gfdgdfg

möbler

GRUNDARBETE

 • De olika färgerna:
 • • Autenticos kritfärger Vintage och Versante Matt samt akrylfärgen Fusion Mineral Paint har mycket god vidhäftning på de flesta underlag utan omfattande grundarbete.
 • • Kritfärgen Versante Eggshell behöver lite mer noggrant grundarbete, för bästa resultat mattslipa eller grundmåla blanka underlag.
 • • När det gäller kalkfärgen Autentico Venice Lime Paint och mjölkfärgen Miss Mustard seed's Milk Paint bör du läsa respektive avsnitt. De är lite speciella och fäster inte på alla underlag, ibland kan det vara nödvändigt att grundmåla eller tillsätta bindemedel.


KRITFÄRGER

Kritfärger är välkända för att ha en otroligt bra vidhäftningsförmåga och de biter sig fast på de flesta underlag utan problem. De fäster anmärkningsvärt bra även på blanka och redan målade eller lackade ytor och trenden att hoppa över grundarbetet har spritt sig som en löpeld. MEN bara för att du ofta kan "fuska" när du målar med dessa fantastiska färger betyder inte det inte att vi rekommenderar dig att göra det.

Generella rekommendationer för målning gäller även kritfärger och du får ALLTID ett mer hållbart och snyggare resultat om du lägger ner lite extra omsorg på grundarbetet. Inga färger klarar allt (oavsett hur de marknadsförs) och adekvat grundarbete är nyckeln till din framgång. Det finns så många olika ytor och variabler om kan påverka resultatet, man kan stöta på allt från blödande träslag till olje- eller silikonbeläggningar och teflonsprayade ytor som i princip motstår och stöter bort allt. Det fungerar tyvärr inte heller att måla över ett existerande problem ett nytt lager färg eller skyddande lack. 

Misströsta inte, de flesta underlag går alldeles utmärkt att måla och det är oftast inte mycket som krävs för att kritfärg ska sitta som berg. Ibland stöter man dock på problem och då kan det vara bra med lite kunskap om vad som kan vara orsaken och hur man åtgärdar dem.

Det är mycket viktigt att rengöra möbeln ordentligt med ett bra fettlösande rengöringsmedel innan målning. Ytan behöver vara torr, ren och helt fri från fett för att färgen ska fästa bra mot underlaget (annars fäster färgen inte bättre än beläggningen av fett och smuts som du målar på). Var extra noga med sänggavlar (huvudänden), stolsryggar, låd-, bords- och hyllkanter och området runt handtag eftersom dessa ytor ofta utsätts för hudkontakt och kan vara extra feta. Använd gärna grova sidan på en Scotch Brite för att skrubba rent (om inte ytan är mycket repkänslig). Gamla möbler kan ha årtionenden av ingrodd smuts och möblelpolish även om de ser rena ut vid första anblicken.

Vi rekommenderar Autentico Omniclean framför vanligt diskmedel eftersom diskmedel inte är lika effektivt och ofta innehåller återfettande ingredienser för att inte torka ut huden. Diskmedel kan efterlämna en hinna som gör att färgen inte fäster lika bra.

Autentico Omniclean är ett mycket effektivt smuts- och fettlösande rengöringsmedel av industriell kvalitet. Lösningen innehåller natriumkarbonat och är alkalisk (basisk med högt pH), så bör du använda handskar för att undvika irritation och uttorkning av huden. Omniclean skadar inte ytan, har en behaglig doft och är biologiskt nedbrytbart. Spädes 1:10 med vatten (1 L Omniclean ger 10 liter rengöringsmedel). Ytan ska torkas av med vatten efteråt så att inte rengöringsmedel ligger kvar mellan underlag och färg (vilket kan påverka vidhäftningen negativt). 

Många hoppar över att slipa helt och tycker det fungerar alldeles utmärkt - men vi rekommenderar dig att anpassa grundarbetet efter underlag och efter ändamål. Gäller det en prydnadsmöbel som inte används kanske det räcker med att enbart rengöra om inte ytan är högblank. Om möbeln kommer utsättas för friktion, slitage och daglig användning är det definitivt värt att lägga ner lite extra tid på grundarbetet.

