gfdgdfg

MÖBLER

MÅLA MED FUSION MINERAL PAINT

Fusion™ Mineral Paint är en modern och professionell DIY möbelfärg av absolut högsta kvalitet. Vad som gjort Fusion så omåttligt populär är framförallt att den är så lättmålad samt att den inte innehåller några kemikalier och är Zero VOC. Dessutom behöver den inte förseglas med vax eller lack, utan är slitstark och vattentålig efter att den har härdat.
Fusion innehåller äkta mineralpigment och har mycket god täckning, den torkar snabbt och är självutjämnande. Färgen flyter ut bra och efterlämnar minimalt med penselmärken med rätt måleriteknik. Med Fusion är det lätt att åstadkomma ett proffsmålat resultat med en matt ultraslät yta.

Instruktionsfilmer finns längst ner på sidan!


Grundarbete

Fusion har mycket god vidhäftning (precis som matta kritfärger), men för ett lyckat och hållbart resultat bör du inte hoppa över grundarbetet.
Läs mer om: GRUNDARBETE ⇒


ÅTGÅNG

En burk (500 ml) räcker i genomsnitt till ca 7 m² (en strykning). Åtgång påverkas av underlagets profil samt vilken kulör som används.

Vita kulörer samt färgstarka och klara nyanser har ofta sämre täckning. Exempel på nyanser som har sämre täckkraft är t.ex Picket Fence, Casement, Renfrew Blue, Liberty Blue och Cranberry... Målar du t.ex med Picket Fence (ljust vit) på ett svart underlag kan det krävas så mycket som 4-5 lager färg för full täckning om du har otur (speciellt om underlaget inte är sugande. Vi rekommenderar därför grundmålning med en grå primer eller t.ex Fusion i nyansen Sterling som ett mellansteg. Grå och Beiga kulörer har ofta mycket god täckförmåga.

Läs mer om:  ÅTGÅNG & TÄCKFÖRMÅGA ⇒

  • TSP =  Trisodium phosphate - Fusions TSP är ett fosfatfritt alternativ 
  • Odourless solvent = mineralspirit / lågaromatisk lacknafta
    Vänta 4 timmar och eftertorka gärna med T-röd om du rengör med lacknafta (för att få bort eventuella rester av oljig beläggning som inte avdunstat).

ULTRA GRIP

Ultra Grip är en ofärgad vidhäftningsprimer som kan användas på ytor som är mycket svåra att måla, t.ex laminat, melamin, glas, keramik och plast. För att undvika penselmärken och bubblor rekommenderas en roller av microfiber (inte skumroller). Applicera ett tunt lager och låt torka i 12 timmmar innan du börjar måla. Separerar Ultra Grip på ytan vid applicering (som vatten på olja på) kommer du behöva två lager. Ultra Grip kan även användas som primer under andra sorters färger.


MÅLERITEKNIK

Struktur
  • • Om du vill ha en ett gammalt handmålad utseende med penslemärken så kan du använda en pensel med naturborst.
För en felfri och perfekt finish
  • • Se till att underlaget är slätt och jämnt
  • • Använd en syntetpensel av bra kvalitet (eller en mikrofiber roller)
  • • Ta inte för mycket färg på penseln
  • • Applicera färgen med lätt hand och låt penseln glida lätt över ytan
  • • Får du linjer efter penseln, dra av penseln mot burkkanten för att avlägsna överflödig färg och applicera med ännu lättare tryck. 
Färgen är yttorr inom 30 minuter, men låt färgen torka i 2-4 timmar innan du målar nästa lager beroende på klimat. Är ytan blank bör du vänta i 12 timmar innan du målar nästa lager färg. Full härdning efter 21 dagar.


Skapa slitningaR

Fusion Mineral Paint är en mycket slitstark färg, den blir starkare och starkare för varje timma och varje dag som går. Planerar du att skapa ett mer rustikt och gammalt utseende genom att att slipa kanter och nöta av färg så är det lättast att göra när möbeln är nymålad.

Du kan antingen använda ett sandpapper (220 korn) eller använda dig av s.k "wet distressing" som många gånger ser mer naturligt ut. Ca 30 minuter efter efter applicering av färgen använder du en fuktig trasa till att gnida av färgen.

För att färgen ska släppa lättar kan du ta en bivaxblock/puckar och gnida de delar på möbeln du vill ska vara nött innan du målar. Där vaxet finns kommer inte färgen att fästa och det blir lätt att slipa, skrapa eller torka av den.


OLIKA YTSKIKT

Fusion behöver inte förseglas. Fusion har ett "inbyggt topplack", eftersom det är en 100%-ig akrylemulsion härdar den till en slitstark och vättentät yta. 

Vax
Vill man ha en lite mjukare finish med mer glans kan an applicera Fusions möbelvax ovanpå, det finns också färgade vaxer för effekt (det går öven att applicera ett mycket tunt lager hampföolja).

Glaze
Om du vill du ha en antik effekt utan vax kan du istället använda Fusions glaze. Det finns en antikfärgad glaze samt en transparent som kan färgas till vilken nyans som helst genom att tillsätta lite färg. Glaze används i princip på samma sätt som ett färgat vax, du applicerar det och torkar av överflödet. Glaze har längre torktid än färg så du har lite mer tid att arbeta fram ett resultat du är nöjd med (lackar du ytan innan applicering av glaze blir det ännu smidigare). För extra skydd kan du avsluta med ett lack. Anledningen till att glaze blir allt mera populärt är att det är lätt att måla över / måla om. Vax bör däremot tas bort innan ommålning för att färgen ska fästa bra.

Lack
Tough Coat är ett matt akryllack som kan användas till högtrafikerade ytor som t.ex kök och bordsskivor om man vill ha en extra superstark finsh. Tough Coat passar bäst till vita och ljusa kulörer. På mörkare kulörer kan lacket lätt se ojämnt och lite randigt/flammigt ut och appliceringstekniken blir viktigare. Oljebserade produkter passar bättre till mörka nyanser.

Det är viktigt att blanda ingredienserna innan applicering, har man inte blandat tillräckligt blir ytan blank när den torkar (de matta ingredienserna sjunker till botten). Skaka absolut inte lack eftersom det bildas en massa bubblor som kan försvåra appliceringen, vrid och vänd på flaskan istället. Bäst blir resultatet om man applicerar lacket med en slät dyna eller en tät svamp utan hål (en bred skumpensel kan också gå bra).

VAD ÄR FUSION?

olika underlag

täckning

Måla en möbel - Från början till slut

om Vax, Hampfröolja, tough coat...

Hållbarhet

ultra Grip - vidhäftningsprimer

applicera Tough Coat - topplack

ljus färg på mörkt underlag

använda hampfröolja och bivax