska måla. Cirkulära rörelser kan ge slipmärken som syns tydligare.
 • • En liten slipmaskin/slipmus är guld värt att investera i om du målar mycket. Stora plana ytor går snabbt med minsta möjliga ansträngning. Eftersom vibrationerna ruggar fibrerna åt olika håll blir vidhäftningen optimal. 
 • • Efter slipning är det inte nödvändigt att rengöra igen (om det inte handlar om en t.ex betsad yta som fortfarande missfärgar trasan). Fukt och vatten kan leda till att uppblött slipdamm fyller porerna samt att ytan sväller och blir mindre uppruggad. ALLT slipdamm måste dock avlägsnas. Med en dammborste eller torr trasa får du bort det mesta, med en liten dammsugare får man lätt bort ansamlingar i skrymslen och vrår och en klibbduk är perfekt för för att få bort de sista lösa partiklarna (med en vanlig trasa flyger de lätt upp i luften för att sedan landa på ytan igen).
   
ETT VACKERT RESULTAT
Att slipa underlaget handlar om så mycket mer än att få färgen att fästa, för en jämn och slät yta med ett proffsmålat resultat krävs oftast också slipning (både av underlaget och mellan de olika lagren färg). De matta färgerna kamouflerar mycket effektivt mindre ojämnheter i underlaget, men för ett perfekt resultat krävs också ett bra underlag och rätt teknik vid målning. Vaxar eller lackar du en yta så att den blir blankare syns ojämnheter mer.

Man slipar underlaget för att:
 • • Ta bort eller minska befintliga märken, repor och skadade kanter.
 • • Jämna ut eventuella brister och ojämnheter från tidigare målningsarbeten, t.ex penselmärken, droppar eller ett för tjockt lager färg.
 • • Minska träfiberstruktur och jämna till grövre ytor.
 • • Få bort fläckar och avlagringar som tillkommit efter år av användning (kan blöda igenom).
 • • Är ytan matt är det lättare att måla, mer färg fastnar och stannar kvar redan vid första strykningen (färgen "halkar inte runt") och du behöver inte måla lika många lager färg.

NÄR DET KAN VARA FÖRDELAKTIGT ATT SLIPA MINDRE ELLER INTE ALLS  N
Tunn faner kan också ta skada av att slipas hårt och eventuellt börja blöda beroende på tidigare ytbehandling.

När fläckar som härstammar från underlaget blir synliga på en målad yta brukar man säga att underlaget "blöder igenom". Slipar du bort färgen eller lacket på en möbel som t.ex har mycket kvistar eller är mörkbetsad så är risken stor att genomblödningen blir kraftigare (du kan läsa mer om genomblödning i nästa avsnitt).

För bästa vidhäftning på en blank yta som inte slipas, rengör med Krud Kutter "Gloss Off" och grundmåla med Fusion Ultra Grip eller Zinsser Bondz. Det kan gå bra att måla med Vintage, Versante Matt och Fusion direkt också, om första lagret rollas på tunt och får torka och härda över natten eller längre, men det blir inte riktigt lika tåligt som när en vidhäftningsprimer används. Blöder det igenom behöver du en spärrande grundfärg. Zinsser B-I-N har bäst vidhäftning på blanka underlag - men har du redan målat ett lager med färg innan du upptäcker problemet kan du även använda Autentico Primer som är lättare och trevligare att måla med. 


grundmåla

I många fall finns det ingen anledning att grundmåla, men ibland kan det vara fördelaktigt eller rent ut av nödvändigt med en grunfärg innan målning. Du kan läsa mer om olika sorters grundfärger längst ner på sidan.

GENOMBLÖDNING FRÅN UNDERLAGET


Kvistar, tanniner och kåda
Obehandlade träslag innehållande höga halter tanniner / garvsyra, som t.ex tall, kastanj, ek och mahogny behöver grundmålas med en spärrande primer för att förhindra genomblödning från underlaget som missfärgning den målade ytan (det är speciellt viktigt på färskt virke). Till det kan du använda Autentico Primer, Zinsser BIN och Shellack (kvistlack).

