gfdgdfg

Måleritekniker

Måla slätt och jämnt UTAN PENSELMÄRKEN

Många eftersträvar den perfekt målade ytan som är slät och len med minimala märken efter penseln.  Intresset för en blankare ytfinish har också ökat, vilket ställer lite högre krav på målaren.

Det finns tyvärr inte några enkla och snabba genvägar, utan ett välgjort arbete bygger alltid på erfarenhet, grundlighet, noggrannhet och skicklighet. Man blir inte en proffsmålare på en dag, utrusta dig med en hel del tålamod och räkna med både träning, experimenterande och några misslyckanden innan du hittar den färg, de verktygen och de tekniker som fungerar allra bäst för just dig. 

Olika underlag och olika färger kan kräva lite skilda tillvägagångssätt och tekniker, men på den här sidan har vi samlat några tips som kan vara värdefulla på vägen.

perfekt finish med fusion

Foto: Fusion Mineral Paint

De Olika FärgernA

Fusion Mineral Paint är troligen den färgen som är lättast att få ett jämnt resultat med. Akrylfärger är tunnare till konsistensen och de har generellt lite bättre självutjämnande egenskaper än äkta mineralfärger. Autenticos snickerifärg Vivace (hybridlackfärg innehållande krita) har också mycket goda självutjämnande egenskaper och är en ren fröjd att måla med.

Milk Paint är tunn och vattnig till konsistensen vilket gör det lätt att skapa en slät yta med minimala penselmärken. Däremot kan man istället råka ut för lite korn av olösta pigment och mineraler samt färgskiftningar och andra former av ojämnheter -  vilket ger Milk Piant sin speciella karaktär.

De matta kritfärgerna Autentico Vintage och Versante Matt upplevs som mycket lättmålade av de flesta, speciellt nybörjare. Den helmatta ytan är väldigt förlåtande och ställer inte så höga krav på målarens skicklighet och teknik. Auentico Versante Eggshell som har högre glans upplevs av fler som lite mer svårmålad. I den blankare ytan skapas ljusreflektioner som gör att penselmärken och ojämnheter i underlaget framträder mer och blir synligare. Detsamma gäller i hög grad även applicering av topplack som har en högre glans, så ta inte för givet att det är lättare att måla med en matt färg och sedan avsluta med ett lack för att få en tåligare yta med högre glans. Att applicera ett lack snyggt och jämnt kan vara svårare än att måla med en blankare färg direkt.

Även inom samma färgsort finns det skillnader i färgens egenskaper beroende på vilken kulör man målar med. Olika färgbaser används till olika nyanser, vilket gör att både konsistens och täckningsgrad kan skilja sig ganska mycket.


Underlaget - GRUNDARBETE

Slarva inte med grundarbetet! 
Se till att underlaget är slätt och jämnt annars blir inte slutresultatet det heller. Slipa ner trästruktur, ojämnheter, droppar och penselmärken från tidigare målningsarbeten. Fyll igen sprickor och andra märken med snickerispackel eller träfyllnadsmedel. Grundmåla gärna om underlagt är ojämnt ifråga om färg och absorption (ofta fallet i samband med lagningar) eller om det finns risk för genomblödning och missfärgningar som härstammar från underlaget.


Enklast applicering får du på ett jämnt mattslipat underlag som inte är för poröst och sugande. Ett mycket torrt och sugande underlag kan ställa till problem eftersom färgen sugs upp och torkar mycket snabbare. Du får kortare tid på dig att sprida ut den innan den börjar kännas seg och bli mer grynig. Överväg att grundmåla och/eller tillsätta Extender till färgen som fördröjer torktiden.

Notering
Vi rekommenderar oftast en grundfärg till Autentico Versante Eggshell och Vivace för bästa vidhäftning mot underlaget. Många väljer att grundmåla med en matt kritfärg i stället för t.ex Autentico Undercoat (på grund av att de går att få i samma nyans). Det går ofta alldeles utmärkt, men observera att Vintage är mer porös och sugande och kan vara lite svårare att måla över än Versante Matt. Autentico Undercoat har lite bättre vidhäftning och högre täckningsgrad än många av kritfärgernas kulörer, och kan därför vara att föredra vid ojämna eller banka underlag samt om färgkontrasterna är stora (t.ex. måla en svart yta vit).


