gfdgdfg

möbler

Måla möbler med venice lime

Autentico Venice Lime Paint är en av de absolut härligaste färgerna till att skapa den ultimata "gamla franska looken". Det kan dock vara bra att ha lite vana att måla, annars är det bättre att börja med Vintage som är mer lättmålad.

 • Venice är alkalisk vid applicering, så vi rekommenderar handskar (och skyddsglasögon) för att inte riskera hud- och slemhinneirritation. Färgen är mycket uttorkande för huden. 
 • Underlaget måste vara torrt och rent, följ de generella anvisningarna för förberedelser innan du börjar måla.
 • Underlaget måste vara sugande och helst mineraliskt för optimal vidhäftning, grundmåla därför med t.ex Autentico Vintage (i valfri kulör). Autenticos Primer är för filmbildande och tät (Undercoat brukar fungera bättre). Detta är absolut nödvändigt för att Venice ska fästa bra och inte flagna på tidigare lackade och målade möbler. Det kan gå bra att måla direkt på obehandlat trä, om det är poröst och sugande. Låt torka i 2 timmar.
 • Du behöver inte späda ut inte ut Venice med vatten, det är en smaksak så prova dig fram. En tunnare färg och kan ge mindre märken efter penseldrag och mer färgskiftningar och effekter. En tjockare färg ber bättre täckning och mer struktur.
 • Du kan måla bed pensel, trasa, svamp, roller, flamroller, spackel, murslev... beroende på vilken karakrär du önskar.
 • Låt färgen torka i minst 4 timmar innan du målar det andra lagret färg.
 • Även om du målar båda lagren färg i en och samma nyans kan du få stora nyansskiftningar i färgen genom olika tekniker. Läs gärna avsnittet "Måla väggar med Venice Lime" så får du lite mer tips.
 • Det är också vackert att avsluta med en "Lime Wash" (Venice utspätt med mycket vatten) i en annan nyans för en härlig patina (det kan du göra öven ovanpå möbefärgen Vintage). 
 • Du kan också testa att våtslipa, fukta en trasa eller finkornigt sandpapper och polera ytan (kan ge en maromorerad effekt med högre glans).

Försegling

När du målat klart så avslutar du med en sealer, möbelvax, olja, hårdvaxolja eller klinker- och stenförsegling. Alla förseglande produkter kan påverka resultatet, så prova på något annat först. Genom att applicera försegling svamp får du lite extra struktureffekt.
 

 • Autentico Sealer och Miracle Klinker- och Stenförsegling ger det mest naturliga "kalkiga" utssendet. Med en vattenbaserad sealer kan du både få lite mörkare effekt och ljusare "mjölkiga" inslag. Miracle Klinker- och stenförsegling (vår favorit) förstärker de mineraliska utfällningarna och flammigheten. Yttan är  dock inte så tålig och eventuellt kan komplettering behövas (beroende på risken för slitage). Det brukar gå bra att lacka ovanpå.
 • Om du vill lacka ytan, rekommenderar vi att du testar först för att kontollera resultatet och vidhäfningen (kalkfärgens alkaliska egenskaper kan påverka lacket du använder). Späd gärna ut lacket lite så att det blir tunnare och sugs upp bättre av färgen. Lack som lägger sig som ett tjockt lager ovanpå kan både fästa dåligt och förta den kalkiga känslan och utseendet. 
 • Vax och speciellt olja kan ge ett otroligt färgdjup, nyansen blir mörkare, men en del av färgskiftningarna försvinner (kommer till viss del tillbaka igen efter härdning). Att använda ett vitt kalkvax kan också bli väldigt fint!
Venice Lime Paint (kalkfärg)
Venice Lime Paint Dark Pepper. Foto: Stipple & Dab
Venice Lime Paint, lime wash. Foto: Retro Chic Unique

Kraftig Patina med Venice Lime Paint
Maison Blanche Paint Company = Autentico USA