gfdgdfg

Måleritekniker

Marmorering med Autentico glaze

Autentico Glaze är en produkt som ger dig oändliga möjligheter att manipulera och experimentera med Vintage Chalk Paint. Genom att använda Autentico Glaze fördröjs torktiden och du får då en mer transparent färg som kan byggas upp i flera skikt och skapa ett oroligt vackert djup bestående av olika kulörer.

Blanda ca 90% Glaze med 10% Vintage Chalk Paint så du får en färg som du kan arbeta med i
upp till en timma innan den torkar (beroende på luftfuktighet och temperatur). Använd tre eller flera färgblandningar, vi rekommenderar en ljus-, en medium, och en mörk kulör för bra färgskiftningar. Ta gärna lite mörkare färger, de blir ljusare när du spär ut dem med Glaze.
 

Skapa djup Genom olika skikt av glaze

 1. Grundmåla underlaget med Vintage Chalk Paint och låt torka.
 2. Pensla och dutta slumpmässigt ut färgad Autentico Glaze kors och tvärs, så att underlaget blir "fläckigt". Börja med den mörkaste kulören och avsluta med den ljusaste.
 3. Använd sedan tvättsvamp (gärna en oregelbunden natursvamp) eller en trasa för att blanda ut färgerna genom att dutta och svepa bort kanter och penselmärken. Avlägsna överflödig Glaze.
 4. Eventuellt kan du använda en fördrivare (eller en mycket mjuk pensel med lång och extra mjuk borst) för att mjuka upp utseendet. Det fungerar också bra att använda en rakborste av grävlingshår, även om de är lite små.
 5. För att skapa ett riktigt bra djup, upprepa proceduren minst två gånger till eller tills du är nöjd med resultatet.
   

AGED WALL tecnique - Skapa intrycket av en gammal vägg

Det här är en rolig och effektfull teknik att arbeta med men du behöver Isopropyl alkohol (isopropanol, rubbing alcohol), en alkohol med mycket hög procenthalt. Av någon anledning är det inte så lätt att få tag på det i Sverige som det är i utlandet (men det finns på Kjell & Company).
 1. Följ instruktionerna till "Skapa djup genom olika skikt av Glaze" för att skapa ett underlag.
 2. Använd handskar och skvätt sedan alkohol på ytan (du kan använda fingrarna eller t.ex en tandborste). Detta måste göras innan det sista lagret av Glaze torkat. Se till att föremålet / ytan står upprätt så att alkoholen tillåts att droppa och rinna. Alkoholen kommer att "frysa" de områden som berörs.
 3. Ge alkoholen en chans att avdunsta/torka en kort stund och skvätt eller spraya sedan (med blomspruta) vatten över ytan. Vänta ett par minuter tills vattnet börjat torka lite och avlägsna sedan överflödigt vatten med en svamp eller trasa genom en duttande rörelse. Du ska gradvis kunna se vattenmärken utvecklas i områden där alkoholen "fryst" färgen.
   

Marmorering

Fin teknik att använda till att måla "skrivbordsunderlägg" på på gamla engelska skrivbord!
 1. Följ instruktionerna till "Skapa djup genom olika skikt av Glaze"
 2. Välj en kulör från Vintage Chalk Paint, den är till för att skapa "venerna" och ska matcha underlagsfärgen samtidigt som den ska vara framträdande (ljus eller mörk)
 3. Använd helst en svanfjäder eller en annan stor oregelbunden fjäder för bästa resultat samt en liten konstnärspensel. Doppa den översta delen av fjädern i färgen och måla venerna genom att dra fjädern över underlagen med en ostadig hand (skruva och vinkla fjädern lite fram och tillbaka). Starta utifrån kanterna och arbeta dig inåt. Ha gärna en bild på marmor framför dig för att lättare kunna efterlikna mönstret.
 4. Genom att använda en fördrivare, eller en mycket mjuk pensel med lång borst, kan du mjuka upp utseendet så att "venerna" smälter samman med underlaget.
 5. Konstnärspenseln används för att måla de mindre "venerna".
Autentico Glaze
Aged wall tecnique
Marmorering med fjädrar