VAL AV PENSLAR OCH MÅLERIVERKTYG

Pensel
Att använda en bra pensel är ovärderligt, investera i en pensel med syntetborst av god kvalitet som inte fäller strån. Använd inte en pensel med naturborst till en vattenburen färg, de släpper inte ifrån sig färgen med samma lätthet och smidighet som en syntetborst. Vattnet får också ofta stråna att svälla och bli spretiga. 
Använder du fel sorts penslar, penslar av bristfällig kvalitet eller gamla stela penslar som inte rengjorts ordentligt... så kommer du inte få det perfekta resultatet du troligen eftersträvar.Till applicering av färg använder man oftast en oval/rund anstrykare eller en lite kraftigare platt lackpensel som kan hålla bra med färg och fördela den effektivt över ytan. Målar du ofta, prova gärna ett par olika märken, modeller och storlekar för att hitta din favorit.

Roller
Det har blivit allt mer vanligt att även möbler målas med en liten mikrofilt- eller skumroller för ett mer "spraymålat" resultat. En skumroller brukar fungera utmärkt till Autenticos kritfärger, men till Fusion rekommenderas främst en roller av mikrofiber som ger mindre luftbubblor.

Svampar och målardynor
Många målar också med en tvättsvamp istället för pensel. Det ska vara en svamp med hög densitet (tät utan hål), likt den mjuka sidan av en Scotch - Brite. Rundade kanter är det bästa för att undvika märken och linjer, stora make-up svampar med rundade mjuka former kan fungera bra till mindre objekt. Det finns även olika sorters målardynor som används för en slät applicering, en stämpeldyna för stämpelfärg kan också fungera utmärkt.

Penslar och verktyg till efterslätning av färg
För att få en slätare yta med mindre penselmärken kan man eftersläta den nymålade ytan med en pensel bättre anpassad ändamålet, t.ex en moddlare eller fördrivare. Efterslätning av färg görs i direkt anslutning till applicering, innan färgen börjar torka.

Ställer man mycket höga krav på slutfinishen behöver man en moddlare av högsta kvalitet. De är ofta dyra, men målar man mycket (eller till kunder) är det definitivt en investering som är väl värt pengarna. Du kan även hitta lite billigare penslar som fungerar bra till efterslätning och fördrivning av färg. Välj en bred och tunn (platt) pensel med mycket tät borst och tunna strån. Borstmaterialet och längden på stråna avgör penselns styvhet och följsamhet. En kortare borst är att föredra framför en längre,  men om man sedan föredrar en mjuk eller lite hårdare borst kan variera.

Till efterslätning kan man även använda en skumpensel, svamp eller målardyna. Prova att stoppa in din svamp eller målardyna en nylonstrumpa för en extra slät textur.


FÄRGTILLSATSER

Vatten
Färgerna kan spädas med vatten om du tycker de känns tjocka och tröga. De har dock precis rätt mängd vatten i sig och förändras sammansättningen kan färgens egenskaper och härdningstid förändras (att ta med i beräkningen av mer olämpliga underlag eller ytor som utsätts för högt slitage). Räkna med att måla ett extra lager för att kompensera för den tunnare konsistensen. Autenticos kritfärger kan spädas med upp till 30% vatten (samma som vid spraymålning). 

Extender
Fusion Extender, XIM Latex X-Tender och Modern Masters Extender är alla färgtillsatser som förlänger öppen-tiden på färgen (den torkar inte lika snabbt), ger färgen bättre glid samt förstärker färgens självutjämnade egenskaper. Du får längre tid på dig att arbeta med färgen innan den börjar torka och eftersom färgen flyter ut bättre minskas märken efter penseldragen.