Bets
Möbler behandlade med bets kan blöda igenom och orsaka missprydande gul-, rosa- eller rödaktiga områden och fläckar på den nymålade ytan. Speciellt betser innehållande mycket garvsyra (ofta rödbetsade trämöbler från 1930-talet och 40-talet) kan vara svåra att få bukt med och det kan ibland krävas flera lager spärrande grundfärg. Ofta har undersidan av bord och insidan av betsade skåp inte lackerats och kan blöda mer rikligt (ett tips kan vara att inte inte måla just dessa områden), medan resten av möbeln kan gå alldeles utmärkt att måla. Slipar du ner lacken  ökar risken för genomblödning eftersom det betsade trät exponeras (rugga bara upp utan lätt). Indiska möbler är ofta både mörkbetsade (och vaxade, se feta underlag) och kan bjuda på diverse problem vid målning. För att spärra genomblödning från bets kan du använda Autentico Primer, Zinsser BIN och Shellack (kvistlack).

Lackade möbler
Även klarlackade möbler kan blöda igenom (t.ex lackad furu), så var lite vaksam. De moderna vattenbaserade lacken räcker inte alltid för att blockera genomblödning från kvisar och tanniner (inte i längden). Däremot kan det gå bra att måla äldre möbler (även betsade), då det var vanligare med grundning, lackning och polering med shellack och oljebaserade produkter förr.

Fläckar
Kraftigare vattenmärken, fettfläckar och andra fläckar bör också spärrmålas. Autentico Undercoat och Zinsser Smart Prime räcker för att behandla de flesta fläckar, men vid svåra fläckar med kraftig genomblödning (t.ex rödvin som innehåller garvsyra) kan det vara nödvändigt med Autentico Primer, Zinsser BIN eller shellack/kvistlack.


BLANKA YTOR
För bästa vidhäftning på hårda och icke-porösa underlag såsom glas, kakel (glaserad keramik) och laminat rekommenderar vi grundmålning med Fusion Ultragrip eller Zinsser Bondz. Det förbättrar vidhäftningen avsevärt och gör den målade ytan mindre repkänslig.Till lite mjukare (böjbar) plast är Rust-Oleum's plastprimer mycket bra. Anledningen till att en grundfärg har bättre vidhäftning än vanlig färg beror på att de är anpassade enbart för det ändamålet, de innehåller inte en massa andra ingredienser för att tillgodose övriga behov och funktioner. 


Bästa tekniken för optimal vidhäftning på t.ex glas och laminat är enligt vår erfarenhet att rolla ett mycket tunt lager häftgrund, vänta två dygn och sedan rolla ytterligare ett mycket tunt lager (för en jämn applicering med tillräcklig täckning). Vänta därefter gärna en vecka (till full vidhäftning) innan fortsatt målning med vanlig färg. Full härdning tar ca 3 veckor, innan dess bör inte ytan utsättas för kraftigt belastning och slitage. Ett lager lack ovanpå färgen kan ge extra skydd (speciellt på mattare färger), men har du inte bra vidhäftning mot underlaget kan du inte rädda situationen med ett lack. För optimal vidhäftning är det viktigt att inte stänga inne fukt genom att applicera ett för tjockt lager eller ett måla ett nytt lager för tidigt. Om färgen får mer tid att härda minskar också risken att fukt från den blöta färgen tränger ner och löser upp det tidigare lagret.

Målar du med Autentico Versante Eggshell eller Vivace på tidigare lackade eller målade ytor rekommenderar vi också grundmålning för bättre vidhäftning. Av Autenticos produkter har Undercoat den bästa vidhäftningsförmågan. Innan målning med Versante Eggshell går det också bra att grundmåla med Versante Matt i samma kulör.​​​​​​

FETA YTOR

Feta underlag avvisar den vattenburna färgen och vidhäftningen kan bli sämre om man målar på feta träslag (t.ex teak) eller en möbel som är vaxad, oljad eller målad med linoljefärg. Många trärena möbler är inoljade, t.ex köksbord i ek. Så mycket fett som möjligt behöver avlägsnas och torkas ut och uderlaget bör ruggas upp ordentligt innan målning.

