gfdgdfg

Måleritekniker

GLASERING / Lasering

En transparent färg används ofta för att accentuera och framhäva ett träslags struktur och ådring,
för att uppnå ett väderbitet utseende, för att skapa ett färgdjup samt för att ge ett antikt och mer levande utseende till t.ex en möbel. Till detta kan du använda Autentico Vintage Chalk Paint utspädd med vatten eller Autentico Glaze (Autenticos kalkvaxer kan också ge liknande resultat). Du kan använda teknikerna både på obehandlat trä eller en redan målad yta beroende på vilken effekt du vill ha.
 

paint wash

En  "Paint Wash"  kallas det ofta när en färg utspädd med vatten används för att åstadkomma en
mer genomskinlig färgeffekt. En Paint Wash bestående av kalkfärg och vatten på obehandlat trä påminner om att betsa och lasera. Den trärena ytan absorberar snabbt upp färgblandningen och det kan vara svårt att kontrollera hur mycket färg som tas upp. I de flesta fall går det inte att ångra sig,
torka bort färgen och börja om från början. 

Du kan också applicera en Paint Wash på en redan målad yta om du vill skapa olika färgeffekter. 
Autentico Vintage Chalk Paint ger en porös och absorberande yta, men är ytan vaxad sugs inte färgen upp på samma sätt. Har du aldrig gjort en Paint Wash tidigare är det lättast att börja med ett slätt område utan för många utsmyckningar. 

 • Anteckna hur många delar vatten och hur många delar färg du använder till din mix, utifall du skulle behöva blanda mer.
 • Börja alltid med möbelns överdel och fortsätt sedan med sidorna (för att undvika dropp och spill på redan målade ytor).
 • Pensla färgen med långa raka drag längs med hela ytan, var försiktig så att färgen inte droppar och stå redo med en trasa.
 • Täck inte för stort område i taget, utan torka av överflöd med trasa först innan du målar vidare. Var försiktig så att du inte får märken där du sätter ner trasan, börja från ena änden och avsluta i den andra, med lika långa drag som du målade. Stanna inte halvvägs och ändra inte riktning om du vill ha ett jämt resultat.
 • Om trasan blir för blöt, ta en ny.
 • Om du får märken du inte vill behålla, låt färgen torka och slipa sedan försiktigt området.
   

Glasering med Autentico glaze

Glasering är ett mycket mer kontrollerbart sätt att skapa transparenta effekter. Autentico Glaze är tjockare till konsistensen än en Paint Wash, erbjuder ett utmärkt "glid" och förlänger torktiden på färgen. Detta ger dig betydligt bättre kontroll och mera tid att fördriva färgen och att rätta till eventuella missar i målningsytan. 

Även om en glasyr kan appliceras på obehandlat trä för att få träslagets struktur att framträda tydligare, används det vanligen ovanpå en redan målad och förseglad yta. På så sätt hindras underlaget från att absorbera färgen och om resultatet inte blir som du tänkt dig kan du enkelt torka
bort det mesta och börja om igen. Även de mest oerfarna målarna kan lätt lära sig behärska denna teknik! Tänk på att en yta målad med Autentico Vintage Chalk Paint är mycket porös och absorberande om den inte är förseglad). En del av färgen kommer att fastna även om det är betydligt mindre än om du använder en Paint Wash.

I allmänhet kommer ett tjockare lager glasyr "glida runt" lättare, vilket ger dig mer kontroll över exakt vart färgen hamnar. Ett tunnare lager glasyr kommer istället samlas i fördjupningar och porer och framhäva trästrukturen mer.

Om du blandar ca 90% Glaze med 10% Vintage Chalk Paint får du en färgblanding som du kan arbeta med i upp till en timma innan den torkar (beroende på luftfuktighet och temperatur). Du kan experimentera med voymerna och tillsätta mer färg om du önskar.
 

GLAsera en möbel

Autentico Glaze kan med fördel t.ex användas för att ge Autentico Versante Chalk Paint en 
"anikbehandling" (glaze kan användas istället för ett färgat vax). Att gasera en möbel tar inte lång tid
och kommer att framhäva detaljer och ge den ett nytt liv:

 • De flesta väljer att vaxa möbeln med ett transperent vax innan glasering.
 • Applicera frikostigt med Glaze med en pensel och fokusera dig på sprickor,fåror, mönster, ornament och andra trädetaljer.
 • Arbeta med en mindre del av möbeln i taget. Börja högt upp och arbeta dig nedåt, torka av droppar som rinner men därutöver behöver du inte vara så noga med din målningsteknik.
 • Torka av överflödig glasyr med en mjuk trasa (eller tvättlappar). Om trasan blir för indränkt, ta en ny eller skölj och vrid ur trasan ofta för att undvika en enda stor kladdig röra. Det är lätt att torka bort färgen so du inte vill ha kvar, betydligt enklare än om du arbetar t.ex  arbetar med ett svart kalkvax,
 • Du kan sedan använda en torr och extra mjuk pensel för att flytta runt glasyr, jämna ut kanter och för att samla upp glasyrpölar i hörn.  Se till att lämna kvar tillräckligt i de områden där du vill ha den kvar. Om penseln blir för våt, torka av den på en pappershandduk.

    Inspiration

Lasera med Autentico Vintage Chalk Paint och Glaze för att framhäva former och detaljer. Photo © Lucy Liu