Extenders kan alla användas till alla sorters vattenburna färger. Modern Masters Extender är framförallt avsedd till metallfärger, som kan vara extra svåra att applicera snyggt (de blir lätt flammiga och ojämna på större ytor). I övrigt handlar valet av extender mer om personlig smak och ekonomi. För kritfärger som är lite tjockare, krävs som regel lite mer extender än den rekommenderade doseringen, varvid XIM Latex X-Tender kan vara ett bra val (större volym till billigare pris). XIM Latex X-Tender påverkar inte färgens egenskaper efter torkning och härdning. Den innehåller inte latex, utan består av propylenglykol som binder vattnet (precis som i fuktkrämer för torr hud). Produkten försvinner inom 24 timmar och påverkar inte färgens kvalitet och egenskaper efter härdning. Både torktid och härrdningstid kan förlängas vid användning av extender, speciellt vid kraftig utspädning av färgen.

Tips: Extenders är utmärkta till ombre-tekniker.


FUSION EXTENDER

MÅLERITEKNIK

Planera ditt arbete och överarbeta inte färgen
Eftersom färgerna torkar fort bör du planera ditt arbete i mindre sektioner. Målar du t.ex en stor bordsskiva, bör en sektion sträcka sig längs med hela långsidan. Måla inte först höger sida av bordet och sedan vänster... penseldragen bli snyggare och mer diskreta om de sträcker sig från kant till kant, utan några avbrott i mitten.

Arbeta sedan snabbt, målmedvetet och metodiskt. Undvik att dröja kvar för länge på samma ställe och gå inte tillbaka för att bättra på eller försöka jämna till färg som redan börjat torka. Om du rollar eller drar penseln över halvtorr färg lyfts den från underlaget och du får en grynig yta (och en grynig roller). Vänta istället tills färgen är helt torr, slipa ner eventuella ojämnheter och gör dina justeringar i nästa strykning.

Respektera färgens tork- och härdningstid innan applicering av nästa lager. Fukten i den blöta färgen kan annars lösa upp det undre färglagret så det släpper från underlaget och orsakar grynighet och en ojämn yta. Det är speciellt viktigt om du målar på problematiska eller blanka underlag som gynnas av längre tork- och härdningstider.


Måla med pensel
Det vanligaste misstaget är att måla ett för tjockt lager färg, ett tjockt heltäckande lager färg blir sällan lika slätt och jämnt som flera tunna. Ta därför inte för mycket färg på penseln, doppa bara ner den ca 1-1,5 cm i färgen och dra av den mot kanten.

♦ Måla i träslagets riktning (längs med ådring), du får bäst resultat om du arbetar med långa och raka penseldrag (inte kors och tvärs).
♦ Målar du med kritfärg behöver du arbeta ut färgen ordentligt i ett tunt lager, eftersläta sedan direkt med en svepande lätt hand.
♦ Målar du med Fusion Mineral Paint så behöver du inte arbeta ut färgen på samma mekaniska sätt, måla med lätt hand.

Måla med roller
Även med roller är det vanligaste misstaget ett för tjockt lager färg, för mycket färg ger ett knottrigt utseende. Räkna med dålig täckning efter det första lagret, det blir snyggare med fler tunna lager än ett tjockt.

♦ Till bordsben, stolar och mer svåråtkomliga ytor är 5 cm rollers bra, till en stor bordsskiva kan rollern gärna var 10-15 cm bred.
♦ Rollern måste vara ren och bör vara torr eller lätt fuktig, är den för blöt kan du få små vatten- och luftbubblor som är svåra att arbeta ut. 
♦ Arbeta in färgen ordentligt i rollen innan applicering på ytan som ska målas.
♦ Rolla ut färgen ordentligt och jämnt med långa och raka drag, men pressar du för hårt får du lätt rollermärken efter rullens kanter.
♦ Avluta genom att gå hela över ytan med mycket lätt hand för att jämna av strukturen och få en slätare applicering med mindre "rollerknottror".

Svamp och målardyna
Svampar och målardynor kan användas både till målning, efterslätning och applicering av topplack, oljor och vax. Svampmålning kan fungera utmärkt till rundade former som t.ex stolsben och pinnstolar.

♦ Häll upp lite färg i ett tråg eller på ett fat.
♦ Fukta gärna svampen/målardynan lätt innan användning, men den ska inte vara blöt.
♦ Dutta ner svampen/målardynan i färgen och applicera sedan färgen genom att dra svampen/målardynan den över ytan.
♦ Sprid ut färgen med stadig hand och raka drag, lätta sedan på trycket för en slätare slutfinish.