Det är alltid bra att slipa blanka, hårda och icke-porösa ytor för starkare vidhäftning. Det gör att färgen inte nöts bort lika lätt och du får ett resultat som står sig vackert i många år. Det är inte mycket slipning som krävs och det är snabbt gjort. Du behöver INTE slipa ner gammal färg och lack helt, det räcker med att "rugga upp" ytan lite lätt med fint sandpapper (180-220 korn). Slipa bort en del av glansen så att ytan blir mattare och färgen får något mer att bita tag i. "Matt mot matt" ger alltid den allra bästa vidhäftningen. Lägg ner lite extra arbete på kanter och hörn som naturligt slits och skavs av snabbare.

 • • ​Rengör möbeln innan du slipar så att du inte arbetar in smuts och fett ännu djupare.
 • • Slipar du för hand med sandpapper fördubblas vidhäftningen. Använder du en slipmus (liten slipmaskin) får du ett ännu bättre underlag eftersom vibrationerna ruggar ytan åt många håll.
 • • Slipa i träslagets riktning (ådring), i samma riktning som du sedan ska måla. Cirkulära rörelser kan ge slipmärken syns tydligare.
Satsar du på den gamla slitna stilen är underlaget mindre viktigt. Ett ojämnt underlag bidrar till en grövre patina och fäster inte färgen så hårt uppstår naturliga slitningar snabbare. Vill du däremot ha en riktigt jämn och slät yta med ett proffsmålat resultat krävs oftast lite mer arbete. De matta färgerna kamouflerar mycket effektivt mindre ojämnheter i underlaget, men för ett perfekt resultat krävs ändå ett bra underlag. Vaxar eller lackar du en yta så att den blir blankare syns ojämnheter mer. Att slipa underlaget handlar om så mycket mer än att få färgen att fästa. Man slipar för att:
 • • Ta bort eller minska befintliga märken, repor och skadade kanter
 • • Jämna ut eventuella brister och ojämnheter från tidigare målningsarbeten, som t.ex penselmärken, droppar eller ett för tjockt lager färg
 • • Minska träfiberstruktur och jämna till grövre ytor
 • • Få bort fläckar och avlagringar som tillkommit efter år av användning
Är ytan matt är det dessutom lättare att måla, mer färg fastnar och stannar kvar redan vid första strykningen (färgen "halkar inte runt") och du behöver inte måla lika många lager färg.

Tillfällen när det ibland kan vara fördelaktigt att inte slipa:
När fläckar som härstammar från underlaget blir synliga på en målad yta brukar man säga att underlaget "blöder igenom". Slipar du bort lacket på en möbel som t.ex har mycket kvistar eller är mörkbetsad så är risken stor att du får får missfärgningar. Du kan läsa mer om genomblödning i avsnittet om att grundmåla (nedan). Tunn fanér kan också ta skada av att slipas hårt och eventuellt börja blöda beroende på tidigare ytbehandling.
 • • För bästa vidhäftning på en blank yta som inte slipas, rengör med t.ex Krud Kutter "Gloss Off" och grundmåla med Fusion Ultra Grip eller Zinsser Bondz. I de flesta fall går det också bra med en matt kritfärg om första lagret rollas på tunt och får torka/härda över natten. 
 • • Blöder det genom lacken behöver du en spärrande Primer. Zinnser B-I-N har bäst vidhäftning men har du redan grundmålad med något annat spelar det mindre roll. 
 • • Vill du slipa ytan för att få den slät och fin är risken stor att du kommer behöva en spärrande primer.
Gör gärna ett test innan du målar hela möbeln, på så sätt får du lite bättre koll på vad det är för underlag du har att göra med och kan anpassa ditt grundarbete därefter. Var extra försiktig om du ska måla med en vit eller ljus kulör.

Läs gärna FAQ:

Rengör med Autentico Omni-Clean
Rugga upp ytan lätt med sandpapper
Måla med Autentico kritfärg
Grundmåla vid risk för genomblödning från träslaget

FETA ytor och andra svåra UNDERLAG

Vidhäftningen blir sämre om man målar på feta träslag (t.ex teak) eller en tidigare vaxad eller oljad yta eftersom fettet avvisar den vattenburna färgen. Ibland fäster inte färgen alls och man kan dra av den i flagor. Många trärena möbler är inoljade, t.ex ek. En del ytor och nyproducerade möbler och ytor förses med skyddande och avstötande beläggningar och det finns möbelpolish och sealers som innehåller silikon och teflon som är svårt att måla på (slipning och lösningsmedel kan vara nödvändigt).

