gfdgdfg

möbler - MILK PAINT


miss mustard seed's milk paint

Miss Mustard Seed’s Milk Paint är en miljövänlig färg i pulverform som blandas ut i vatten. Färgen innehåller kasein (mjölkprotein), kalksten, lera, krita samt naturliga och syntetiska (giftfria) pigment. Resultatet är en matt silkeslen yta som påminner om äldre möbler målade för århundraden sedan.


Grundarbete

Ytans befintliga skick har stor betydelse för mjölkfärgens vidhäftning. På rent och obehandlat trä (och andra porösa ytor) kan mjölkfärgen absorberas av underlaget och vidhäftningen är mycket god. 
Färgen är naturligt tunn och sugs lätt upp av rent trä likt en bets i stället för att lägga sig ovanpå som andra färger, den kommer inte flaga och lossna. De äkta pigmenten i mjölkfärgen ger en underbar djup färg samtidigt som träslagets ådring bevaras.

De flesta möbler har redan en ytbehandling i form av t.ex lack eller eller färg. Eftersom mjölkfärg inte innehåller något bindemedel fäster den mindre bra på blanka och icke porösa ytor. Ju slätare, hårdare, glansigare eller oljigare ytan är desto svårare är det för mjölkfärgen att få fäste. Mjölkfärgen kan börja släppa och flagna på slumpmässiga områden, den är lite oförutsägbar och kan flagna mycket eller lite.

Att mjölkfärg lätt flagnar är en egenskap som många möbelmålare älskar, men vill man försäkra sig om god vidhäftning är grundarbetet viktigt. Det finns olika metoder för att få mjölkfärg att fästa på glansiga och icke sugande underlag:

 • Noggrant grundarbete:
  En nogran rengöring räcker ofta långt, men du bör även mattslipar släta, hårda och glansiga ytor med sandpapper. Slipning gör ytan grövre och färgen mer benägen att fastna.
  Det allra bästa är naturligtvis att avlägsna all gammal färg och lack eftersom mjölkfärgern verkligen kommer till sin fulla rätt på obehandlat rent trä (men det är inte nödvändigt). Du kan använda färgborttagningsmedel som t.ex Autentico Bio Strip (vattenburna färger) eller Dumondo Smart Strip (även oljeburna färger).
 • Tillsätt Bonding Agent:
  Märker du att du får problem med vidhäftningen kan du tillsätta Miss Mustard Seed’s Bonding Agent. Bonding Agent är en koncentrerad vattenburen akrylemulsion som innehåller bindemedel (likt de som återfinns i mer moderna färger). Bonding Agent ändrar konsistensen och utseendet på mjölkfärgen något, färgen känns lite mer lik vanlig färg att måla med och torkar med en subtil (satin) lyster.

  När man tillsätter Bonding Agent så kan man måla på nästan vilken yta som helst, till och med utan att slipa (men vi rekommenderar alltid att man ruggar upp ytan på underlag där det är möjligt). Styrkan i färgblandningen kan anpassas efter behov. Normalt blandas en del bindemedel till två delar färdigblandad färg till första lagret färg. Vid extra svåra underlag kan lika delar blandas. För optimal vidhäftning kan bindemedel tillsättas i alla färglager.

  Om du vill att färgen ska flagna för att få ett naturligt slitet utseende, "the chippy look", ska du inte använda Bonding Agent. Här kan du läsa mer om hur du gör för att få mjölkfärg att flagna ⇒
 • Grundmåla:
  MMS Tough Coat kan användas både som transparent grundfärg samt till att stoppa flagning. Mjölkfärgen fäster bra på en yta behandlad med Tough Coat (den har även viss blockerande effekt mot genomblödning). Man kan också grundmåla med Autentico Vintage möbelfärg.


Blanda Färg

Mjölkfärg kan blandas till en lasyr/bets eller en täckande färg beroende på hur mycket vatten som tillsätts. En bra blandning är nyckeln till ett bra resultat. För att få en slät färg, se till att blanda noggrant så att alla ingredienser och pigment löser sig ordentligt.

