gfdgdfg

köksluckor

Vill du måla ditt kök men är rädd att det innebär för mycket arbete eller är för svårt?
Tänk om, med Autenticos kritfärger blir du klar på nolltid och resultatet blir absolut enastående!
 

Välj färg

Kök målat med Autentico Kalkfärg Kök målat med Autentico Kalkfärg

Till köksluckor rekommenderar vi främst färgen
Versante Matt eller Eggshell som har ett inbyggt fuktskydd. Fuktskyddet gör Versante mycket lämplig för fuktiga utrymmen och till ytor som exponeras för mer vatten, avtorkning och hårdare slitage. Versante Matt är vår stora favorit!

Du kan eventuellt också måla med Velvet Chalk Paint,  men möbelfärgen Vintage Chalk Paint är för mjuk och porös för ett kök som används flitigt, risken är stor att du får repor och fläckar.


Versante Matt
Versante Matt har endast en glans på 5% (lite mer glans än Velvet Chalk Paint som bara har 2%). Den har utmärkt vidhäftningsförmåga och är lämplig till tidigare målade och lackade ytor. Versante Matt är vattenavvisande och avtorkbar men lite mer ömtålig än Versante Eggshell. Med Versante Matt behöver du som regel varken grunda med Autentico Primer eller försegla ytan med vax, sealer eller varnish. Det är ett komplett system och alla egenskaper finns inbyggda i färgen. 

Versante Eggshell
Versante Eggshell har en glans på 15% som ger en mjuk och behaglig lyster. Den är vattentät, avtorkbar och mycket lätt att rengöra. När Versante Eggshell appliceras på rätt sätt är blir ytan
extremt hållbar och slitstark!
Observera att den skyddande hinnan som bildas torkar mycket snabbt, är lagret med färg för tjockt finns risken att färgen inte härdar ordendligt under hinnan och fäster sämre, måla därför tunna lager färg. För bästa vidhäftning på tidigare lackade och målade ytor krävs lite mer grundarbete samt helst grundmålning med Autentico Primer. Generellt gäller att ju högre glans (både på underlaget och färgen du målar med) desto sämre vidhäftning. 

Tips: Måla första lagret med Versante Matt för bästa vidhäftningsförmåga, måla andra lagret med Versante Eggshell för bästa hållbarhet...

Velvet Chalk Paint
Velvet Chalk Paint är lite tåligare än Vintage Chalk Paint men är inte vattenavvisande och inte lika slitstark som Versante. Velvet Chalk Paint måste därför förseglas när den används till kök. Vi rekommenderar att du avslutar med två lager Autentico Sealer för en ultramatt finish, Autentico Varnish/lack för en extra slitstark yta eller vax för ett gammaldags och mjukt utseende.

Venice Lime Paint
För ett mer unikt uteende kan du måla otroligt vackra och orginella köksluckor med Venice Lime. Venice Lime är mycket vattenkänslig efter att den torkat och behöver också förseglas.
 

Beräkna åtgång av färg

Beräkna kvadratmeterytan för samtliga skåpluckor genom att multiplicera höjden med längden.
Glöm inte bort att räkna med baksidan av luckorna om du planerar att måla dem också. Beräkna sedan kvadratmeterytan på hela köket genom att summera alla ytor.

En liter färg räcker som bäst till 13 kvadratmeter. Generellt behöver du två lager färg (ibland tre) för bra täckning.

Täckningsgraden påverkas av:

 • Vilken av Autenticos färger du målar med
 • Vilken kulör färgen har
 • Den ursprungliga färgen på skåpdörrarna
 • Om ytan du målar är porös eller är tidigare målad eller lackad 
 • Om du använder Primer eller inte
   

Förberedelser

 1. Även om kalkfärg fäster mycket bra på nästan alla ytor rekommenderar vi att du slipar luckorna lite lätt om de är tidigare lackade, målade eller av laminat. Ta inte för många genvägar när det gäller ditt kök, du vill inte behöva måla om det i första taget! 
  Du behöver inte slipa mycket, det räcker med att rugga upp den glansiga ytan lite så den blir mer porös och färgen får något att bita sig fast i.  Om du slipar du underlaget (gärna cirkulära rörelser med ett fint sandpapper) fördupplas vidhäftningsförmågan. Använder du
  en slipmuskan du få ett resultat som blir upp til 6 gånger mer hållbart!
 2. Om det finns gammal lös lack eller färg på luckorna, skrapa bort flagorna och slipa sedan dessa områden mer noga för ett jämt resultat.
 3. Köksluckor har beläggningar av matos och fingeravtryck så innan du börjar måla är det absolut nödvändigt att du rengör luckorna ordentligt med fettlösande rengöringsmedel. 
  Var noggrann och slarva inte! Runt handtag och på t.ex. besticklådor gäller det att vara
  extra noga. 
 4. Det är inte nödvändigt att grundmåla med Autentico Primer om du målar med Versante Matt, även laminat kan målas utan att först primas. Om du målar med Versante Eggshell får du bättre vidhäftning om du först grundmålar med Autentico Primer (eller Versante Matt). 
 5. Om du målar med en annan färg än Versante, måste obehandlade furuluckor alltid behandlas med Autentico Primer så att kvistarna inte blöder igenom färgen och lämnar misprydande fläckar. Detta gäller även om gammal lack är sliten, nött eller nerslipad. Om du redan börjat måla utan primer och upptäcker att det börjar blöda genom, är det bara att ta en paus, låta färgen torka, och sedan prima innan du målar vidare. Läs mer om när du bör använda Autentico Primer ⇒

