gfdgdfg

måleritekniker

KRACKELERING

Krackeleringslack är ofta oberäkneliga och du kan inte förvänta dig samma resultat varje gång... det blir alltid lite av en överraskning!

Små föremål som t.ex ramar kan bli fina när hela ytan krackeleras, större möbler ser oftast mer naturliga ut om du väljer ut några områden för krackelering (t.ex längs med kanter eller i hörn).
Autenticos krackeleringsmedium är vattenbaserade akryllack som är så gott som doftfria. Var noga med att rengöra dina penslar i vatten direkt efter att du använt produkterna.
 

Autentico crackle glaze

Crackle Glaze är ett en-stegs krackeleringsmedium som appliceras mellan två lager av Vintage Chalk Paint för att skapa en tvåfärgad krackelering. Crackle Glaze ger ett mer ett mer mycket mer kraftfullt resultat än Craquelure och är spännande att arbeta med.
 1. Måla ett lager med Vintage Chalk Paint och låt torka i minst 30 minuter eller tills färgen är helt torr. Det är denna färg som sedan kommer synas i sprickorna. Det går också bra att använda Autentico Metallic Paint.
 2. Pensla på ett tunt lager Crackle Glaze för att få mindre fina sprickor och sparsam krackelering eller ett tjockt lager för en kraftigare mer övergripande effekt och bredare sprickor, låt torka i en timma eller tills lacket är helt torrt.
 3. Måla ett nytt lager med Vintage Chalk Paint i en annan färg. För en kraftig och jämn effekt, måla med långa penseldrag i en och samma riktning och måla inte samma område två gånger (se till att penseln är rikligt fylld med färg). Får du bitvis dålig täckning av färg så låt det vara, det blir oftast en fin effekt efter färgen krackelerat. Målar du flera lager ovanpå varandra eller i olika riktningar kan krackeleringen bli mer sparsam eller utebli helt eftersom du målar över sprickorna som håller på att bildas.  Ett tjockt lager färg ger som regel bredare sprickor, men blir lagret för tjockt kan effekten motverkas.
 4. Krackeleringen startar så gott som omedelbart och du ser resultatet inom kort.

Autentico Craquelure

Craquelure är ett två-stegs krackeleringsystem som används ovanpå Vintage Chalk Paint för att   skapa en diskret krackelering med små fina sprickor likt krackelerat porslin. Craquelure passar bäst till små föremål och till detaljer på större föremål och möbler. Craquelure blir ofta fint på bilder och är populärt i kombination med decoupage.

 1. Måla två lager med Vintage Chalk Paint och tillåt färgen att torka ordentligt.
 2. Stryk på ett jämt lager Craqueleur Base Coat steg 1 på den målade torra ytan. Lacket är opakt/mjölkigt till färgen men torkar transparent inom 15-45 minuter beroende på rumstemperatur. Även när lacket torkat kan ytan kännas lite klibbig.
 3.  Stryk sedan på ett lager Craqueleur steg 2 (top coat). Craqueleur skapar inte sprickor ner till underliggande underlag utan det är själva lacken som spricker. Ju tjockare lager av steg 2 destö kraftigare krackelering.
 4. Tillåt torka i 15-45 minuter igen. Det tar en bra stund innan sprickorna börjar framträda. Du kan påskynda och förstärka processen genom att låta föremålet itorka i solen eller värma med en hårtork.
 5. Avsluta med ett mörkt eller ljust vax (kontrasterande färg) för att framhäva krackeleringen. Vaxet lägger sig i sprickorna och gör dem tydligare. 
   

En gång krackelerad yta, Alltid krackelerad yta...

Om du målar över en tidigare krackelerad yta kommer med största sannolikhet färgen att bitvis spricka och krackelera igen. För att få bort effekten helt kan du behöva slipa området och börja med två lager Autentico Primer innan du målar.

Autentico Crackle Glaze
Autentico Craquelure
Crackle Glaze
Craquelure