gfdgdfg

måleritekniker

Patina med Vintage Dust

Vintage Dust är ett pigmenterat fint pulver som påminner om det damm som satt sig i sprickor och sniderier över tid, likt en möbel som stått på en vind i årtionden.

Foto @paintedpieces
Vintage Dust Ashes på svart bakgrund.

Vintage Dust kommer i fem olika nyanser, oavsett vilken nyans du använder så behöver du arbeta med kontraster. Den underliggande färgen måste skilja sig från färgen på dammet för att det ska synas bra.

Nyanser:

 • Haze: Davy’s grey, en svagt gröngrå nyans (på bilden ovanpå Autentico Bright White).
 • Sahara: Varm sand som drar lite åt persikohållet (på bilden ovanpå Autentico Bright White)
 • Snow: Lätt bruten vit (på bilden ovanpå Autentico French Grey)
 • Dirt: Varm gråbrun som påminner om Turkisk peppar (på bilden ovanpå Autentico Nocturnal)
 • Ashes: Ljusgrå (på bilden ovanpå Autentico Nocturnal)
Vintage Dust appliceras ovanpå vax, sealer (eller lack) som inte torkat helt utan fortfarande är klibbigt. Resultatet blir som vackrast på möbler, ramar och ljusstkar m.m. som har mycket ornament och sniderier eller på strukturerade ytor som t.ex en yta målad med PP Driftewood. Även om det är kring ornament och sniderier som du vill ha effekten behöver du "damma in" hela möbeln för att få ett naturligt enhetligt utseende.


PULVER I vax

Ett lite tjockare och trögare vax är att föredra t.ex MMS Bivax, Autenticos vaxer är lite för mjuka oljiga (Autentico Sealer är lättare att arbeta med). 

 • Applicera ett lager vax och låt det torka tills det känns klibbigt (ca 10-20 min), lägger du på pulvret direkt kan du få en kladdig röra, väntar du fär länge fatnar för lite pulver. Du kan använda både ett ofärgat vax eller ett färgat vax.
 • Använd en grov pensel (t.ex en sliten pensel med naturborst) till att pressa på pulvret, se till att det kommer ner ordentligt i alla sprickor, sniderier och ornament.
 • Vänta i minst 30 minuter, tills det torkat och damma sedan av överflödigt löst pulver.
 • Polera upphöjda områden där du vill se mer av basfärgen.
 • Du kan inte försegla med ytterligare vax ovanpå pulver.

Fettet i vaxet löser upp mer pigment i pulvret än en vattenbaserad produkt. Använder du vax djupnar färgerna på pulvren, Ashes och Dirt kan se mörkare och brunare ut, Haze grönare ut och Sahara mer persikofärgd. 


PULVER I SEaler / LACK

Att arbeta med Sealer eller lack är vår favorit eftersom det går snabbare och ger en mer kraftfull effekt, mer pulver fastnar och de sitter hårdare.
 • Applicera ett ganska rikligt lager outspädd Autentico Sealer eller lack (går utmärkt med spraylack också).
 • Låt Sealer/lack ligga kvar i alla sprickor, fåror och sniderier, men torka av eventuellt av överflöd från upphöjningar och områden där du inte vill att så mycket damm ska fastna.
 • Pressa på pulvret ganska omgående (det torkar mycket snabbare än med vax) och borsta varsamt bort överflöd av pulver nästan direkt med en mjuk pensel. Ju snabbare du lägger på pulvret desto mer fastnar.
 • Låt torka helt och polera sedan de upphöjda områdena.
 • För starkare kontraster (eller om för mycket pulver fastnat) kan du torrborsta ovanpå med ursprungskulören.
Vill du ha extra försegling ovanpå Vintage Dust är det bästa alternativet Montana Spraylack. Vänta minst ett dygn så att allt får tid på sig att torka ordentligt. Börja med att spraya det första tunna lagret från långt avstånd (ca 40 cm). Bygg sedan upp skyddet successivt genom att närma dig underlaget steg för steg (instruktioner finns på flaskan). Sprayar du för mycket på nära håll, så att ytan dränks, finns risken att pulvereffekten försvinner.

Vintage Dust är inte klassificerat som hälsoskadligt eller miljöfarligt. Pulvren innehåller inga giftiga pigmnet, alkalisk kalk eller cement. Fint damm bör ändå inte inhaleras utan kan vara irriterande för luftvägar och ögon. Använd skyddsutrustning vid behov och se till att rummet är välventilerat.