gfdgdfg

väggar

Måla väggar med KRITFÄRG

Autetico Velvet Chalk Paint, colour Dred Moss Autetico Velvet Chalk Paint, colour Dred Moss


VELVET har 2% glans och ger din vägg en en ultramatt jämn och sammetslen finish. Velvet är diffusionsöppen (den andas) och har en mycket kalkhaltig ytfinish men fäller inte.

VERSANTE passar väggar som du vill kunna rengöra t.ex i kök, hall, barnrum och tvättstuga.Versante Matt innehåller fuktskydd och har 5% glans, den är inte diffusionsöppen utan tät och vattentålig. Versante finns också som Superior Eggshell med 15% glans.

Beräkna åtgång av färg

En liter färg räcker till ca 10 kvadratmeter. Vid sugande underlag (t.ex. bredspacklade väggar) går det åt mer färg än om väggen är tidigare målad. För god täckning och bra färgdjup bör du räkna med minst två jämna lager färg (beroende på underlagets färg, eventuella ojämnheter och nyansen du målar med). 


GRUNDARBETE

Velvet och Versante kan målas på de flesta underlag och väggen behöver inte grundmålas för att färgen ska fästa bra (det är kalkfärgen Venice som behöver ett mineraliskt underlag).

Det kan vara gynnsamt att grundmåla av andra anledningar:

 • Är underlaget mycket ojämnt i fråga om färg och absorption (t.ex. en vägg med spacklade tapetskarvar) kan du grundmåla med Autentico Primer för att få ett jämnt målningsunderlag och på så sätt minska åtgången av Velvet. Det kan annars krävas flera lager färg innan du får ett riktigt jämnt resultat.
 • Autentico Primer ökar täckningen av vita kulörer på mörkare underlag. Klara starka kulörer gör sig också alltid bäst mot en vit bakgrundsfärg.
 • Om väggen har en beläggning av t.ex matos eller har andra fettfläckar bör den rengöras noga med fettlösande rengöringsmedel och grundmålas med Autentico Primer för att färgen ska fästa bra och för att eventuella fettfläckar från underlaget inte blöda igenom. Underlaget ska vara torrt, rent och fritt från fett innan målning.


måla

 • Vänd  färgburken upp och ner ett tag innan du öppnar den (färgerna innehåller mycket krita som kan sjunka till botten), se till att locket sitter på ordentligt först! Rör sedan om och blanda färgen väl med en blandpinne.
 • Färgen i burken ser lite ljusare ut än den gör när den har torkat.
 • För ett jämnt resultat används vanligen en roller men det går också bra att spraymåla. Autentico har även en stor väggpensel avsedd till Velvet. Den är lämplig på ojämna underlag eller om du vill ha ett tjockare lager färg med mer struktur.
 • Börja med en liten pensel och måla hörn, kanter längs med lister och dörrfoder och andra ställen du inte kommer åt med rollern. Om du använder maskeringstejp, se till att ta bort den så snart som möjligt, helst medan färgen fortfarande är blöt. 
 • Om du tycker färgen känns "trög" eller torkar för snabbt när du rollar ut den kan du tillsätta 
 • lite vatten (ca 5-10%) Målar du på sugande underlag torkar färgen mycket snabbt och lite extra vatten kan underlätta arbetet. Undvik helst bygglampor om du kan.
 • Överarbeta inte färgen och bättra inte på områden som håller på att torka. Risken finns då att du "lyfter" färg från underlaget och den blir grynig. Gör dina korrigeringar i andra strykningen.
 • Färgen är normalt helt torr inom 30 minuter och övermålningsbar efter 2 timmar.
 • Verktygen tvättas i vatten.

Försegla färgen

Velvet
De flesta som målar med Velvet Chalk Paint väljer att inte försegla den utan uppskattar en äkta kritfärg för allt den är. Fråga dig själv om du brukar torka av väggarna? Är svaret "ja",  bör du överväga att försegla färgen med två lager Autentico Sealer för att få en yta som bättre tål att rengöras (ytan förblir helmatt). 

Versante
Versante behöver inte förseglas, den tål det mesta!