Rengöringsmedel
Fett löser fett bäst, vilket gör mineralsprit/lacknafta (finns lågaromatisk) och terpentin till effektiva hjälpmedel när det gäller att lösa upp och avlägsna  t.ex gammalt vax (skrubba med t.ex stålull eller skrapa med stålskiva). Det mesta av den oljebaserade lacknaftan avdunstar inom de första fyra timmarna men lite rester kan finnas kvar. Lacknaftan kan påverka grundfärgen du sedan använder så det är viktigt att du rengör ytan igen. T-röd avlägsnar effektivt oljiga beläggningar och torkar ut ytan. Miljövänliga alkaliska rengöringsmedel (som inte innehåller lösningsmedel) avlägsnar också smuts och feta beläggningar mycket effektivt, men de löser inte upp vax på samma sätt som lacknafta och terpentin. 
 

Grundfärg
Till feta underlag är Zinsser B-I-N (shellacksbaserad) bättre att använda än en vattenburen grundfärg. Även Zinsser Smart Pirime kan fungera bra, det är en vattenburen grundfärg med egenskaper som påminner om alkyd/oljebaserade grundfärger.

 

Måla direkt på vaxad möbel
Det går att måla om en vaxad möbel utan att avlägsna allt gammalt vax, det är återigen en fråga om vilken kvalitet och hållbarhet man vill ha på arbetet. I bland går det bra bra som helst, med ibland kan man stöta på problem. Vaxet måste vara fullt härdat, ju längre sedan möbeln är vaxad desto bättre. Är du osäker påom möbeln är vaxad eller inte, kan du skrapa (hårt) med nageln för att se om det lossnar. Rengör med lågaromatisk lacknafta, T-sprit eller annat effektivt fettlösande rengöringsmedel, rugga upp ytan ordentligt och grundmåla eventuellt för bättre vidhäftning.


Vax och färgborttagning
Autentico Bio Strip är ett färgborttagningsmedel som du kan använda om du vill avlägsna all gammal färg och vax för att få tillbaka en trären yta. Bio Strip är otroligt effektivt och fungerar utmärkt på vattenbaserade filmbildande färger och lack (men tar även möbelvax). Det kan bli vansinnigt kladdigt och du behöver Autentico Omniclean (absolut bäst) för att tvätta rent den kladdiga ytan efter att färg- och vaxrester avlägsnats. Ska du ta bort oljefärg fungerar inte Bio Strip, du kan istället använda Ronseal Stripper (innehåller lösningsmedel).


BELÄGGNINGAR OCH KEMIKALIER
En del ytor och många nyproducerade möbler förses med skyddande och avstötande beläggningar, det finns t.ex. möbelpolish och sealers (ofta till sten och keramik) som innehåller silikon och teflonliknande ämnen söm gör att färgen inte fäster. Flamskyddsmedel kan ställa till stora bekymmer och en del IKEA möbler kan ha någon slags silikatbeläggning som försvårar målning. Dessa beläggningar måste avlägsnas innan målning, både lösningsmedel, kraftig slipning och grundmålning kan ibland vara nödvändigt (ågärdas det inte kommer färgen kunna dras av i flagor).

OJÄMN ABSORPTION OCH DÅLIG TÄCKNING

Åtgärda ojämn eller kraftig absorption samt färgskillnader i underlaget
En täckgrund ger dig en enhetlig och optimal grund för vidare målningsarbeten. Är underlaget ojämnt kan det vara svårare att få ett jämnt resultat med full täckning och det krävs ofta flera lager färg. Det kan t.ex.handla om ytor som består av både rent trä, gammal kvarsittande färg och spacklade lagningar. Underlaget får en varierande färg, glans och absorption och tar till sig färgen ojämnt. Det är inte nödvändigt att grundmåla, men kan underlätta och spara både tid och pengar.

Är underlaget mycket sugande kan det bli svårare att måla slätt och jämnt eftersom färgen torkar snabbare, halvtorr färg lyfts lätt från underlaget med penseln eller rollern och skapar en grynig struktur. Är underlaget mindre sugande flyter färgen ut bättre och det blir inte lika mycket märken efter penseldragen. Detta är speciellt åtråvärt vid målning med lite blankare färger (som Versante Eggshell) där märken och penseldrag blir mer framträdande. Dert är inte nödvändigt att grundmåla, men kan underlätta målning om du vill ha ett perfekt resultat. Både Autentico Undercoat och Zinsser Smart Prime är bra täckfärger.


