gfdgdfg

Måla med krit- & kalkfärger

VÄLJA FÄRG

En av Autenticos styrkor är att de har tagit fram flera varianter av krit- och kalkfärg med olika egenskaper. Som professionell färgtillverkare levererar de inte bara dekorativ färg för möbel-målning utan erbjuder även färger som är mer specifikt anpassade efter olika behov och användningsområden. 

För väggmålning behövs en yta som är mindre mjuk och porös. För fuktiga rum, som tvättstugor och badrum behövs bättre fuktkontroll. Fuktkontroll är också viktigt för exteriöra projekt liksom som ett bra UV-filter som förhindrar att färgerna bleknar efter några månader. 

Vet du inte vilken färg du ska använda? Ta en titt på vår Snabbguide⇒
 

Välja Kulör

Autentico har över 160 olika kulörer att välja mellan, så du behöver oftast inte blanda själv för att hitta en nyans som passar. Tänk på att det är nästan omöjligt att bedöma nyanser korrekt på en datorskärm. Besök därför alltid en återförsäljare eller börja med att inskaffa färgkartor eller en provburk att testa med. Kom ihåg att färger ofta ser mörkare ut än man räknat med när de t.ex målas på en stor vägg.
 

åtgång & Täckförmåga

En liter färg räcker till ca 8-13 kvadratmeter, glöm inte att ta med i beräkningen att du nästan alltid målar mer än ett lager.

Täckförmågan påverkas av flera faktorer:

  • Vilken av Atenticos färger du målar med
  • Underlagets karaktär (absorberande eller ej) 
  • Underarbete (om du slipat eller ej)
  • Underlagets färg
  • Vilken kulör/nyans du valt att måla med
  • Om du använder Primer (grundmålar) eller inte
  • Hur tjockt lager med färg du lägger på, om du använder roller eller pensel

Ofta är färgen helttäckande efter två lager, vita och andra ljusa kulörer som målas på mörkt underlag behöver normalt fler. Obehandlat trä tar till sig färg och pigment mycket bra och det kan räcka med ett lager färg. 

Om du upplever att en ljus kulör har dålig täckning kan du prova med att först grundmåla med Autentico Primer. Primern kan avsevärt förbättra täckningsförmågan av vita kulörer, dessutom motverkas eventell missfärgning och genomblödning orsakad av garvsyra, fläckar och bets.
 

Förarbete

Kritfärger är kända för att ha en otroligt bra vidhäftningsförmåga och de biter sig fast på de flesta underlag utan något omfattande förarbete. Autentico Vintage Chalk Paint och Versante Chalk Paint har av just den anledningen blivit mycket populär till mäbler som är tidigare lackade eller målade. Autenticos färger innehåller en mycket hög andel krita, vilket fungerar som ett kraftfullt bindemedel. 

Underlaget måste dock vara torrt, rent och helt fritt från fett innan du börjar måla. Naturligtvis får du ett ännu mer hållbart resultat om du först "ruggar upp" blanka och lackade ytor med fint sandpapper (en grundregel som gäller alla färger oavsett hur de marknadsförs). Det är inte mycket slipning som behövs och det är snabbt gjort. Normalt behöver du inte grundmåla redan målade eller lackade ytor, men furukvistar och vissa betser kan blöda igenom. Läs mer om grundarbete ⇒

Autenticos olika färger skiljer sig lite åt gällande grundarbetet. Till exempel så behöver Venice Lime Paint ett mineraliskt underlag för att fungera optimalt, vilket innebär att du först kan behöva grundmåla med Vintage Chalk Paint. Versante Eggshell som är lite blankare kan dra fördel av lite mer grundarbete jämfört med Versante Matt, men är sedan också desto mer slitstark...
 

aTT MÅLA

Förutsatt att du använder en pensel av bra kavlitet, är det enkelt att få en jämnt och slätt resultat med Autenticos kritfärger Vintage, Velvet och Versante (Venice Lime Paint är avsedd att ge ett mer oregelbundet resultat). Kritfärgens matta ytfinish och utomordentliga täckförmåga hjälper effektivt till att kamouflera mindre ojämnheter i underlaget. Vintage Chalk Paint är extra mjuk och porös vilket gör det lätt att jämna till den nymålade ytan men fint sandpapper för en len och och slät ytfinish.

Autenticos färger efterlämnar sällan några irriterande "kalkklumpar". Du får oftast bäst resultat om du arbetar snabbt med långa penseldrag. Är du van att måla med andra färger kan det kännas lite ovant till att börja med. Upplever du att färgen torkar för snabbt eller känns "trög" kan du späda ut den med lite vatten eller ha blomsprutan i beredskap.
 

Torktid

Krit- och Kalkfärger torkar mycket snabbt, ytan är som regel helt torr och klibbfri inom ca 30 minuter och övermålningsbar efter 1-2 timmar (andra torktider gäller för Venice Lime Paint som ofta målas med vatten och behöver lite längre tid för att härda). Detta gör att du t.ex kan färdigställa en möbel på ett par timmar, vilket annars kan ta flera dagar.
 

YTskikt

Den krit / kalkmålade ytan är mjuk och porös och behöver ibland förseglas (beroende på val av färg och ändamål). Rent generellt kan man säga att Autenticos vaxer brukar användas till möbler, Autentico Varnish (lack) till ytor där man behöver ett extra starkt skydd och Autentico Sealer till väggar (sealern kan även användas till möbler). Hurvida man väljer att försegla väggfärgerna Venice och Velvet är helt valfritt, det är inte nödvändigt. 

Autenticos färg Versante behöver inte förseglas!

I valet av förseglande produkt bör både funktion och önskad ytfinish tas i beaktning. Kom ihåg att det kan ta flera veckor innan ett vax har härdat fullständigt, så undvik kraftigt slitage den första tiden. 

        Inspiration: