gfdgdfg

Tyg

Att måla på tyg som en genväg till att klä om en möbel är egentligen inte något vi kan rekommendera,
men det är många som har lyckats och är nöjda med resultatet. Är det tippen eller målning som gäller så är det självklart du ska testa, men annars kanske du kan hitta andra lösningar som t.ex en pläd. Vi säljer många fina tyger och är det ett enklare projekt (som en t.ex karmstol) så klarar du av att klä om den själv även om du inte har någon tidigare erfarenhet.

Du kan måla alla sorters tyg men resultatet varierar beroende på tygets karaktär. Generellt gäller att tyg alltid blir stelare och förlorar sin följsamhet och lyster. Tänk också på att textil kan vara impregnerat och därmed vattenavisande vilket kan ställa till bekymmer vid målning. Testa någonstans där det inte syns för att se om du blir nöjd med resultatet innan du ger dig på en hel möbel.


textilmedium

Textilmedium kan vara mycket användbart till mindre projekt samt schablon- och detaljmålning (det är inte en produkt som vi säljer). Ett textilmedium blandas med färgen för att öka penetrations- och vidhäftningsförmågan samt göra det målade tyget mjukare och mer flexibelt efter att det torkat. Färgen kan fixeras med värme (t.ex strykjärn, hårfön, värmepistol...) för en mer permanent vidhäftning vilket gör att tyget/färgen inte fäller och det är lättare att avlägsna fläckar. Det går åt mycket medium om du tänkt måla en stor yta och stora flaskor kan vara svårt att få tag på i Sverige. 

Det går att färga eller måla på måla tyg utan textilmedium. Autentico Vintage passar bra till tyg eftersom det är en porös färg som lätt penetrerar tygets fibrer istället för att lägga sig ovanpå och täppa till. Det går också bra att måla med Autentico Versante och Fusion Mineral Paint, men det är lite stelare färger. Fusion är mycket bra till läder och vinyl.


MÅLA PÅ TYG

Naturtyger som bomull och linne brukar bli bra, generellt gäller att släta tyger blir bättre än mönstrade och fluffiga. Sammetstyg med kort lugg kan gå att måla (det blir dock stelare och lite mer likt mocka) men är luggen lång blir det tufsigt. Brokader, upphöjda mönster och broderier kan bli mindre lyckade eftersom mönstret kommer fortsätta att synas även efter att du målat tyget. Ett mönster som tidigare varit flerfärgat kan bli mindre framträdande och i värsta fall bara se slitet och tufsigt ut.

Att måla på tyg skiljer sig mycket från att måla hårda ytor och det kommer att gå åt flera lager färg eftersom tyget suger åt sig på ett helt annat sätt (speciellt om det är en stoppad sits). 