Förbättra täckningen av vissa kulörer 
Det finns flera kulörer (inom alla sorters färger) som har sämre täckning än andra, det kan vara svårare att få en jämn täckning och det krävs ofta ett extra lager eller två för fullt färgdjup. Det handlar om att pigment i grunden är olika potenta, vissa är svagare och mer transparenta till sin natur. Därutöver så används olika färgbaser till olika nyanser. Färgbasen till många starka, klara och mörka nyanser måste ha en viss trasparans och innehåller inte lika mycket titandioxid (ett vitt pigment med mycket god täckning) för att kulörerna ska få rätt lyster och intensitet. Färgen kan därmed kännas lite mer "oljig" som en lasyr.

 

Vid sämre kulörtäckning är både Autentico Undercoat och Zinsser Smart Prime är bra grundfärger. Autentico Undercoat är ljus/mellangrå och Zinsser Smart Prime är vit men kan brytas till en grå nyans (ej mörkgrå). En grå grundfärg är bra när du:

 • • Upplever att en ljus färg har dålig täckning på ett mörkt underlag eller tvärt om (t.ex måla en svart möbel vit).
 •   Målar med lite starkare och mörkare röda och gula nyanser, de blir ofta mer lättmålade och får ett bra färgdjup ovanpå en grå nyans.  Även en del mörka, klara och vibrerande blå-gröna nyanser (som inte innehåller så mycket svart eller vitt pigmnet) kan ha sämre täckning och gynnas av en mörkare grundfärg om underlaget är ljust.
Metallfärg
Metallfärger som innehåller glittrande mika (mineralpigment / glimmer) har också en viss transparens och sämre täckning än vanlig färg. För att det ska glittra och skimra metalliskt måste ljuset kunna nå in till mineralpigmenten och reflekteras. Tillsätter du mika till en opak färg får du inte en metallfärg, mineralpigmenten täcks av färg och syns inte. För bättre täckning vid målning med metallfärger kan det därför vara bra att först grundmåla med vanlig färg i en närliggande kulör. 

OÖNSKAD KRACKELERING
Har du använt krackeleringsmedel och ångrat dig? Det går oftast inte att bara måla över utan nästa lager färg kommer sannolikt också att spricka upp.
Färg kan också krackelera av okänd anledning, oftast är det något som möbeln behandlats med tidigare som påverkar färgen. Underlaget behöver rengöras noga, slipas jämnt och slätt samt isoleras med en blockerande primer (Zinsser B-I-N) eller lack (Shellack). Även Autenticos möbellack och Fusion / MMS Tough Coat har fungerat bra för många av våra kunder. Torkar färg för snabbt kan den också krackelera så undvik att måla i stekande solsken.

​​​​​​OBEHAGLIG LUKT
Rengör med extra koncentrerad Autentico Omniclean och grundmåla med Zinsser B-I-N för att få bukt med svåra dofter som t.ex från cigarettrök. Du behöver måla överallt, även baksidan och inuti lådor och skåp. Ibland kan det vara svårt att komma åt och ibland finns det inte utrymme för färg (trånga lådor). Ett gammalt husmorsknep är att ställa fram skålar med Vinäger.


Laga skador och sprickor

Mindre sprickor och märken kan fyllas med snickerispackel eller träfyllnadsmedel. Två-komponentsprodukter är starkast och mer lämpligt vid riktigt stora skador och sprickor. Det kan gå bra att spackla innan målning, men ett första lager färg gör det ofta lättare att se små märken och ojämnheter som behöver fixas till. Dessutom fäster spacklet bra på den mattmålade ytan.

När spacklet torkat, slipa de spacklade områdena (börja med lite grövre sandpapper om det är nödvändigt men avsluta med ett finare). Upprepa vid behov tills du får en jämn och slät yta. Damma av ordentligt och måla över lagningarna med grunfärg/färg för att få ett enhetligt underlag med jämn absorption. De lagade områderna kan vara vattenkänsliga och spacklet lösas upp (lite beroende på val av fyllnadsmedel), så låt torka ordentligt innan övermålning och överarbeta inte området med pensel eller roller (ett tips är att spraya ett tunt lager matt spraylack över området för en skyddande hinna innan övermålning).
syta. Fläckbättra sedan med Servalac Grundfärg på spacklade ytor.


