gfdgdfg

möbler

Måla möbler med venice lime

Autentico Venice Lime Paint är en av de absolut härligaste färgerna till att skapa den ultimata "gamla franska looken". Det kan dock vara bra att ha lite vana att måla, annars är det bättre att börja med Vintage som är mer lättmålad.

  • Venice är alkalisk vid applicering, så vi rekommenderar handskar (och skyddsglasögon) för att inte riskera hud- och slemhinneirritation. Färgen är mycket uttorkande för huden. 
  • Underlaget måste vara torrt och rent, följ de generella anvisningarna för förberedelser innan du börjar måla.
  • Grundmåla med Autentico Undercoat eller Vintage i valfri kulör rom helst (Autenticos primer är för tät/blockerande). Detta är nödvändigt för att Venice ska fästa bra på tidigare lackade och målade möbler (det kan gå bra att måla på obehandlat trä utan att grundmåla). Låt torka i 2 timmar.
  • Du behöver inte späda ut inte ut Venice med vatten, det är en smaksak så prova dig fram. En tunnare färg och kan ge mindre märken efter penseldrag och mer färgskiftningar och effekter.
  • Måla med en mjuk och låghårig pensel. Du kan också prova att måla med trasa eller svamp, flamroller eller en kombination av samtliga.
  • Låt färgen torka i 4 timmar innan du målar det andra lagret färg.
  • Även om du målar båda lagren färg i en och samma nyans kan du få stora nyansskiftningar i färgen genom olika tekniker. Läs gärna avsnittet "Måla väggar med Venice Lime" så får du lite mer tips.
  • Det är också vackert att avsluta med en "Lime Wash" (Venice utspätt med mycket vatten) i en annan nyans för en härlig patina (det kan du göra öven ovanpå möbefärgen Vintage. 
  • Du kan också testa våtslipa, fukta utan och polera med ett fint sandpapper (kan ge en maromorerad effekt, men också göra ytan lite blankare.
  • När du målat klart så avslutar du med en sealer, möbelvax, hårdvaxolja eller lack. Alla förseglande produkter kan påverka resultatet, så prova på något annat först. Sealern och lacket är vattenbaserat (vatten påverkar Venice) och är lite mjölkigt till färgen, även om de torkar nästan transparent). En mörk kulör kan se lite ljusare ut och vice versa. Med roller eller svamp får du lite extra struktur. Vax och speciellt vaxolja kan ge ett otroligt färgdjup, nyansen blir mörkare. Att använda ett vitt kalkvax kan också bli väldigt fint! 
Venice Lime Paint (kalkfärg)
Venice Lime Paint Dark Pepper. Foto: Stipple & Dab
Venice Lime Paint, lime wash. Foto: Retro Chic Unique

Kraftig Patina med Venice Lime Paint
Maison Blanche Paint Company = Autentico USA