gfdgdfg

möbler

Måla möbler med Autentico VERSANTE Chalk Paint

Vill du ha en riktigt tålig och slitstark färg som tål daglig användning och rengöring ska du måla med kritfären Versante. Likaså om möblerna ska stå utomhus eller i fuktiga utrymmen som t.ex badrum eller tvättstuga. Den är vattentålig och behöver inte förseglas med vax, sealer eller lack. Versante Matt har 5% glans och Versante Eggshell 15% glans.


GRUNDARBETE

Versante Matt:
Versante Matt har samma utmärkta vidhäftningsförmåga som Vintage (om inte ännu bättre), så samma rekommendationer för grundabete gäller.

Versante Eggshell:
Versante Eggshell har mer glans och gynnas därför av mer noggrant förarbete. Generellt gäller att ju högre glans (både på underlaget och färgen) desto sämre vidhäftning. För bästa vidhäftning på blanka ytor (tidigare lackat/målat samt laminat) rekommenderar vi att du:

  • Slipar mer noggrant
Eller:
  • Grundmålar med Autentico Undercoat (det går också att grundmåla med Versante Matt eller Vintage)
  • Använder en vidhäftningsprimer på svara ytor som laminat och kakel
Här kan du läsa mer om grundarbete ⇒


måla

Möbler målas vanligen med en oval anstrykare och/eller en lite bredare platt lackpensel. En skum- eller filtroller går också bra att använda men räkna med något extra lager färg eftersom det blir lite tunnare. Kritfärger målas med med syntetborst för bästa resultat. Rengör dina penslar och verktyg direkt, Versante biter sig fast hårdare än Vintage och kan vara svårare att tvätta ur efter att färgen torkat (blir penslen hård kan du lösa upp färgen med Autentico Bio-Strip)

Eftersom färgen är snabbtorkande kan det ibland vara svårt att gå tillbaka för att "bättra på" färgen. Måla inte på en redan halvtorr färg, då lyfter du lätt färg och får en ojämn yta. Målar du utomhus kan färgen torka mycket snabbare beroende på väderlek. Undvik att måla i solsken och vind (ha en blomspruta med vatten i beredskap om du inte hinner med). Undvik också att måla under värmealstrande lampor (t.ex. bygglampor).

Med Versante är det svårare att att slipa bort eventuella ojämnheter efter att färgen torkat än det är med Vintage. Se därför till att du inte målar för tjockt lager med färg. Vid målning av bordskivor och andra större ytor kan en finroller eller skumroller med fördel användas för att sprida ut ett jämnt lager färg och fånga upp eventuella droppar längs med kanterna. Du kan sedan gå över ytan med din pensel för mjukare mer penselmålat resultat. Vill du ha slitningar kan du gnida en vaxpuck med hårt vax längs med kanterna och på områden där du vill att det övre lagret färg ska släppa.

Viktigt att tänka på när du målar med Versante Eggshell
Den skyddande filmen som bildas med Versante Eggshell torkar mycket snabbt och om lagret med färg under filmen är för tjockt finns risken att det inte torkar och härdar ordentligt och därmed fäster sämre. Det här är ingen färg som passar för strukturmålning och tjocka lager, måla tunna lager och arbeta ut färgen orentligt.


versante behöver inte förseglas

Det stämmer!
Versante behöver absolut inte förseglas för att bli stark och vattentålig.

Autentico Versante Matt
Känner du dig tveksam? 
Det behöver du inte göra, även om ytan är nästan lika matt som Vintage kan du kan fullständigt dränka den i vatten. Du kan gnugga med din trasa eller till och med skrubba med en Scotch Brite! Förutsatt att du följt vår rekommendationer om grundarbete och målat på en yta med god vidhäftning. 

Det går att applicera vax på Versante Matt men ytan tar inte till sig vax på samma sätt som Vintage, det lägger sig mer ytligt. Ytan blir aningen mindre matt och sträv men det krävs lite extra arbete om du vill polera upp en ordentlig glans. Vaxa innan färgen härdat,  helst samma dag som du målat. Det är absolut INTE nödvändigt att vaxa, men många uppskattar känslan och att de smutsavvisande effekterna stärks. Andra vill skapa effekter med färgade vaxer.

När det gälller de riktigt mörka kulörerna som t.ex Nocturnal  och Sailors Blue så kan det vara fördelaktigt att avsluta med vax. Om du t.ex drar hårt med ett finger över ytan så kan du få  "kritmärken". Det är inga bestående mäken men det göra att ytan kan se lite dammig ut hur mycket man än torkar. Mörka matta kulörer ser ofta lite flammiga ut, det gäller inte bara Autenticos färger utan överlag. 
Det går också bra att lacka över Versante  Matt, men många tycker att det är svårare än att applicera ett vax. Vattenbaserade lacker kan också se lite flammiga ut på mörka kulörer.

Autentico Versante Eggshell
Här är behöver du inte ens känna dig orolig, man kan riktigt se hur motståndskraftig färgen är, den är ogenomtränglig! Det är ingen idé att försöka vaxa Versante Eggshell, det kommer inte att gå. Vill du skapa ett mer antikt utseende kan du prova med Atentico Glaze istället.

Autentico Versante Matt
Foto @stippleanddab
Foto @nookhome.ie
Foto @nookhome.ie
Foto @ThePaintedPearl