gfdgdfg

effektmåleri

Autentico glaze


Autentico Glaze är en produkt som ger dig oändliga möjligheter att manipulera och experimentera med Autenticos färger. Genom att använda Autentico Glaze fördröjs torktiden och du får en mer transparent färg (likt en färgad gel). Den kan byggas upp i flera lager/färgskikt och skapar på så sätt ett vackert djup av olika kulörer.

Blanda ca 80% Glaze med ca 20% Vintage och du du får en färg som du kan arbeta med i upp till en timma innan den torkar (beroende på luftfuktighet och temperatur). Du kan prova med andra blandningar också tills du hittar en kombination som passar dig. Eftersom färgen blir utspädd så blir den ljusare till nyansen, välj därför inte för ljusa kulörer till att färga Glazen.
 

Marmorering

 1. Grundmåla underlaget i en enhetlig färg och låt torka ordentligt. Vi föredrar Versante till detta och valde nyansen Nearly Black till vårt bord.
 2. Välj 2-3 nyanser Vintage (en ljus-, en medium och en mörk för bra färgskiftningar).
 3. Blanda till Autentico Glaze med dina tre färger. 
 4. Det vanligaste är att man börjar med den mörkaste kulören Glaze och sedan arbetar sig uppåt med de ljusare (vi la på på alla samtidigt).
 5. Pensla ut Glaze lite här och där så att underlaget blir "fläckigt" och sprid den ut genom att dutta med en natursvamp. Överlappa och låt färgerna blandas, du kan även låta den mörka underlags färgen lysa igenom på sina håll.
 6.  Titta gärna på en bild av marmor så ser du hur ljusare stråk och vener sprider sig. Välj en riktning och förstärk några ljusa /mörka stråk och områden.
 7. Vill du skapa vener väljer du en mörk eller ljus färg som är framträdande samtidigt som den matchar de övriga.
 8. För att få ett mjukare och mer molnigt intryck kan du gå över ytan genom att "badda" med en torr och slät tvättsvamp (t.ex mjuka sidan på Scotch Brite) eller genom att använda en fördrivare, en mycket mjuk pensel. Detta kan var lättare när färgen börjat torka lite och inte är så blöt och kladdig. Var lätt på handen.
 9. För att skapa ett riktigt bra djup kan du upprepa proceduren  så att du får fera lager.
 10. Till att måla vener brukar en svanfjädrar eller någon annan stor fjäder ge ett realistiskt utseende. Doppa den översta delen av fjädern i färgen och måla venerna genom att dra fjädern över underlagen med en ostadig skakig hand (skruva och vinkla fjädern fram och tillbaka). Starta utifrån kanten och arbeta dig inåt. En liten konstnärspenseln kan användas till att måla de mindre "venerna".
 11. Försegla med Autentico hårdvaxolja, den ger tveklöst det bästa färgdjupet och du kan lätt applicera oljan utan att riskera skada eller "sudda ut" ditt konstverk.

Tips:
Fungerar bäst på färg som inte är uppblandad med Glaze.
 • Blöt ytan rikligt (med blomsprua) så att färgen flyter ut och skapar intressanta mönster. Prova också att blåsa med hårtork. Ett effektivt sätt att få mjukare och mer naturtrogna vener (bra att ha Versante underst för att inte råka komma ner till underlaget igen). 
 • Sprayar du lite vatten på färg som nästan torkat och sedan baddar med en bomullstrasa lossnar färgen från de fuktade områderna och du får "stenstruktur" i form av små prickar och märken. Med Glaze behöver du alkohol för att få liknande effekt (se aged wall technique).

AGED WALL technique

För den här tekniken behöver du Isopropyl alkohol (isopropanol/rubbing alcohol), en alkohol med mycket hög procenthalt. Av någon anledning är det inte så lätt att få tag på det i Sverige som det är i utlandet (men det finns på Kjell & Company).
 1. Grundmåla underlaget med Vintage och låt torka. Du bör arbeta med kontraster så låt ditt underlag vara antingen riktigt mörkt eller riktigt ljust.
 2. Skapa djup genom att använda olika färger av Glaze precis som vid marmorering, färgerna ska inte ligga för nära underlagets färg.
 3. Innan Glazen torkat skvätter du alkohol på ytan, du kan använda fingrarna (använd handskar) eller t.ex en tandborste. Se till att föremålet / ytan står upprätt så att alkoholen tillåts att droppa och rinna. Alkoholen kommer att "frysa" de områden som berörs.
 4. Skvätt eller spraya sedan (med blomspruta) vatten över ytan. Vänta ett par minuter tills vattnet börjat torka lite och avlägsna sedan överflödigt vatten med en svamp eller trasa genom en duttande/baddande rörelse. Du ska gradvis kunna se märken och droppar utvecklas i områden där alkoholen "fryst" färgen.