gfdgdfg

MÅLA TEXTIL

Att måla på tyg som en genväg till att klä om en möbel är egentligen inte något vi kan rekommendera, helt enkelt för att vi personligen inte är förtjusta i resultatet. Generellt gäller att tyg alltid blir stelare och förlorar sin följsamhet och lyster.

Intresset är dock extremt stort och är det tippen eller målning som gäller så är det självklart du ska testa! Det är många som lyckas bra och är jättenöjda med sina resultat, men försäkra dig om att dina förväntningar är realistiska och att både möbeln och tyget du vill måla är lämpligt.


VAD GÅR BRA ATT MÅLA?

 • Tyger som passar att bli mer läderlika brukar bli bra att måla. Tyget kan vara både tunt och grovt, men generellt gäller att släta tyger blir bättre än mönstrade och fluffiga.
 • Naturtyger som bomull och linne brukar bli bra.
 • Sammetstyg med kort lugg kan gå att måla (det blir dock stelare och lite mer likt mocka) men är luggen lång blir det tufsigt.
 • Flerfärgade brokader, upphöjda mönster och broderier kan bli mindre lyckade eftersom mönstret kommer fortsätta att synas och kännas, men "detaljerna" försvinner när det blir enfärgat. I värsta fall ser mönstret bara slitet och tufsigt ut. Bilden på den lilla fotpallen är ett exempel där den tufsiga ytan där mönstret har suttit maskeras med schablonmålning och ett nytt mönster.
 • Att göra en drastisk förändring av färg, att t.ex gå från rött till vitt eller försöka täcka ett kraftfullt mönster kan vara mycket svårt att få snyggt. Det behövs ofta ett tjockt lager färg "ovanpå" tyget för full täckning, vilket gör det stelt med större risk för sprickbildning.
 • På mer olämpliga tyger kan det fortfarande bli mycket fint att bara måla detaljer eller bara förändra nyansen lite lite med en "wash" istället för att satsa på ett heltäckande resultat. 
 • Gäller det ett enklare projekt som en t.ex pall eller vanlig karmstol (inga sömmar) så klarar du av att klä om den själv med lite tålamod, även om du inte har någon tidigare erfarenhet.... så blir målningen katastrofal är det inte hela världen.
 • Planerar du att måla farmors gamla rokokosoffa - tänk till ett extra varv innan du sätter igång.
 • Glöm den stora, mjuka och sköna myssoffan!
  Den blir inte längre mysig efter målning och det kommer gå åt massor av färg. 
 • Målning passar bättre till "hårda" möbler, möbler med mindre stoppning och spännt tyg.
Tänk också på att textil kan vara impregnerat och därmed vattenavvisande vilket kan ställa till bekymmer vid målning. Testa någonstans där det inte syns för att se om du blir nöjd med resultatet innan du ger dig på en hel möbel.


VILKEN FÄRG SKA JAG ANVÄNDA?

Vi har själva inte så stor erfarenhet av att måla textil, men vi säljer mest Autentico Vintage tillsammans med möbelvax för det här ändamålet (kundens eget val). Vintage passar bra till tyg eftersom det är en porös och naturlig färg som penetrerar tygets väl (innehåller några plaster eller andra tillsatser), det samma gäller Milk Paint.

Autentico Versante och Fusion Mineral Paint är lite "hårdare och segare" färger, men ska du måla textil för utomhusbruk är det någon av dem du ska använda. Likaså kan det vara fördelaktigt när du målar med vitt eller andra ljusa färger eftersom de är mer vattentåliga och klarar rengöring bättre om det skulle bli nödvändigt att lösa upp en svårare fläck. Det är också ett bra val till schablonmålning eftersom du inte behöver avsluta med ett vax när du endast målar detaljer.

Fusion, som är en akrylfärg har bra flexibilitet och spricker inte lika lätt som en mineral/kritfärg, är mycket bra till läder och vinyl samt vid andra tillfällen när färgen inte kan/ska penetrerar tyget lika djupt. Det kan t.ex vara fallet om du måste måla ett tjockt heltäckande lager färg för att få bra täckning eller om du har för avsikt att skapa en känsla av läder eller mocka istället för textil

Vi säljer IOD stämpelfärg som kan användas till infärgning av textil samt stämpelmålning.


