gfdgdfg

trädgård

MÅLA trädgårdsmöbler

Låt dina trädgårdsmöbler förvandlas till färgklickar som blommar i kapp med din trädgård!


Till trädgårdsmöbler ska du använda Autenticos kritfärg VERSANTE. Versante innehåller både fuktskydd och UV- filter. Det är en väderbeständig färg som håller sin kulör i vått och torrt. 

Autentico Vintage Möbelfärg i kombination med vax är inget bra alternativ för utomhusbruk. Vaxet är vattenavvisande men inte vattentätt. Fukt kan tränga igenom ytan och sedan stängas inne varvid trät förblir fuktigt under färgen/vaxet.  

  • Tvätta möblerna med Autentico Omniclean. Mögel eller alger tvättas bort med medel avsett för ändamålet.
  • Skrapa bort löst sittande färg samt slipa och jämna till eventuella flisor och andra skador.
  • Är ytan blank rugga upp ytan lätt med sandpapper för bästa vidhäftning. Extra viktigt om du ska måla med Versante Eggshell (15% glans). Versante Matt (5% glans) har mycket god vidhäftning (precis som möbelfärgen Vintage).
  • Borsta av allt damm och torka av ytan.
  • Möbeln ska vara torr när du målar, ställ inomhus några dagar om det varit regnigt eller om luftfuktigheten utomhus är hög.
  • Autentio Versante är "självprimande" och du behöver som regel inte grundmåla. Vid stor risk för genomblödning av t.ex färska kvistar kan skyddet behöva förstärkas med Autentico Stainblocking Primer (mer effektiv). Autentco Stain Blocking Primer går att använd utomhus.
  • Tänk på att kritfärger är vattenlösliga och fäster mindre bra på inoljat trä eller på möbler som tidigare målats med oljefärg. Var det länge sedan och trät känns slitet och torrt är det oftast inga problem. Var mer noggrann med förarbetet och grundmåla eventuellt för bättre
    vidhäftning och blockering av genomblödning av olja. Du bör inte måla nyligen inoljat trä!
  • Målar du utomhus torkar färgen som regel mycket fort. Ställ dig i skuggan och undvik riktigt blåsiga dagar. Späd eventuellt ut färgen med lite vatten och ha en blomspruta till hands för att fukta den nymålade ytan om du upplever att du inte hinner med. På större ytor prova att rolla ut färgen för snabbare spridning.

Versante behöver inte förseglas

Autentico Versante Matt
Ytan är så matt att man nästan inte vågar lita på det... men vi testat med ösregn och grillkvällar kryddade med kladdiga barnfingrar... (ok, vi har inte vågat testa rödvin än). Eventuella fuktmärken försvinner när ytan torkar. Alla fläckar har gått att rengöra och vår trädgårdsmöbler är lika fina nu som för ett år sedan. De har stått utomhus hela vintern.

Normalt bör inte vax användas utomhus men med Autentico Versante Matt känns det inte som någon större fara eftersom färgen i sig innehåller fuktskydd. Ytan är så pass ”torr” och matt att det går att vaxa om man vill (även om det inte är nödvändigt). Det går dock bra att t.ex att använda färgade vaxer för antikbehandling och effekt. Versante absorberar inte alls vax lika effektivt som Vintage utan det lägger sig mer som ett skikt ovanpå. Var inte för snabb med att polera då torkar du bara bort vaxet, lår det torka/härda lite längre. Vax kan bli lite kladdigt om om det blir mycket uppblött så det bör få härda riktigt ordentligt innan möbeln ställs ut.

Autentico Versante Eggshell 
Här är man inte ens orolig... man kan riktigt se hur motståndskraftig färgen är. Det blir inte ens några fläckar och den är ogenomtränglig! Det är ingen idé att försöka vaxa Versante Eggshell, det kommer inte att gå.