gfdgdfg

möbler

Måla möbler med Autentico VERSANTE Chalk Paint

Kritfärgen som överlever allt!

Vill du ha en riktigt tålig och slitstark färg som tål daglig användning och rengöring ska du måla med Versante Chalk Paint. Likaså om möblerna ska stå utomhus eller i fuktiga utrymmen som t.ex badrum eller tvättstuga. Den är vattentålig och behöver inte förseglas med vax, sealer eller lack. Versante Matt har 5% glans och Versante Eggshell 15% glans.

Versante Chalk Paint är lika lätt att måla med som Vintage Chalk Paint, men det är också en del som skiljer sig.
 

färgen

Förvara alltid dina burkar med färg frostfritt. Färgpigment och mineraler sjunker lätt till botten, ställ gärna burken upp och ner ett tag innan du öppnar den (eller vänd på burken och skaka ordentligt). Rör sedan om i färgen med en blandpinne. Önskar du en tunnare konsistens kan du späda med lite vatten, för en tjockare konsistens kan du låta burken stå utan lock ett par timmar eller över natten (för strukturmålning), färgen kan sedan spädas ut igen om så önskas. Du kan också prova med att ställa den i kylskåpet ett tag (inte i frysen!)
 

åtgång

En liter räcker upp till 13 kvadratmeter beroende på underlagets färg, profil och porositet (uppsugningsförmåga). För god täckning och bra färgdjup behövs som regel två lager jämt applicerad färg. På obehandlat trä kan det räcka med ett lager jämnt applicerad färg.Vita och mycket ljusa färger målade på ett mörkare underlag kan behöva ett tredje lager färg, likaså mörka färger på ett ljust underlag. Ibland kan de olika kulörerna skilja sig lite åt när du målar, det beror på de olika pigmenten och kalkbaserna. Om du upplever att en ljus färg har låg täckning kan du prova med att först grundmåla med Autentico Primer. 
 

GRUNDARBETE

Innan du börjar måla läs:  Grundarbete ⇒

Med Versante Chalk Paint behöver du oftast inte grunda med Autentico Primer. Versante har inbyggd spärrgrund och klarar som regel genomblödning och andra problem som kan uppstå när du målar med Autentico Vintage Chalk Paint.

Versante Matt har samma utmärkta vidhäftningsförmåga som Vintage Chalk Paint (om inte ännu bättre). Versante Eggshell kan dock gynnas av lite mer förarbete, generellt gäller att ju högre glans (både på underlaget och färgen) desto sämre vidhäftning. För bästa fästkapacietet på tidigare lackade och målade ytor samt laminat rekommenderar vi att du:

 • Slipar lätt med fint sandpapper (cirkulära rörelse ger bäst vidhäftning)
 • Eventuellt grundmålar med Autentico Primer eller Versante Matt
Ska du måla trädgårdsmöbler som stått utomhus bör du förvara dem inomhus ett par dagar och låta dem torka ut ordentligt så att du inte stänger inne fukt i möbeln.
 

måla

 • Möbler målas vanligen med en oval eller en lite bredare platt pensel. En miniroller går också bra att använda men räkna med flera lager färg eftersom de blir tunnare. Ska du spraymåla kom i håg att färgen torkar snabbt så rengör din utrustning på en gång när du är klar (ättika kan lösa upp kalkfärg).
 • Färgen torkar normalt inom 30 minuter och är övermålningsbar inom 1-2 timmar, målar du utomhus kan det gå mycket snabbare beroende på väderlek (ha en blomspruta med vatten i beredskap om du inte hinner med).
 • Vad som kan vara bra att tänka på när du målar med Versante Chalk Paint är att den inte är lika mjuk och porös som Vintage Chalk Paint. Det gör att det kan vara svårare att korrigera ojämnheter i den målade ytan genom att slipa med sandpapper efter att färgen torkat. Se till att du inte målar för tjockt lager med färg eller får droppar. Vid målning av bordskivor och andra större ytor kan en finroller eller skumroller med fördel användas för att snabbt sprida ut ett jämnt lager färg, du kan sedan gå över ytan med din pensel (eller en skumpensel) för mjukare resultat.
 • Versante Eggshell
  Den skyddande filmen som bildas med Versante Eggshell torkar mycket snabbt och om lagret med färg under filmen är för tjockt finns risken att den inte härdar ordentligt och därmed fäster sämre. Måla hellre flera tunna lager färg.
 • Versante Chalk Paint är mycket slitstark och är därför svårare att distressa än Vintage Chalk Paint. Versante Matt är däred utmärkt till det understa lagret färg vid målning lager på lager teknik med distressing. Risken att du råkar slipa bort för mycket färg minskar.Penslarna rengörs med vatten.
   

versante behöver inte förseglas!

Autentico Versante Matt
Ytan är så matt att man nästan inte vågar lita på det - men vi testat med ösregn och grillkvällar kryddade med oljiga barnfingrar, spill och kladd... (ok, vi har inte testat rödvin). Eventuella fuktmärken försvinner när ytan torkar. Alla fläckar har gått att torka av och bordet är lika fint nu som när det var nymålat!

Ytan är så pass ”torr” att det går att vaxa, men färgen absorberar inte vaxet lika effektivt som Vintage Chalk Paint. Ytan blir dock lite mjukare och lite mindre kalkhaltigt sträv, vilket kan vara trevligt. Det går att arbeta med både färgade vaxer och metallvaxer för effekt.

En fråga vi ofta får är om det är ok att vaxa möbler som ska stå utomhus. Normalt sett är det inte bra. Det kan till och med göra mer skada än nytta eftersom vaxet inte är vattentätt utan släpper igenom fukt, som sedan riskeras att stängas inne. Med Autentico Versante känns det inte som någon större fara eftersom färgen i sig innehåller fuktskydd. Vi har givetvis provat men kan inte utvärdera ett långsiktigt resultat än. Vax kan dock bli lite kladdigt om om det blir mycket uppblött och bör först härda ordentligt, gärna i flera veckor. 

Autentico Versante Eggshell
Här är man inte ens orolig, man kan riktigt se hur motståndskraftig färgen är. Det blir inte ens några fläckar, inget fastnar, den är ogenomtränglig!

Den här färgen är det ingen mening med att vaxa, vaxet kommer bara ligga kvar på ytan. Vill du skapa ett mer antikt utseende prova med Atentico Glaze istället (ej för utomhusbruk).

Besök Pinterest för många fler inspirationsbilder på vackert målade möbler:
https://www.pinterest.com/autenticosweden/furniture-inspiration/

    Inspiration:

Autentico Versante Chalk Paint Photo © Mar Gil