HUR MYCKET FÄRG GÅR DET ÅT?

Omöjligt att uppskatta, men räkna med att du behöver mer än du tror! För en yta av samma storlek kan en kund behöva 500 ml och en annan 1 liter...

Vad som framförallat påverkar åtgången är:

 • Vilken färg tyget har ursprungligen och vilken nyans du vill ändra till, ju större förändring desto mer färg går det åt. Välj gärna en närliggande nyans eller en kraftigt pigmenterad (mörk eller stark) nyans på målarfärgen.
 • Om tyget är enfärgat eller mönstrat, det krävs ofta mer färg att täcka ett mönster
 • Hur mycket du späder färgen och hur mycket som sugs upp av eventuell stoppning, en tjock dyna kan suga åt sig mycket färg.


HUR GÖR JAG?

Att måla på tyg skiljer sig mycket från att måla hårda ytor och det kommer krävas flera lager och gå åt mer färg eftersom tyget suger åt sig på ett helt annat sätt (speciellt om det är en stoppad sits). 
 

Verkyg
För att bättre komma ner i tygets struktur kan det ibland vara lättare att att stöppla (dutta) ner färgen med en lite skruttig och ojämn pensel med naturborst, t.ex en rund vaxborste. Det gäller speciellt för lite kraftigare tyger med grövre struktur. Målar du som vanligt med en platt och slät pensel kan du få penselmärken (speciellt om färgen är lite för tjock) som gör att det ser mer målat ut. Till släta och känsliga tyger kan det gå utmärkt att använda en skum- eller filtroller (eller använda en svamp). Se också till att du har en trasa nära till hands så att du kan torka upp färg som droppar.

Späd färgen
Tunna ut färgen med vatten (10-20%). Ett för tjockt lager färg riskerar att lägga sig ovanpå tyget och orsaka sprickbildning och färgkakor efter att det torkat. Alternativt kan du doppa penseln i en skål med vatten och blöta upp färgen på tyget allt eftersom du målar. Konsistensen skiljer sig mellan olika färgsorter och nyanser vilket gör att behovet av spädning varierar. Prova dig fram, färgen ska helst absorberas väl av tyget, men använder du för mycket vatten kan du behöva måla väldigt många lager och riskerar en dyngsur stoppning som aldrig torkar.

 
Teknik
Innan du börjar måla, spraya tyget med vatten (med en blomspruta) så att det är fuktigt men inte dyngsurt. Det bästa är vanligen att måla tunna lager färg och låta färgen torka helt däremellan. Borsta eller slipa bort överskott av färg med sandpapper mellan varje lager av färg, det gör tyget mjukare och minskar risken för sprickbildning.

Om du målar sammet kan du börja med att arbeta in färgen i olika riktningar, men avsluta med raka och jämna drag i den riktning du vill att luggen ska ligga. Tweed/ylletyg kan vara bättre att applicera med cirkulära rörelser eller stöppling. Många tyger går bra att rolla, försök hitta en teknik som passar bäst för det tyg du målar.
 
Måla så många lager som krävs för att få en täckning du är nöjd med. Ska du måla över ett kraftigt mönstrat eller färgstarkt tyg kan det vara nödvändigt med ett mindre utspätt och tjockare lager färg (även om det medför en del nackdelar).
 
Färgen kan fälla lite om du har otur, men oftast gör den det inte (om du inte blöter upp den). Det handlar om ett överskott av färg och pigment. Jämför med att försöka tvätta bort färgstänk på kläder, en del färg får du bort men färgfläcken finns kvar. Du kan inte "skölja ur" en stolsits på samma sätt som du kan med ett löst tygstycke. Oftast är inte detta ett problem om du låter färgen torka och härda ordentlig innan användning (flesta färger har upp till tre veckor för full härdning). Riktigt kraftfulla färger/pigment kan vara extra viktiga att efterbehandla noga för att minska risken för att de färgar av sig (gäller framförallt Autentico Vintage).

Efterbehandling
Arbeta in möbelvax med en trasa för att försegla färgen och förhindra eventuell fällning samt för att få ett mjukar och mer flexibelt tyg. Vaxning rekommenderas inte bara till Autentico Vintage, utan även för Autentico Versante och Fusion Mineral Paint (ej utomhus). Det tätar porerna i ytan och förhindrar att fläckar biter sig fast och gör tyget lättare att  torka av.