Produkten innehåller våtsläckt kalk och citronsyra vilket kan vara uttorkande för hud och frätande i kontakt med ögon och slemhinnor. Använd lämplig skyddsutrustning vid tillredning och målning.
 

 • För ett täckande resultat blandar du ca en del vatten med en del färgpulver (lagom för de flesta nyanser).
 • Som mätmått kan du använda en tesked, matsked eller decilitermått beroende på hur stor yta som ska målas.
 • Rekommendationen är att först tillsätta ljummet vatten och därefter pulver, men det går även bra att göra tvärt om. Var försiktig så att du inte häller i mer vatten än du har pulver till, börja hellre med för lite än för mycket vatten.
 • Om du ska blanda mycket färg är en mixer (som enbart används till färg) det bästa alternativet, annars går det bra med en vanlig minivisp/visp eller en liten batteridriven mjölkskummare. Du kan också blanda/skaka färgen i en glasburk med lock.
 • Vispa i minst 1-2 minuter och låt sedan blandningen stå ca 10-15 min (så att pigmenten löser sig ordentligt) och blanda sedan lite till. Vissa kulörer är lättlösliga medan andra kan vara lite svårare och behöver vispas lite extra. Skakar eller vispar du färgen kraftigt bildas mycket luftbubblor, låt färgen stå tills de har försvunnit.
 • Mjölkfärgen bör ha en konsistens som påminner om något mellan ovispad grädde och tunn filmjölk för full täckning (den tjocknar något efter att den fått stå ett tag).
 • Provmåla en liten yta för att se om du är nöjd med konsistens och täckning. Penseln skall glida lätt över ytan som ska målas. Om färgen känns trög att måla med kan du tillsätta lite mer vatten. Om färgen droppar, blir randig eller lätt bildar pölar så är den lite för tunn och du behöver tillsätta mera pulver. Står du ute i solsken och målar kan du behöva tillsätta lite extra vatten.
 • Vill du ha en lasyr tillsätter du mer vatten tills du får en koncentrartion du är nöjd med (ca 2 delar vatten och 1 del pulver).
 • Färdigblandad mjölkfärg kan sparas i ca 1 vecka i en burk med tättslutande lock (förvaras mörkt och svalt).

Milk Paint är tillverkat av naturliga pigment och kulörerna kan därför variera lite mellan olika påsar.

OBS! Vattenkvalitén kan påverka lösligheten av färgpulvret. Har du egen brunn och upplever att det inte går att få färgen slät (den blir grynig med små korn), så kan du prova med uppvärmt destillerat och avmineraliserat vatten (t.ex batterivatten eller strykjärnsvatten).

Vissa nyanser är mer svårlösliga, Tricykle är svårast att blanda medan Boxwood innehåller både gult och blått pigment vilka gärna separerar efter en stund. För att undvika att Boxwood ändrar nyans medan du målar bör du röra om ofta, måla relativt snabbt och gå inte tillbaka för att bättra på.


Täckning & ÅtGÅNG

1 Liter färg räcker till ca 6,5 m²  ​​​​​(230g pulver), en provpåse räcker till ca 0,8 - 1m², men det är många faktorer som påverkar åtgång och täckning.

 • Milk Paint har en bra täckförmåga (om man blandar 1 del vatten med 1 del pulver) räcker det ofta med 1-2 lager färg. Det gäller framförallt de mörkare kulörerna, om du målar med vita och ljusa kulörer (på en mörk yta) kan du behöva 2- 4 strykningar.
 • En obehandlad porös yta suger mycket mer än en hård och glansig.
 • Täckgraden påverkas även av hur mycket vatten som tillsätts och om Bonding Agent används.

Måla

Mjölkfärg är en allsidig färg som kan användas både till att uppnå ett flagnade och nött resultat samt ett jämnt och slätt. Mjölkfärg har en tunnare konsistens och droppar och rinner lite mer än moderna förblandade färger. Det gör samtidigt att den flyer ut bra och inte efterlämnar så mycket penselmärken.

