gfdgdfg

Måla med KALK & KRITA

VÄLJA FÄRG

En av Autentico's styrkor är att de har tagit fram flera varianter av krit- och kalkfärger med olika egenskaper. Som professionell färgtillverkare levererar de inte bara möbelfärg utan erbjuder även färger som är mer specifikt anpassade efter olika behov och användnings-områden. Till väggar behövs en färg som är mindre mjuk och porös än den dekorativa möbelfärgen Vintage. Ännu starkare måste en färg vara till köksluckor, trappor, golv och andra ytor med högt slitage. Till fuktiga rum som tvättstugor och badrum behövs effektiv fuktkontroll. Fuktkontroll är också viktigt för exteriöra projekt liksom som UV-filter för att förhindra att färgerna bleks efter några månader. 

Vet du inte vilken färg du ska använda? Ta en titt på vår
Guide ⇒


Välja Kulör

Det finns många kulörer att välja mellan, så du behöver oftast inte blanda själv för att hitta en nyans som passar. Vill du blanda olika kulörer för att hitta din egen favoritnyans går det alldeles utmärkt. Vi bryter inte färg efter NCS koder, alla färger har tagits fram för hand och recepten är unika för Autentico. Tyvärr kan vi inte ta fram andra färger än de som finns i vårt sortiment.

Tänk på att det är nästan omöjligt att bedöma nyanser korrekt på en skärm på grund av att alla har olika färg och ljusinställningar. Börja därför med att inskaffa en färgkarta, färgprover eller en provburk att testa med. Ljusinsläpp, hur ljuset faller och vilka andra färger som finns i omgivningen är också faktorer som påverkar hur en färg upplevs. Färger ser ofta mörkare och starkare ut än man räknat med när de målas på en vägg.


åtgång & Täckförmåga

En liter färg räcker till ca 8-13 m² en strykning. Glöm inte att ta med i beräkningen att du nästan alltid målar mer än ett lager. Det är mycket svårt att ge rekommendationer angående hur mycket färg som behövs. Som ett medelvärde brukar vi räkna med ca 10 m²/L till kritfärgerna Vintage, Versante och Velvet samt ca 7-8 m²/L till outspädd Venice (kalkfärg) som målas med pensel. Oftast är färgen jämnt heltäckande efter två lager men åtgång och täckförmåga påverkas av flera faktorer:
 

Underlagets profil:
Om underlaget är mycket sugande (t.ex gipsskivor, bredspacklade väggar eller mjukt obehandlat trä) går det åt mer färg. På ett matt och sugande underlag kan det ibland räcka med ett lager, men för att få det jämnt och fint behövs det som oftast fler. Till första lagret på sugande underlag brukar 1 L räcka till ca 8 m², det går inte åt lika mycket färg till andra lagret. Är underlaget ojämnt i fråga om färgnyans och absorption krävs det ofta fler lager innan ytan är helt jämn till nyansen.


Underlagets färg och vilken nyans du målar med:
Det går t.ex. åt mer färg om du målar med en ljus nyans över en mörk. Det kan vara fördelaktigt att grundmåla med Autentico Undercoat som är grå till nyansen. De olika kulörerna skiljer sig också lite åt i täckförmåga. Det beror på vilka pigment som används, mängden pigment och skillnader i kalkbasens sammansättning. 


Utfört grundarbete och måleriteknik:
Antal lager du behöver måla kan variera beroende på om du slipar underlaget (möbler) eller inte och om du använder grundfärg. På en blank och "hal" yta behövs det ofta fler lager färg eftersom inte lika mycket färg stannar kvar på ytan (det betyder dock inte att färgåtgången är större, sugande underlag drar mer färg).  Andra faktorer som påverkar är också hur tjockt lager med färg du lägger på och vilka verktyg du använder.

 

En grundfärg ger både en jämnt absorberande yta och bättre täckning åt många kulörer. Autentico Undercoat ger även extra god vidhäftning på kritiska underlag samt utgör en mycket bra grund till starka, klara och vibrerande nyanser (som t.ex rött och gult) vilka generellt har lite sämre täckning. Autentico Primer används för att spärra eventuell missfärgning och genomblödning orsakad av garvsyra, fläckar och bets m.m.


GRUNDarbete

Kritfärger är kända för att ha en otroligt bra vidhäftningsförmåga och de biter sig fast på de flesta underlag utan omfattande grundarbete. Autentico Vintage och Autentioco Versante Matt har av just den anledningen blivit mycket populära till möbler som är tidigare lackade eller målade. 
 

