gfdgdfg

Patina med vax

Mörkt vax

Mörka vaxer används ofta för att skapa ett gammalt antikt utseende och för att framhäva detaljer.

Vaxet appliceras lättast med vaxborste (eller en annan pensel med naturborst) så att du kommer ner i alla skrevor och vrår runt ornament och sniderier m.m. Torka sedan bort överflödigt  vax med en damm- och  luddfri trasa.

Applicerar du mörkt vax direkt på en nymålad ljus yta får du räkna med en ganska kraftig effekt (speciellt om du målat med Autentico Vintage eller MMS Milk Paint som är porösa och sugande färger). Om du tycker att det blir för mörkt kan du ta transparent vax på en ren trasa och torka bort lite av det mörka vaxet, det fungerar som ett lösningsmedel. Tycker du att vaxet är för mörkt kan du ocksa blanda ut det med lite transparent vax innan applicering för att få en mildare effekt.

På starka, klara och lite mörkare kulörer kan det bli otroligt vackert med ett mer rikligt lager mörkt vax (färgen blir dock inte längre densamma). Svart kalkvax blir t.ex  mycket fint på den blå nyansen Autentico Crete eller på den grå nyansen French Grey.

Om du använder färgade vaxer lite mer sparsamt behöver du komplettera med ett tranparent vax för att få fullgott skydd och försegling.

Det går också bra att "torrborsta" med färgat vax för att framhäva kanter och detaljer m.mvitt vax

Vitt vax kan användas för att få ett ljusare och lite flammit kalkat utseende.

Mörkt Vax
Autentico White Chalk Wax
Autentico White Chalk Wax
Autentico White Chalk Wax

Quick FIX

Du kan snabbt skapa en grövre struktur och patina genom att blanda färg och vax och applicera det samtidigt.