Måla Luckor

Du behöver inte nödvändigtvis ta av luckorna för att måla dem men det blir kanske lite prydligare om du gör det. Hur du väljer att göra beror nog främst på om du har tänkt måla alla beslag eller inte. Fördelarna med att låta luckorna hänga kvar på skåpen är att du enkelt kan måla alla sidor på en gång eftersom skåpet "håller i" luckorna åt dig både medan du målar och under torktiden. Men eftersom färgen ända torkar så snbbt har det mindre betydelse. Du kan också ta av luckorna och måla kanten/sidan och området för beslagen först och sedan hänga upp luckorna igen och måla resten...

Vilken typ av pensel (roller eller färgspruta) och vilken teknik du väljer att måla med beror givetvis på vilken finish du vill ha. För att få en jämn och slät ytfinish är det guld värt att använda en pensel av hög kvalitet. För ett perfekt resultat rekommenderar vi att du målar med en liten roller. Med en miniskumroller komer du åt atta vrår och resultatet blit så gott som helt slätt utan märken.

Färgen torkar på ca 30 minuter och är övermålningsbar efter ca 2 timmar. För extra vidhäftning kan du måla tunnare lager färg och vänta längre mellan lagren, på så sätt får färgen mer tid att bita sig fast i underlaget ordentligt.

Måla beslag:
Om du låter luckorna sitta kvar på köksskåpen när du målar, tänk på att inte dränka in beslagen i
för mycket färg eftersom det då lätt bildas sprickor och "färgkakor" när de torkar. Torrborsta istället beslagen med lite färg.

Om du tar av luckorna:

 1. Utrymmet du väljer att måla i bör ha en konstant temperatur, måla aldrig utomhus i minusgrader eller i 40 graders hettande solsken. Olika temperaturer påverkar 
  färgerna och ditt resultat. Rekommendationen gäller även under torktid och härdning.
 2. Låt gärna luckorna ligga eller stå på något mjukt för att skydda dem.
 3. Det går snabbast att måla om du placerar alla luckorna på rad och målar samtliga luckor i en följd. När du är klar med den sista kan du som regel vända på den första och måla baksidan. 

för bästa hållfasthet

Versante är en självförseglande färg och det är inte nödvändigt att behandla ytan ytterligare. Det går att vaxa Versante Matt om man tycker om känslan eller vill använda färgat vax för effekt, använd mindre vax och räkna med att det tar längre tid för vaxet att torka och härda eftersom det inte sugs upp på samma sätt (se upp för fingeravtryck). Vi gillar dock kombinationen och ytan känns lika vattenmotståndig som Versante Eggshell och får en lite mjukare känsla.

Använder du Velvet behöver du absolut försegla färgen med Autentico Wax, Sealer eller Varnish - flera lager.

 • Autentico Wax:
  Ett vaxat kök får ett ljuvligt, mjukt och inbjudande utseende. Vaxade ytor kan torkas av med en fuktig trasa men om du försöker gnugga bort envisa fläckar med något starkare rengöringsmedel kommer en del av vaxet att lossna och du måste vaxa om området. Vax är vattenavvisande men inte vattentätt och vattenfläckar kan uppstå. Även fett- och andra fläckar kan förekomma. För ett riktigt bra skydd behöver du 2-3 lager väl inarbetat vax.
 • Autentico Sealer
  Autentico Sealer är en matt transparent förseglande produkt som absorberas av ytan utan att efterlämna en hinna likt vanligt lack. Autentico Sealer tillåter ytan att behålla sin matta kalkhaltiga finish samtidigt som den ger ett effektivt skydd. Ytan blir vattenavvisande och avtorkningsbar, och kan ha längre hållbarhet än vax som snabbare slits ner. Autentico Sealer ger ett bra skydd mot fläckar av vatten och alkohol men är inte lika effektiv som Autentico Varnish.
 • Autentico Varnish
  För optimalt skydd använd Autentico Varnish, ett ultramatt lack som lämnar en skyddande hinna på ytan.

 

Måla kök och köksluckor

     Inspiration:

Besök Pinterest för många fler inspirationsbilder på vackra kök:

https://www.pinterest.com/autenticosweden/kitchen-ideas/