PROVMÅLA

Känner du dig osäker på om du behöver grundmåla är det alltid en god idé att provmåla ett litet område innan du målar hela möbeln. Att åtgärda ett misslyckat resultat är mycket mer mödosamt än att göra rätt från början.

GENOMBLÖDNING

 • • Var extra försiktig om du ska måla med en vit eller ljus kulör eftersom missfärgningar blir tydligare, men kvistar som ger runda fläckar kan vara fult även på mörkare kulörer.
 • Om missfärgning uppstår direkt måste du definitivt grundmåla, det hjälper inte att måla fler lager färg.

  • Oftast ser man en genomblödning ganska snabbt, men ibland har man otur och missfärgningar framträder först efter att färgen förseglats eftersom lack och vax har förmågan att "dra upp" missfärgningar till ytan.
 • Svåra fall av genomblödning ger sig som regel till känna omedelbart, men ibland kommer inte missfärgningar krypande förrän långt senare, det kan handla om både månader och år innan den vita färgen börjar gulna.


VIDHÄFTNING
Om du provmålar för att testa vidhäftning måste du ta färgens torktid och härdning i beaktning. En färg klarar så gott som aldrig ett ett reptest på en blank yta när den är nymålad. Mer känsliga färger som Vintage och MMS Milk Paint är också lättare att skrapa bort innan försegling. Full härdning tar ca tre veckor, men redan efter en vecka bör färgen klara ett reptest med t.ex en nagel (gäller både färg och häftgrund/primer). Men om du gör ett reptest redan efter ett par dagar och färgen sitter så dåligt att den går att dra av i flagor är det ingen ide att vänta ytterligare, ingen härdning i världen kommer hjälpa. Att färgen kan nötas ner eller repas är en sak... men när det går att dra av färgen i stora sammanhängande bitar handlar det om något helt annat. Det kan t.ex finnas något i underlaget som avvisar färgen (som måste åtgärdas).


OLIKA GRUNDFÄRGER

TÄCKGRUND - generell grundfärg

AUTENTICO UNDERCOAT
Autentico Undercoat är en vattenburen grå grundfärg/täckfärg för inomhusbruk som används för att få en enhetlig och optimal grund för vidare målning. Rekommenderas till underlag som är mycket sugande eller ojämna i färg, glans och absorption samt för ökad vidhäftning på tidigare målade ytor och mer kritiska underlag. Undercoat kan användas på de flesta lämpligt förberedda ytor som t.ex.till väggar, tak, golv, snickerier, möbler, murverk och PVC m.m.

 • • Undercoat har god vidhäftning även på lite blankare underlag och är en bra grundfärg till Autentico Versante Eggshell som inte har riktigt lika god vidhäftning som de matta kritfärgerna i sortimentet. Undercoat är enligt våra egna tester, den produkt som har bäst vidhäftning av Autenticos färger och grundfärger.
 • • Undercoat har god täckning och är en bra övergångsfärg när du t.ex. målar en mörk yta vit. Även klara och starka kulörer som t.ex. gult och rött kan ha sämre täckning och gynnas ofta av en grå grundfärg för ett jämnt resultat med bra färgdjup
 • • Undercoat isolerar lättare fläckar från t.ex. olja, vatten och tanniner, men för att blockera kraftigare fläckar och genomblödning rekommenderar vi Autentico Primer (Shellack eller Zinsser B-I-N). 
Undercoat har endast en svag doft, yttorr efter 30 minuter och övermålningsbar efter 4 timmar. Måla inte i temperaturer under 10˚C. 
Teoretisk täckförmåga 8-13 m2 per liter (praktisk täckförmåga beror på fler faktorer som underlagets profil och porositet samt materialsvinn vid applicering). Verktyg och penslar rengörs med varmt vatten och tvål direkt efter användning. VOC‐halt <16 g/l Kategori A/g EU‐gränsvärde 30 g/l.