Ett svampmålat resultat ser inte rollat ut, eftersom färgen dras ut över underlaget kan du få linjer som mer påminner mer om penselmålning (speciellt om du använder för mycket färg). Resultatet påverkas av strukturen på svampen/målardynan samt trycket vid applicering.

Det är viktigt att svampar och dynor är helt rena och fria från damm och ludd. Du kan avlägsna eventuellt löst ludd från nya målardynor med hjälp t.ex silvertejp eller klädroller. Efter användning, förvara de rengjorda och torra svamparna väl förslutna i plastpåse eller liknande (fuktiga svampar och svampar som är svåra att rengöra, kan förvaras i frysen för att inte torka och stelna samt för att undvika bakterietillväxt).


Varvad teknik
Att arbeta med en kombination av pensel och roller/målardyna är en stor favorit för många.

♦ För ett proffsmålat resultat med minimalt med penselmärken; sprid ut färgen jämnt och snabbt med roller och eftersläta sedan med pensel och mycket lätt hand. Smek penseln över ytan med jämna och långa drag, från kant till kant.

♦ För ett spraymålat utseende; om du föredrar färgpåläggning med pensel kan du först måla som vanligt och sedan eftersläta den nymålade ytan med roller och lätt hand för att eliminera penselmärken.

På ställen där det är svårt att komma åt med roller kan en liten skumpensel eller schablonstöpplare i skum användas.


SLIPA MELLAN VARJE LAGER FÄRG

Du får ett mycket finare slutresultat om du slipar lätt med ett finkornigt papper mellan varje lager av färg. Slipa ner penselmärken och andra ojämnheter som t.ex droppar, klumpar/korn och partiklar som fastnat i färgen. Slipa i en riktning och se till att avlägsna allt slipdamm innan du målar nästa lager. En klibbduk är jättebra för att undvika dammpartiklar i luften som sedan lätt landar i den nymålade färgen.

Det kan vara speciellt viktigt att slipa ytan jämn efter användning av grundfärg, eftersom den ibland kan vara lite mer svårapplicerad än själva färgen. Fusions Ultragrip är t.ex. transparent, så man ser inte ojämnheter och penselmärken så tydligt förrän man målar första lagret färg. 


Målar du med Autentico Vintage eller Milk Paint så kan du enkelt slätslipa ytan efter att färgen torkat. Det behövs ingen muskelstyrka alls eftersom färgen är mjuk, porös och pudrig. Det är bara att svepa med sandpappret över ytan för ett superlent resultat. Autentico Versante, Vivace samt Fusion Mineral Paint blir snabbt hårda, så vänta inte för länge med att korrigera misstag som t.ex färgdroppar.


EFTERBEHANDLING

De matta färgerna (Versante Matt och Fusion) kan kännas lite torra och sträva. För att få en slät och sammetslen yta kan du våtslipa/polera med hampfröolja efter att den sista strykningen torkat. Stryk på ett tunt lager med olja och polera sedan med ett mycket finkornigt sandpapper (korn > 400). Var varsam och lätt på handen, det är inte meningen att du ska slipa bort färg utan endast jämna till ytan och fylla igen alla öppna porer. Efter att ytan är polerad med olja är det svårt att bättra på med mer färg, så var extra försiktig längs med kanter samt om lagret med färg är tunt.


MILJÖN DÄR DU MÅLAR

Se till att måla i en dammfri miljö för att undvika att damm och partiklar landar på den nymålade ytan. Utomhus kan istället t.ex pollen och insekter vara ett problem (speciellt om du målar med attraktiva färgstarka kulörer).

Undvik att måla utomhus i direkt solsken eller en blåsig dag eftersom färgen då torkar så snabbt att det kan bli svårmålat. Det gäller även fläktar som i används inomhus och värmekällor som t.ex bygglampor. Vårt inomhusklimat är också ofta mycket torrt vintertid, vilket påverkar färgens torktid.


Ha en blomspruta till hands om miljön inte är optimal. Känner du att färgen torkar fortare än att du hinner med, kan du försöka rädda situationen genom att spraya en mist av vatten eller Extender över ytan (eller doppa penseln i vatten/extender) för att återfukta färgen och förlänga torktiden.