Vax kan vara svårt att slipa bort, dels riskerar du att polera in det ännu djupare och dels täpper det igen slippappret. Du kan avlägsna vax genom att rengöra med lacknafta och stålull. Rengör sedan med T-sprit för att få bort eventuella rester av lacknaftan, det mesta avdunstar inom de första fyra timmarna men en lite oljig beläggning kan finnas kvar.

 

Det går att måla om en vaxad möbel utan att avlägsna allt gammalt vax, det är återigen en fråga om vilken kvalitet och hållbarhet man vill ha på arbetet. Vaxet måste vara fullt härdat, ju längre sedan möbeln är vaxad desto bättre. Rengör med T-sprit, rugga upp ytan och grundmåla eventuellt med Zinsser B-I-N. Andra feta och oljiga underlag behandlas på samma sätt, Zinnser B-I-N spärrar eventuell genomblödnig av olja. I bland går det bra, med ibland kan man stöta på problem. Testa gärna på ett litet område innan du behandlar och målar hela möbeln.

Autentico Bio Strip är ett färgborttagningsmedel som du kan använda om du vill avlägsna all gammal färg och vax för att få tillbaka en trären yta. Bio Strip är otroligt effektivt och fungerar utmärkt på vattenbaserade filmbildande färger och lack (tar även möbelvax). Det kan bli vansinnigt kladdigt och du behöver Autentico Omniclean (absolut bäst) för att tvätta rent ytan efter att färg- och vaxrester avlägsnats. Autentico Biostrip fungerar även utmärkt till att rengöra målarpenslar som bilvit stela efter att du glömt rengöra dem - de blir som nya! Det fixar också handfatet om det över tid blivit missfärgat av färgavlagringar. Ska du ta bort oljebaserad färg kan du istället använda Ronseal Stripper, en färgborttagare som innehåller lösningsmedel.


Laga skador och sprickor

Sprickor och märken kan fyllas med snickerispackel eller träfyllnadsmedel, starkast är två-komponentsprodukter. Det går bra att spackla innan målning men många föredrar att först grundmåla (måla ett första lager med färg) eftersom det sedan kan vara lättare att se små märken och områden som behöver fixas. Dessutom fäster spacklet bra på den mattmålade ytan. Slipa sedan de spacklade områdena så att de blir jämna och släta (börja med lite grövre sandpapper om det är nödvändigt men avsluta med ett finare). Grundmåla eventuellt för att få ett enhetligt underlag med jämn absorption.


grundmåla

Autenticos matta kritfärger och Fusion Mineral Paint är "självprimande" och vidhäftningen är så bra att det oftast inte behövs en grundfärg (undantaget feta underlag och vissa plaster). Du behöver som regel inte grundmåla redan målade möbler, däremot kan du ibland behöva grundmåla omålade eller enbart lackade träslag för att förhindra missfärgning från bets, tannin och kåda m.m.