Vax ger en viss glans till tyget och känslan blir lite läderlik. Låt härda ordentligt innan möbeln tas i bruk, du vill inte ha fettfläckar på dina kläder. Det går också att försegla färgen med Autentico Vintage Sealer men ytan blir strävare och svårare att hålla ren och torka av. Det går också att lacka om man vill ha en hårdare och blankare yta.

Filmer finns längst ner på sidan

VINYL & LÄDER

Vinyl och läder suger inte åt sig färg på samma sätt som textil utan ligger mer ovanpå. Fusion (akrylfärg) är därför (enligt oss) den bästa färgen eftersom den är mer flexibel och inte spricker inte lika lätt. Till läder tycker vi också om både ofärgat och färgat vax... lite som skoputs.


Måla UTOMHUS

Ska du måla tyg för utomhusbruk använder du färgen Versante Matt eller Fusion Mineral Paint. Versante är vattenbeständig på ett helt annat sätt än Vintage och klarar av att bli ordentligt uppblött. 

VAD ÄR TEXTILMEDIUM?

Textilmedium är ingenting vi säljer, men det är som många frågar vad det är och om det behövs.

Ett textilmedium men än färgtillsats som används för att öka penetrations- och vidhäftningsförmågan, förlänga hållbarheten och färgbeständighjeten samt göra det målade tyget mjukare och mer flexibelt.
Det är absolut inte nödvändigt att använda textilmedium, men det kan vara mycken användbart till kuddfodral, handdukar och kläder m.m. som tvättas regelbundet.

Man späder som regel ut färgen med en stor del textilmedium (istället för att använda vatten) och det går åt väldigt mycket om du tänkt måla en stor yta, t.ex en hel möbel i textil. Stora flaskor kan vara svårt att få tag på i Sverige, men är vanligare utomlands. Det kan däremot användas till schablon- och detaljmålning på större textilier, där det inte behövs så stora volymer.

Färgen fixeras som regel med värme genom att strykas med ett strykjärn, vilket också gör det komplicerat om tyget sitter fast på en möbel.. men vi har kunder som använt både hårfön och värmepistol istället (på egen risk). Värmen ger en mer permanent vidhäftning av färg och pigment, vilket gör att tyget inte fäller färg och tål tvätt bättre.

Fusion Mineral Paint är en akrylfärg (plast) som smälter vid värme.
Det kan utnyttjas till att "smälta" in färg i tyget (på egen risk!). Sätt aldrig ett strykjärn direkt på färgen, lägg bakplåtspapper emellan och prova med låg värme.


Schablonmålning

 1. Lägg skydd under tyget för att undvika färg på underlaget.
 2. Försäkra dig om att schablonen sitter stadigt där den ska vara på tyget. Det bästa kan ibland vara att spraya schablonens baksida med icke-permanent självhäftande schablonlim (beroende på hur känsligt tyget är).
 3. Använd en schablonpensel (det kan också gå bra att använda en skumroller med sparsamt väl inarbetad färg).
 4. Späd inte ut färgen, det är bättre om den är lite tjockare. Använd inte heller för mycket färg, ha ytterst sparsamt med färg på ditt appliceringsverktyg och lägg på lite i taget tills du får önskad täckning. På så sätt minskar risken att färgen flyter ut under schablonen och och orsakar "blödande" motiv med oskarpa kanter. Ett tips är att måla måla första skiktet färg i en nyans som ligger nära tygets för att täta glipan mellan schablon och underlag, om lite färg säcker ut längs med tygets fibrer så syns så det inte så mycket.
 5. Dra försiktigt bort schablonen innan färgen torkat. Lyft rakt upp och undvik att dra åt sidan eftersom risken då är stor att färgen smetas ut.
 6. Låt torka ordentligt och fixera därefter eventuellt färgen färgen med värme (beroende på vilken färg du använt och om du använt  textilmedium eller inte). 

MÅLA TYG MED FUSION MINERAL PAINT

Måla med färgat vax

loading...

Måla Läder & Vinyl med  Fusion

Schablonmålning med Fusion på textil