 • Se till att röra om färgen lite då och då (speciellt om du blandat mycket färg) eftersom pigmenten lätt sjunker till botten. 
 • Doppa din pensel ända ner till botten av behållaren, färgen längst upp är ofta tunnare och lite mer transparent.
 • Lite klumpar är normalt, de kan penslas bort när färgen appliceras. Små klumpar kan också jämnas ut med ett fint sandpapper efter att färgen, de kan efterlämna små märken och skapar på så vis unika ytor. 
 • Milk Paint torkar väldigt snabbt! Tillåt färgen att torka ca 30 min mellan varje strykning. Om Bonding Agent  tillsatts förlängs torktiden till ca 2 timmar.
 • När färgen torkat kan den upplevas lite matt och sträv, men så fort man förseglat den med olja eller vax så blir den mju och silkeslen.
 • För att få en extra slät yta kan du slipa med ett fint sandpapper, arbeta med lätt hand för att inte slipa bort för mycket färg. Priova med att först applicera ett lager med Hemp Oil (hampfröolja) innan du slipar, så skyddas färgen något, det dammar mindre och ytan blir extra sammetslen.
 • Vill du få fram lite slitna kanter kan du gnida bort färg med en fuktig trasa. Att måla lager på lager i olika kulörer är väldigt populärt! 

Försegla

Mjölkfärg behöver förseglas för att bli mer slitstark, fläck- och vattetålig.

För ett naturligt resultat är Miss Mustard Seed's Hamp Oil (utan lösningsmedel) och/eller bivax ett utmärkt val. Hampfröolja härdar fullt efter ca två veckor, den är "food-safe" och kan även användas till köksbänkar och skärbrädor m.m. En målad bordsyta kan med fördel behandlas med 2-3 tunna lager Hemp Oil. Använd en luddfri trasa, torka av överflödet och låt torka ordentligt innan nästa lager. Ett vax kan användas ovan på olja, men inte tvärt om.

Miss Mustard Seed's möbelvaxer är mycket behagliga att arbeta med eftersom de inte luktar starkt av terpentin. De är främst tillverkade av bivax, men innehåller också lite carnuba vax samt doftfritt lösningsmedel i form av mineralsprit (lågaromatisk lacknafta), där man har avlägsnat/minskat andelen aromatiska kolväten för att begränsa de hälsovådliga effekterna. Även om de troligen är säkrare att använda än vaxer med växtterpentin kan de fortfarande innehålla en mindre mängd kolväten.
Mineralterpentin anses även mindre allergiframkallande än växtterpentin. Till skillnad från växtterpentin avdunstar mineralterpentin utan att lämna påtagliga rester. Växtterpentin reagerar med luftens syre, torkar långsamt och lämnar rester. Det finns dock iinte tillräckligt med bevis för att lösningsmedel utan aromatiska kolväten är helt säkra. Var därför medveten om att långvarig exponering och användning ändå kan vara potentiellt skadlig och säkerställ god ventilation. 

Till extremt utsatta ytor kan det vara bra att skydda färgen med Tough Coat, en vattenbaserad slitstark matt sealer (akryllack). Tough Coat är bäst till vita och ljusa kulörer och kan se lite molning och ojämn ut på mörka kulörer som Artissimo, Typewriter, och Tricycle .

VARNING!
Produkten innehåller våtsläckt kalk och citronsyra som båda kan vara uttorkande och irriterande för hud och frätande i kontakt med ögon och slemhinnor. Cirtonsyra används för att neutraliera innehållet av kalk (alkaliskt). Vidta viss försiktighet och använd adekvat skyddsutrustning vid behov. Använd handskar, undvik att inhalera pulver och använd skyddsglasögon vid risk för stänk.

MMS filmer finns längst ned på den här sidan. Har du funderingar och frågor?
Milk Paint FAQ ⇒

Blanda MILK PAINT

TOUGH Coat

Andra lagret färg

Försegla - Stoppa flagning

antikvax

BONDING AGENT

Grundarbete - Första lagret färg

CHippy Look

chippy look

hampolja på trä & milk paint