gfdgdfg

MINT by michelle

Decoupagepapper

Där Möbler & Konst Kolliderar
’MINT’ är en plats där kärleken till konst och design möts i ett genuint engagemang för att omvandla gammalt till nytt. Det finns en sådan tillfredställelse i att undervisa, inspirera och engagera andra, och vara med och utveckla något som har vuxit till en otrolig gemenskap med likasinnade och vackra människor. Thank you for being a part of my Journey / Michelle


MINT föddes ur australienska Michelles kärlek till estetik och uppskattning av allting vackert. Hur konst, möbler, tyg och färg har förmågan att väcka känslor och påverka sinnesstämningen. De kan förvandla ett hus till ett hem och sprida en känsla av lugn och värme till ett rum fyllt av tomhet. Michelles ambition är att alltid utforska nya vägar att skapa lättillgänglig och funktionell konst genom att kombinera olika material och medier på ett nytt, intressant och tankfullt sätt.

MINT decoupagepapper är designade speciellt med möbelkonst och möbelrenovering i åtanke. Den optimala pappersstorleken, gsm (tjocklek och vikt) och motivtryck har noggrant övervägts och är resultatet av flera år av arbete med decoupagepapper och renovering av möbler. Detta speciella papper har omsorgsfullt parats ihop med utvalda motiv för att främja de konstnärliga förutsättningarna, med syftet att bidra till att resultatet ska se så autentiskt ut som möjligt. Tanken är att decoupagepappret ska se ut som äkta konst – så att din möbel förvandlas till ett konstverk. MINT Decpoupagepapper tillverkas i Geelong, Australien.


Instruktioner

Beroende på din applikationsmetod kan du förvänta dig lite olika resultat. För bästa resultat rekommenderas någon av följande metoder.

Metod 1

Använd decoupagemetoden för ett lite åldrat ock skrynkligt utseende.

Med den här metoden blir ofta decoupage pappret lite skrynkligt (speciellt de stora arken som kan vara lite mer svårhanterliga). Det behöver absolut inte vara något negativt, utan kan bidra till ett mer att äkta åldrat utseende som ser lite sprucket och krackelerat ut.
 1. Applicera transfer/decoupagemedium på ytan där motivet ska fästas. Måla inte hela området på en gång, utan arbeta med en mindre sektion i taget.
 2. Placera bilden på ytan innan det börjat torka, och ”gnugga” fast den med en näve hopskrynklad plastfolie/köksplast (så riskerar du inte att skada ytfilmen på bilden) ämna eventuella luftbubblor och rynkor du inte vill behålla genom att pressa luften ut mot papprets ytterkanter.
 3. Fortsätt bit för bit tills hela motivet sitter på plats.
 4. Avsluta med decoupagemedium eller annat lack för att stärka och skydda ytan*
 5. För att släta ut rynkor och ge dem ett mer naturlig utseende, slipa försiktigt ner dem och applicera sedan ett till lager topplack.
   
  *Observera att det fuktiga lacket kan återaktivera decoupagemediumet under pappret så att det släpper lite och bubblor och rynkor uppstår (lite som att måla på tapet). När det torkar försvinner det vanligen till stor del). Det kan begränsas eller undvikas genom att tillåta ordentlig tork- och härdningstid innan applicering av ett topplack att applicerat första lager lack mycket sparsamt och snabbt.

METOD 2

Använd strykjärnsmetoden för ett platt, slätt och jämnt resultat
Till den här metoden brukar de flesta former av akryllacker fungera, även vanligt trälim (PVA)… men gör alltid ett litet test först! Vad som händer är att plasten i lacket/limmet smälter av värmen från strykjärnet och smälter fast i decoupagepappret.
 

 1. Lacka ytan där motivet ska fästas med decoupagemedium, lack eller lim och låt torka.
 2.  Upprepa steg 1, så att du får ett tillräckligt tjockt lager.
 3. Placera bilden där den ska sitta och täck den med bakplåtspapper (som skydd)
 4. Ställ in ditt strykjärn på medelhög värme, stryk ytan tills bilden sitter stadig fast mot underlaget.

 
Valfri metod för topplack

Ett topplack är inte en absolut nödvändighet för lågtraffikerade ytor. Pappret har ett eget ytskikt som är relativt tåligt och med strykjärnsmetoden ”smäter” pappret fast ordentligt i underlaget om du är noggrann. För att bibehålla en perfekt finish och undvika att pappret släpper, bubblar och rynkar sig vid applicering kan du antingen:
 • Låta bilden torka och härda ordentligt (gärna ett par dagar) innan du lackar med vattenburet lack ovanpå. På så vis minskar risken att du löser upp och reaktiverar lacket/limmet som bilden är fäst med). Applicera tunna lager lack, så att lacket torkar snabbt och ytan inte blöts upp för mycket (att använda ett spraylack kan underlätta).
 • Använda ett oljeburet lack (rekommenderat av tillverkaren).