ZINSSER SMART PRIME
Zinsser Smart Prime är en vit vattenburen akrylatgrundfärg som vi kan bryta till en grå nyans (ej mörkgrå). Genom revolutionerande vattenbaserad teknologi och ett proprietärt hartssystem har Smart Prime försetts med många av de eftertraktade egenskaperna hos en alkyd/oljebaserad grundfärg. Smart Prime är en av marknadens bästa grundfärg för snickerier, en klar favorit bland många möbelmålare och våra stamkunder. Vid applicering bjuder Smart Prime på god täckning och ett härligt glid med utflytande och självutjämnande egenskaper - vilket gör den mycket lättmålad.

Smart Prime har bra vidhäftning på blanka ytor och utmärkt penetrationsförmåga vid mer porösa underlag (binder lätt kritat material). Ytan skall vara ren, torr och fri från damm, smuts, överdrivet kritat material sot, fett, olja, mögel, tapetklister och annat som kan påverka vidhäftningen negativt. Vid osäkerhet, rengör ytan med lämpligt rengöringsmedel eller lösningsmedel (ej lacknafta). Smart Prime kan användas på både obehandlade eller målade ytor inklusive trä, panel, byggskivor, betong och puts, aluminium, stål, galvaniserad metall, vinyl och PVC. Extremt bra vidhäftning även på icke-porösa blanka ytor som laminat, glaserat kakel, emaljfärg, lackfärg och klarlack.  

Smart Prime förseglar och täcker effektivt de flesta typer av fläckar inklusive vattenfläckar, fettfläckar, handavtry
ck, rök, nikotin, krita (vax), tjära, graffiti och rostfläckar. Smart Prime blockerar även många obehagliga dofter samt genomblödning av tannin från olika träslag. Vid kraftigare svårare fläckar, kraftig missfärgning från genomblödning av tanniner eller vid stark röklukt rekommenderar vi alltid Zinsser BIN som är shellacksbaserad och överlägsen i det avseendet.

Smart Prime har endast en svag doft, är övermålningsbar efter 1 timme (försegling av fläckar 2 timmar och tanniner 24 timmar), full vidhäftning efter 7 dagar. Teoretisk täckförmåga 10‐12 m2 per liter (praktisk täckförmåga beror på fler faktorer som underlagets profil och porositet samt materialsvinn vid applicering). Verktyg och penslar rengörs med varmt vatten och tvål direkt efter användning. VOC‐halt 30 g/l Kategori A/g EU‐gränsvärde 30 g/l.


Häftgrund - bättre vidhäftning på blanka underlag

ZINSSER BONDZ
Zinsser Bondz är en vit vattenburen akrylbaserad häftgrund som ger extra god vidhäftning vid målning av glatta och blanka ytor ytor som normalt sett inte är avsedda att målas. 

Bondz kan används till PVC, vinyl, glas, glasfiber, kakel, glaserade ytor, icke järnhaltiga metaller (som inte är så känsliga för rost (t.ex aluminium), kynar målade ytor (teflonliknande ämnen) samt galvaniserad stål (rengör ny galvaniserad plåt med T‐röd). Bondz skapar även en stark vidhäftning till alla typer av färdigfärg, inklusive blanka oljebaserade lackfärger samt lösningsmedelsburen epoxi. Ytan skall vara ren, torr och helt fri från damm, smuts, överdrivet kritat material, sot, fett, olja, och mögel. Zinnser Bondz kan användas både inom- och utomhus. 

Bondz har endast en svag doft, är övermålningsbar efter 1 timme (6 timmar för epoxi) och uppnår full vidhäftning efter ca 4 dagar (även utmärkt vidhäftning i fuktiga miljöer). Teoretisk täckförmåga ca 10 m2 per liter (praktisk täckförmåga beror på fler faktorer som underlagets profil och porositet samt materialsvinn vid applicering). Verktyg och penslar rengörs med varmt vatten och tvål direkt efter användning. VOC‐halt 30 g/l Kategori A/g EU‐gränsvärde 30 g/l (2010). VOC‐halt 30 g/l Kategori A/g EU‐gränsvärde 30 g/l.

FUSION ULTRA GRIP

Ultra Grip är en vattenburen akrylemulsion som innehåller 100% ren resin (harts), den ökar vidhäftningen av färg på underlag som kan vara svårmålade som till exempel en glansig lackerad yta, laminat, metall, plast eller glas. Ultra grip är lätt mjölkig till färgen men torkar transparent (kan även användas till att "frosta glas"). 
 
