gfdgdfg

måleritekniker

Instruktionsfilmer finns längst ner på sidan.

Krackeleringslack är lite oberäkneliga och du kan inte förvänta dig exakt samma resultat varje gång. Appliceringsteknik, hur tjockt lager lack som läggs på, torktider, rumstemperatur och luftfuktighet är alla faktorer som kan påverka resultatet. Det finns olika sätt att krackelera en yta och resultatets varierar också beroende på vilka produkter du använder. Efter att du krackelerat ett par gånger lär du dig hur lackerna fungerar och hur du kan påverka utseendet, formen och storleken på sprickorna. Testa gärna på en träbit innan du ger dig på din möbel.

Autenticos krackeleringsmedium är vattenbaserade akryllack som är så gott som doftfria. Var noga med att rengöra dina penslar i vatten direkt efter att du använt produkterna annars blir de snabbt stela. Använd inte dina favoritpenslar, utan ta hellre en billig eller gammal sliten pensel.

Crackle Glaze är ett en-stegs krackeleringsmedium som appliceras mellan två lager av färg (olika nyanser) för att skapa en tvåfärgad krackelering. Crackle Glaze ger ett mycket mer kraftfullt resultat än krackeleringslacket Craquelure (nedan) och är spännande och roligt att arbeta med.
 • 1. Grundmåla med Autentico Vintage och låt torka i minst 30 minuter eller tills färgen är helt torr. Det är denna färg som sedan kommer synas i sprickorna. Det går också bra att använda Autenticos metallfärger eller Versante. Versante är mer slitstark och krackelerar kanske inte lika lätt och mycket, men i våra tester med Versante Matt har resultatet blivit lyckat (Versante Eggshell har vi inte testat med).
 • 2. Pensla på ett tunt lager Crackle Glaze för att få mindre fina sprickor och sparsam krackelering eller ett tjockt lager för en kraftigare mer övergripande effekt och bredare sprickor, låt torka i en timma eller tills ytan känns helt torrt.
 • 3. Måla ett nytt lager med Autentico Vintage i en annan nyans och se på medan sprickorna nästan omedelbart sprider sig över ytan.
 • 4. Försegla ytan med vax eller lack om du målat med Autentico Vintage, det kan även vara bra med Versante för att binda ytan förhindra ytterligare flagning.

  Tips!
  Börja med att måla alla dina lager färg och lack i en och samma riktning, det är den enklaste metoden om man är ovan. När du målar det översta lagret färg så är det bra att använda en lite bredare och tjockare pensel (t.ex Autentico platt 5 cm) som håller mycket färg. Eftersom det börjar spricka på en gång är det viktigt att applicera färgen snabbt och med så få penseldrag som möjligt. Överarbetar du färgen och målar fram och tillbaka och kors och tvärs på samma ställe kan krackeleringen bli mer sparsam eller utebli helt eftersom du målar över sprickorna som håller på att bildas. Du behöver ingen jämn och finmålad yta, den ska ändå spricka upp och "förstöras". Blir det ojämnt målat eller bitvis dålig täckning så låt det vara, det blir oftast en fin effekt efter att färgen krackelerat klart.
 • När du är lite mer rutinerad kan du experimentera med olika penseltekniker och måla åt olika håll för att få lite varierat utseende på sprickorna.

Craquelure är ett två-stegs krackeleringsystem med två olika lacker som används ovanpå en redan målad yta för att skapa en diskret krackelering med små fina sprickor, likt krackelerat porslin. Craquelure är mycket populärt i kombination med decoupage.

 1. 1. Måla två lager med färg eller tills du har bra täckning, tillåt färgen att torka ordentligt.
 2. 2. Stryk på ett jämt lager Craqueleur Base Coat (steg 1) på den målade torra ytan. Lacket är opakt/mjölkigt till färgen men torkar transparent inom 15-45 minuter beroende på rumsklimat. Även när lacket torkat ska ytan kännas lite smått klibbig, väntar du för länge (nästa dag) så att lacket torkar ut helt och börjar härda fungerar det oftast inte längre.
 3. 3. Stryk sedan på ett lager Craqueleur Top Coat (steg 2). Craqueleur skapar inte sprickor ner till underliggande underlag utan det är underlacket som "rör sig" och gör så att topplacket spricker. Har du för tunt lager lack så kan sprickorna bli för små eller helt utebli. Är lagret tjockare får du en kraftigare och mer tydlig krackelering.
 4. 4. Tillåt torka i 15-45 minuter igen. Det kan ta en bra stund innan sprickorna börjar framträda och de är svårare att se än med Crackle Glaze ( det är genomskinliga små fina sprickor i topplacket). Du kan påskynda och förstärka processen genom att låta föremålet torka i solen eller värma med en hårtork.
 5. 5. Avsluta med ett färgat mörkt eller ljust vax (i en kontrasterande färg) för att framhäva krackeleringen. Vaxet lägger sig i sprickorna och gör dem tydligare. 
Craquelure lacket är blankare än Autentico Vintage och Versante Matt vilket gör att skillnaden kan synas om du bara krackelerar/lackar ett litet område och inte hela ytan.
 • • Du kan matta ner det krackelerade lacket genom att mycket varsamt rugga ytan med ett finkornigt sandpapper, men var försiktig så att du inte slipar bort själva sprickbildningen. Det är endast ett alternativ om du har ett ganska tjockt lager med lack och djupa sprickor.
 • • Vaxar och buffar du hela möbeln så får du lite glans överallt och då blir skillnaden inte lika tydligt.
 • • Du kan eventuellt också lacka med ett mattare lack ovanpå Craquelure (eller hela möbeln) för en jämnare ytfinish. Ett spraylack kan vara att föredra för att inte nöta på det färgade vaxet som ligger i sprickorna och råka fylla dem med lack istället. Eftersom ett vattenbaserat lack inte fäster så bra ovanpå ett vax bör du helst vänta en månad tills vaxet härdat helt innan du lackar. I det här fallet är lacket är inte främst till för att skydda ytan utan för att få en lite jämnare glans, det behöver inte vara så hållbart.
 • När det gäller dekorativa effekter och patinering så behöver man inte alltid följa de generella rekommendationerna för målning till punkt och pricka. Det är oftast inte ett proffsmålat resultat man är ute efter utan ett patinerat, slitet och gammalt utseende. Det behöver varken vara eller se perfekt ut. Våga experimentera på egen hand!


En gång krackelerad yta, Alltid krackelerad yta...

Om du målar över en tidigare krackelerad yta kommer med största sannolikhet färgen att bitvis spricka och krackelera igen. För att få bort effekten är det bästa att slipa slipa bort så mycket som möjligt och sedan spärrmåla med Autentico Primer eller Zinsser B-I-N. Att lacka ytan med Autentico möbellack och sedan måla med Versante brukar också fungera. I värsta fall (om du inte slipat bort tillräckligt med krackeleringslack) behövs eventuellt både lack och en blockerande primer för att förhindra sprickbildning).

Autentico Crackle Glaze
Autentico Craquelure
Autentico Crackle Glaze
Autentico Crackle Glaze Foto @maitemarti68
Autentico Craquelure Foto: Jack & Atticus @jandapaints
IOD Craquelure & Distress stämpel

     Faux krackelering med IOD stämpel

instruktionsfilm Craqueleure

INstruktionsfilm Crackle Glaze