gfdgdfg

effektmåleri

patinera krukor med venice lime paint - steg för steg


Det går också bra att använda Versante Matt om du vill ha krukorna utomhus. Versante Matt är vattentålig och ger ett stabilt och hållbart resultat som inte förändras av väder och vind. Oavsett vad du målat med bör du ställa in krukorna över vintern (skydda från minusgrader).
 

Är dina nyinköpta terrakottakrukor inte tillräckligt gamla?

Med Autenticos kalkfärg VENICE kan du snabbt ge krukor flera år på nacken. Venice är en alkalisk kalkfärg (våtsläckt kalk) som ger äkta kalkavlagringar och levande patina som förändras med väder och vind över tid. På gruna av sitt höga pH värde är Venice mycket uttorkande för huden och frätande för ögonen, se till att använda hanskar.


Är du endast ute efter en lite diskret vit kalkpatina?
Då räcker det med att göra en enkel "lime wash". Det gör du med en vit nyans utblandat med vatten. Du kan doppa krukan eller dutta på färgblandningen med pensel eller svamp. Du kan gnida in krukan i lite jord för att smutsa ner den.

Vill du bli av med den oranga terrakottafärgen helt och hållet?
Börja med att gundmåla hela krukan med kritfärgen Vintage i nyansen Terra di Sienna. För att få krukan att se gammal ut kan du sedan använda kalkfärgen Venice i kulörerna Deer, Venice och Casa Blanca. Vill du också ha en svag grönaktig beläggning kan du lägga till nyansen Vineyard. Kulörerna finns i vår webbutik som provburkar 100 ml. 

Kalkfärgen Venice torkar mycket ljusare än nyansen man ser i färgburken, men genom att gnida  in ett tjock lager färg blir den mörkare och härligt ojämn till karaktären. Fortsätter du att "polera" ytan får du tillslut en fin subtil glans (vill du inte ha någon glans är det bara att slipa ytan eller lägga på lite mer färg, så blir det mattare och ljusare igen). 

Det går också utmärkt att blanda i lite av kritfärgen Vintage i kalkfärgen Venice om man vill förändra nyansen eller göra den mörkare. Till lite kraftigare "mossbeläggning" kan man t.ex använda nyanserna Poison Dart och Knotted Wreck. Det bästa är att blanda ut dem dem med lite Venice (Vineyard) eller eller applicera dem innan krukan torkat helt och ytan fortfarande är lite fuktig.

Struktur
Vill du ha en en mer skrovlig struktur kan du blanda sand i färgen, det blir stenhårt efter att det härdat ordentligt.


Olika Nyanser

Steg För Steg

Grundmåla helst med Vintage så sitter kalkfärgen ännu bättre och håller längre, Terra di Sienna (från PP Collection) är en bra nyans.

En blandning av kalkfärgen Venice i kulörerna Venice och Deer brukar ge en fin terrakottafärg. Använd sedan Casa Blanca till vita kalkavlagringar.
Fukta först krukan med vatten. Använd alltid handskar när du målar med kalkfärgen Venice, färgen är mycket uttorkande för huden.
Lägg på ett tjockt lager färg genom att måla flera lager i följd. Fortsätt ända tills ytan känns mer mättad och inte suger så mycket färg.
Vänta en liten stund tills färgen börjar torka och fläckiga lite ljusare partier uppstår. Gnid in färgen med händerna (det är nästan som att smeta på lera).
Fortsätt att gnida krukan tills den börjar kännas torr, lätta på trycket mot sutet. Du kan också använda en slät svamp för ett mjukt intryck.
För en svagt grön patina kan du lägga till kalkfären Venice i kulören Vineyard mot slutet. Vatten som får rinna på krukan ger märken.
Vill du ha en kraftigare mossbeläggning kan du använda kritfärgen Vintage i nyanserna Poison Dart och Knotted Wrack.
Späd ut kalkfärgen Venice i kulören Casa Blanca med mycket vatten så att du får en lös färgblandning.
Du kan ställa krukan i vattenbadet för avlagringar runt krukans bas.
Du kan ställa krukan i vattenbadet för avlagringar runt krukans bas.
Du kan också måla krukan med pensel.
För att få rinningar sprayar du först krukan med vatten och målar sedan krukans kant.
Torka bort överflödig färg. Vill du få bort mer sprayar du krukan med vatten igen.
Du kan också slipa lätt för att mjuka upp intrycket.
Lite mörkt vax ger en "jordig" känsla.
Lite mörkt vax ger en "jordig" känsla.

struktur med sand

Blanda kalkfärgen Venice med sand för att få en strukturerad och grov färg.
Fukta krukan ordentligt och lägg på sanblandningen. Låt torka över natten.
Lägg på ytterligare ett lager färg för att försegla sanden ordentligt.
Lägg på ytterligare ett lager färg för att försegla sanden ordentligt.
Den grova strukturen utgör ett bra underlag till "mossa".
Den grova strukturen utgör ett bra underlag till "mossa".