För optimal vidhäftning är det fortfarande viktigt att rengöra ytan ordentligt (ytan ska vara fri från fett och vax), rugga upp den lätt med sandpapper om det är möjligt. Applicera ett mycket tunt lager, annars riskerar du att få märken efter penseln. Eftersom den är transparent kan det vara svårt att se penselmärken, men de framträder när du målar över med färg. Två tunna lager applicerade med en mikrofiber/filtroller och lätt slipning mellan lagren ger ett fint resultat.Verktygen rengörs med vatten.

Låt torka i minst 12 timmar, gärna upp till 48 timmar eller ännu längre innan målning. Full härdning efter 21 dagar. Vi har själva använt Ultra.Grip på Laminat och glas och är mycket nöjda med vidhäftningen (efter en vecka klarar Ultra Grip våra reptest på laminat). 

Ultra Grip är endast till för att förbättra vidhäftningen den har inga isolerande egenskaper och för att blockera genomblödning från kvistar och liknande behöver du grundmåla med shellack eller en primer avsedd för ändamålet. 

Innehåller inga lösningsmedel, är VOC-fri och nästan luktfri.


SPÄRRGRUND - Förhindrar genomblödning FRÅN KVISTAR och fläckar  M:M

AUTENTICO PRIMER
Autentico Primer är en miljö- och hälsovänlig vattenburen (lösningsmedelsfri) isolerande grundfärg som kan användas både både inom- och utomhus. Autentico Primer används till att blockera genomblödning från t.ex. kvistar i furu och andra träslag innehållande höga halter av tanniner t.ex. mahogny, ek och kastanj. Det är en effektiv vattenburen spärrgrund som blockerar genomblödning mycket bra, men i längden är inte en vattenbaserad primer lika effektiv mot genomblödning som shellack eller en oljebaserad primer. Även om det kan ta många år så kan missfärgningar tillslut ta sig upp till ytan och få vita kulörer att börja gulna.

Ytan skall vara ren, torr och helt fri från damm, smuts, överdrivet kritat material, sot, fett, olja, och mögel. Detta är inte en vidhäftningsprimer, blanka underlag bör därför rengöras noga och mattslipas innan målning (om du inte grundmålar med något annat först). Autentico Primer är ganska tjock till konsistensen (ska inte spädas) och de flesta föredrar applicering med roller för att undvika penselmärken. Måla inte i vid hög luftfuktighet eller i temperaturer under 10° eller över 30º. Verktyg och penslar rengörs med varmt vatten och tvål direkt efter användning. VOC‐halt 2g/l Kategori A/g EU‐gränsvärde 30 g/l (2010).

ZINSSER BULLS EYE SHELLACK / KVISTLACK (transparent shellack)
Bulls Eye Kvistlack är en shellacksbaserad lack som används innan målning för att minska risken för genomslag från kvistar, tannin och andra fläckar som härstammar från underlaget och kan orsaka missfärgningar. Bulls Eye Kvistlack innehåller 30% shellack och kan användas både inomhus och utomhus. 
Opigmenterad shellack är toppen om du inte vill grundmåla med en heltäckande färgad grundfärg eller till att använda under Zinsser BIN för extra förstärkt skydd på t.ex kvistar eller andra områden med kraftig genomblödning. Det är ett bra val om du vill ha slitningar eller använder andra tekniker där du vill att möbelns orginalträ ska synas igenom. Shellack har god vidhäftning på svåra underlag. 

ZINNSER B-I-N (vitpigmenterad shellack)
Zinnser B-I-N är troligen den mest effektiva grundfärg som finns på marknaden mot genomblödning av tannin och rökdoft m.m. Stöter du på svårlösta problem i din målning är Zinnser BIN ofta lösningen som klarar det andra grundfärger inte gör. Zinsser BIN har mycket god vidhäftningsförmåga, även på blanka och lite fetare underlag. Det är en shellacksbaserad (lösningsmedelsburen) grundfärg med högre VOC, så se till att måla i ett väl ventilerat utrymme (luktar inte så starkt). Den är lite mer svårmålad än de andra grundfärgerna, skumrollers bryts ner och förstörs så använd en annan typ av roller. Slipa lite lätt mellan lagren för en slätare yta. Penslar och redskap rengörs med T-röd.