Underlaget måste dock vara torrt, rent och helt fritt från fett innan du börjar måla och ett effektivt fettlösande rengöringsmedel är absolut nödvändigt. Naturligtvis får du också alltid ett ännu mer hållbart resultat om du först "ruggar upp" blanka och lackade ytor med ett fint sandpapper (en grundregel som gäller alla färger oavsett hur de marknadsförs). Det är inte mycket slipning som behövs för att Autenticos kritfärger ska sitta som berg. Satsar du lite mer tid på grundarbetet får du alltid igen det när du målar. Du behöver inte måla lika många lager färg och resultatet blir jämnare och snyggare. Dessutom håller resultatet sig fint mycket längre.

Normalt behöver du inte grundmåla redan målade ytor, men t.ex kvistar och vissa betser kan blöda igenom.
 Läs mer om grundarbete för möbler ⇒  


Autenticos olika sorters färger skiljer sig lite åt gällande nödvändigt grundarbete/grundmålning:

  • • Kritfärgerna Autentio Vintage och Versante Matt har utmärkt vidhäftning
  • •  Kritfärgen Versante Eggshell som är lite blankare behöver lite mer noggrant grundarbete eller att du först grundmålar med Autentico Undercoat.
  • • Kalkfärgen Venice Lime Paint behöver ett mineraliskt underlag för att fungera optimalt. Vilket innebär att du först kan behöva grundmåla med Autentico Undercoat, Vintage eller Velvet.
  • • Målar du väggar med kritfärgerna Velvet eller Versante är det inte nödvändigt att grundmåla men ibland gynnas resultatet av att du gör det. 

    Läs mer om att måla väggar med Velevet och Versante ⇒


MÅLA

Har du aldrig tidigare målat med kalkfärger kan det kännas lite ovant men förutsatt att du använder verktyg och pensel av bra kvalitet är det inte svårt att lyckas. Det enkelt att få ett jämnt och slätt resultat med Autenticos kritfärger, speciellt möbelfärgen Vintage (kalkfärgen Venice är avsedd att ge ett mer oregelbundet resultat). Kritfärgens matta ytfinish hjälper effektivt till att kamouflera mindre ojämnheter i underlaget. Möbelfärgen Vintage är extra mjuk och porös vilket gör det lätt att jämna till den nymålade ytan med fint sandpapper för en sammetslen och ultraslät ytfinish. Läs mer om att måla slätt och jämnt ⇒

Autenticos färger efterlämnar sällan några irriterande "kalkklumpar" men du får oftast bäst resultat om du arbetar med långa penseldrag och inte går tillbaka för att bättra på. Upplever du att färgen torkar för snabbt eller känns "trög" kan du späda ut den med lite vatten (gäller även om du målar väggar med roller).


Torktid

Krit- och Kalkfärger torkar mycket snabbt, ytan är som regel helt torr och klibbfri inom ca 30 minuter (det kan gå betydligt snabbare beroende på inomhusklimat och temperatur) och Vintage ofta övermålningsbar redan efter 1 timma. Detta gör att du t.ex kan färdigställa en möbel på ett par timmar, vilket annars kan ta flera dagar. Verante behöver lite längre torktider, helst mellan 2-4 timmar. Andra torktider gäller för Venice Lime Paint. 


YTskikt

  • •  Vi rekommendera ALLTID att man förseglar möbler målade med Vintage för en tåligare yta.
  • •  Kritfärgen Versante behöver inte förseglas!
  • •  Om man väljer att försegla väggar målade med Venice och Velvet är en smaksak. Valet av kulör kan ha betydels eftersom ljusa nyanser lättare blir smutsiga. Det kan vara lämpligt i hallen, köket och barnrummet där det är vanligare att väggarna behöver kunna torkas av, annars brukar det inte vara nödvändigt. Väggar på mer utsatta ställen målas fördelaktligen med Versante istället.

Mycket generellt kan man säga att Autenticos vaxer brukar användas till möbler, Autenticos hårdvaxoljor eller lack till ytor där man behöver ett extra starkt skydd och Autentico Sealer till väggar. I valet av förseglande produkt bör både funktion och önskad ytfinish tas i beaktning. Kom ihåg att det kan ta flera veckor innan ett färg, vax och lacker har härdat fullständigt, så undvik kraftigt slitage den första tiden. 


förvaring av färg

Förvara alltid dina burkar med färg frostfritt. Färgen håller i flera år men separerar med tiden och färgpigment och mineraler sjunker till botten. Vänd därför dina burkar upp och ner då och då.
Innan du målar måste du skaka om burken ordentligt, det räcker inte med att bara röra med en pinne. Allt kalk som ligger i botten båste upp till ytan och ingredienserna blandas ordentligt. Detta är viktigt, gör du inte det kommer du uppleva att färgen är mer som en oljig lasyr som glider runt och har dålig täckning.