Genomblödning kan förhindras genom att grundmåla med Autentico Primer (vattenburen grundfärg utan lösningsmedel), Zinnser B-I-N (shellacksbaserad primer) eller ren shellack/kvistlack. Autentico primer har mycket låg VOC och är behaglig att arbeta med, den klarar mycket men ibland stöter man på extra svåra underlag. Zinnser B-I-N är troligen den mest effektiva grundfärg som finns på marknaden mot genomblödning och rökdoft m.m men den är lite mer svårmålad (och förstör skumrollers på löpande band). 
 • Obehandlade träslag innehållande höga halter tannin / garvsyra, som t.ex tall, kastanj, ek och mahogny behöver grundmålas. Furukvistar måste alltid behandlas innan målning för att de inte ska "blöda igenom". 
 • Vattenmärken och fettfläckar bör också spärrmålas.
 • Möbler behandlade med bets kan blöda igenom och orsaka missprydande gul-, rosa- eller rödaktiga områden och fläckar. Speciellt betser innehållande garvsyra (ofta rödbetsade trämöbler från 1930-talet och 40-talet) kan vara svåra att få bukt med och det kan ibland krävas flera lager spärrande grundfärg (rödvin innehåller också garvsyra).
 • Även lackade möbler kan blöda igenom, speciellt om lacken är sliten och inte helt intakt. Ett vanligt lack räcker inte alltid för att effektivt blockera genomblödning, utan det krävs ett shellack/kvistlack. Ofta är undersidan av bord och insidan av skåp inte lackade och blöder mer rikligt. Ett tips kan vara att inte inte måla dessa områden, speciellt om möbeln är betsad.
Känner du dig osäker på om du ska använda en primer eller inte?
 • • Var extra försiktig om du ska måla med en vit eller ljus kulör eftersom missfärgningar blir tydligare, men kvistar som ger runda fläckar kan vara fult även på mörkare kulörer.
 • Provmåla ett litet område innan du målar hela möbeln. Om missfärgning uppstår måste du definitivt grundmåla, det hjälper inte att måla fler lager färg.
 • Har du redan börjat måla din möbel när du upptäcker missfärgningar är det inte försent. Låt färgen torka ordentligt och spärra sedan underlaget innan du målar vidare.  
Oftast ser man en genomblödning ganska snabbt, men ibland har man otur och den framträder först efter att färgen förseglats (eller långt senare). Lack och vax kan ha egenskapen att "dra upp" missfärgningar till ytan.


Andra tillällen då det kan vara bra att använda en primer/grundfärg

Åtgärda ojämn eller kraftig absorption eller färgskillnader
Använd: Autentico Undercoat eller Zinsser Smart Prime
 • • Till underlag som suger överdrivet mycket färg.
 • • Till ytor med mycket ojämn finish som suger ojämnt t.ex. efter kraftigare slipning eller när träfyllnadsmedel/spackel har använts.
Förbättra täckning 
Använd: Autentico Undercoat eller Zinsser Smart Prime (grå)
 • Om du upplever att en ljus färg har dålig täckning på ett mörkt underlag eller tvärt om.
 • Starka och klara färger (t.ex rött och gult) kan få bättre täckning ovanpå en grå nyans.
Blockera oönskad krackelering 
Använd: Autentico Primer eller Zinsser B-I-N (ev. kombinerat med Autentico möbellack)
 • Har du använt krackeleringsmedel och ångrat dig? Det går inte att måla över, nästa lager färg kommer också att spricka. Slipa bort så mycket du kan och grundmåla sedan med Autentico Primer.
 • Färgen kan också krackelera av okänd anledning, oftast är det något som möbeln behandlats med som påverkar färgen så att den spricker.
 • Hjälper inte primern kan du prova med ett lager Autentico möbellack. Möbellacket har fungerat för många.
​​​​​​Minska obehaglig lukt 
Använd: Zinsser B-I-N (shellacksbaserad)
 • • Minska unken och gammal lukt från en möbel som t.ex. stått i en fuktig källare eller luktar starkt av cigarettrök.
Öka vidhäftningsförmågan på blanka underlag
Använd: Zinsser Bondz, Fusion Tough Coat eller Autentico Undercoat.
 • När du målar med Versante Eggshell på blanka underlag (t.ex tidigare målade eller lackade) rekommenderar vi att du grundmåla med Autentico Undercoat (det går också att grundmåla med Autentico Vintage eller Versante Matt).
 • Målar du på hårda och icke porösa underlag som plast laminat, kakel och glas rekommenderar vi Zinsser Bondz eller Fusion Tough Coat. Till mjukare plast använd Rust-Oleum's plastprimer.
Öka vidhäftningsförmågan på feta underlag
Använd: Zinsser B-I-N
 • På feta träslag (t.ex teak) och tidigare vaxade eller oljade underlag (t.ex oljebets och hårdvaxolja) eller målade med lin linoljefärg behöver du avlägsna så mycket som möjligt av beläggningen och sedan grundmåla med Zinsser B-I-N.
Mineraliskt underlag 
 • Om du planerar att måla din möbel med med Venice Lime Paint bör du först grundmåla med Autentico Vintage om du vill att färgen ska fästa bra.