 1. Se till att du har en trasa nära till hands så att du kan torka upp färg som droppar.
 2. Innan du börjar måla, spraya tyget med vatten (med en blomspruta) så att det är ordentligt fuktigt men inte dyngsurt.
 3. För att bättre komma ner i tygets struktur kan det ibland vara lättare att använda en ojämn pensel (eventuellt med naturborst t.ex en vaxborste) än en slät och platt. Till känsliga och släta tyger kan det gå bra att måla med en skum- eller filtroller.
 4. Tunna ut färgen med vatten (10-20%). Ett för tjockt lager färg riskerar att lägga sig ovanpå tyget och orsaka sprickor och "färgkakor" efter att det torkat. Färgen ska absorberas av tyget. Alternativt kan du doppa penseln i en skål med vatten och blöta upp färgen på tyget allt eftersom du målar. Använder du för mycket vatten kan du behöva måla väldigt många lager och riskerar en sur stoppning som aldrig torkar.
 5. Det bästa är vanligen att måla tunna lager och låta färgen torka helt däremellan. Borsta eller sandpappra bort överskott av färg mellan varje lager. Det gör tyget mjukare och minskar risken för sprickbildning.
 6. Om du målar sammet kan du börja med att måla i olika riktningar, men avsluta med raka och jämna penseldrag i den riktning du vill att luggen ska ligga. Tweed/ylletyg kan vara bättre att måla med cirkulära rörelser. Du kan också stöppla/dutta på färgen eller rolla för att undvika penslelmärken.
 7. Måla så många lager som krävs för att få en täckning du är nöjd med. Ska du måla över ett kraftigt mönstrat eller färgstarkt tyg kan det vara nödvändigt med ett mindre utspätt och tjockare lager färg (även om det medför en del nackdelar). Välj gärna en kraftigt pigmenterad eller närliggande nyans. 
 8. Färgen kan fälla lite om du har otur, men oftast gör den det inte (om du inte blöter upp den). Det handlar om ett överskott av färg. Jämför med att försöka tvätta bort färgstänk på kläder, en del färg får du bort men färgfläcken finns kvar. Du kan inte "skölja ur" en stolsits på samma sätt som du kan med ett löst tygstycke. Oftast är inte detta ett problem, bara du förseglar färgen och låter färgen torka och härda ordentlig innan användning.
 9. Arbeta in vax med en trasa för att försegla färgen (förhindrar även eventuell fällning). Många tycker att det hjälper till att hålla tyget mjukare och mer flexibelt. Framförallt gör vaxet så att tyget är mycket lättare att hålla rent. Vax ger en viss glans till tyget och känslan blir lite läderlik. Låt härda ordentligt innan möbeln tas i bruk, du vill inte ha fettfläckar på dina kläder. Det går också att försegla färgen med Autentico Sealer men ytan blir lite strävare och svårare att hålla ren och torka av.

Måla med versante Matt

Ska du måla tyg för utomhusbruk använder du färgen Versante Matt eller Fusion Mineral Paint. Versante är vattenbeständig på ett helt annat sätt än Vintage och klarar av att bli ordentligt uppblött. 

Versante kan givetvis användas inomhus också men tyget lite stelare än med Vintage. Versante fäller inte och du behöver inte försegla med vax. Mycket bra till schablonmålning!

Schablonmålning

 1. Lägg skydd under tyget för att undvika färg på underlaget.
 2. Försäkra dig om att schablonen sitter stadigt där den ska vara på tyget. Det bästa kan ibland vara att spraya schablonens baksida med icke-permanent självhäftande schablonlim (beroende på hur känsligt tyget är).
 3. (Blanda gärna Vintage / Versante Chalk Paintmed textilmedium t.ex. Martha Stewarts för ett smidigre och mjukare resultat).
 4. Använd en schablonpensel (det kan också gå bra att använda en skumroller med sparsamt väl inarbetad färg). Späd inte ut färgen, det är bättre om den är lite tjockare. Använd inte heller för mycket färg utan dutta hellre flera lager, så är risken inte lika stor att färgen flyter in under schablonen. Ett bra tibs är att måla måla först lagret färg i en kulör lik tygets, för att "täta" kanten. Skulle lite ändå lite färg skulle läcka under schablonen blir det mindre synligt.
 5. Dra försiktigt bort schablonen innan färgen torkat. Unvik att dra åt sidan eftersom risken då är stor att färgen smetas ut.
 6. Låt torka ordentligt och fixera därefter färgen med värme för mer permanent vidhäftning. Om du inte använt textilmedium kan du eventuellt vaxa färgen om du använt Autentico Vintage. 

VINYL & LÄDER

Vinyl och läder suger inte åt sig färg på samma sätt som textil utan ligger mer ovanpå. Fusion (akrylfärg) är därför (enligt oss) den bästa färgen eftersom den är mer flexibel och inte spricker inte lika lätt. Till läder tycker vi också om både ofärgat och färgat vax... lite som skoputs.

MÅLA TYG MED FUSION MINERAL PAINT

Måla med färgat vax

loading...

Måla Läder & Vinyl med  Fusion

Schablonmålning med Fusion på textil