gfdgdfg

Tyg

textilmedium

Att måla med Vintage Chalk Paint på tyg som en genväg till att klä om en möbel är egentligen inte något
vi rekommenderar, men det är många som har lyckats med utmärkta resultat!

Du får det allra bästa resultatet om du blandar färgen med ett textilmedium. Det är inte en produkt som Autentico säljer men det finns flera andra märken på marknaden. 

Ett textilmedium har för avsikt att öka penetration- och vidhäftningsförmågan samt göra det målade tyget mjukare och mer flexibelt efter att det torkat. Färgen kan också fixeras med värme (t.ex strykjärn) för en mer permanent vidhäftning vilket gör det lättare att avlägnsa fläckar m.m. Tänk på att det går det mycket medium om du tänkt måla en stor yta som t.ex en soffsits. Det går även att färga och måla på måla tyg utan textilmedium.
 

MÅLA PÅ TYG

Att måla med kritfärg direkt på tyg kan vara otroligt lockande om du t.ex har en fin gammal karmstol med
ett tyg på sitsen som inte faller i smaken. Du kan måla alla sorters tyg men resultatet varierar dock kraftigt beroend på vilken typ av tyg det gäller. 

Sammetstyg brukar vara tacksamt att måla, färgen ger dock en annan känsla och struktur till tyget (det blir stelare och lite mer likt mocka). Brokader, upphöjda mönster och broderier kan bli mindre lyckade eftersom mönstret kommer fortsätta att synas även efter att du målat tyget. Ett mönster som tidigare var flerfärgat kan bli mindre framträdande och i värsta fall bara se slitet och tufsigt ut.

Att måla på tyg skiljer sig mycket från att måla hårda ytor och det kommer att gå åt mer färg eftersom tyget suger åt sig på ett helt annat sätt (speciellt om det är en stoppad sits). Du kommer med största sannolikhet att behöva applicera ganska många tunna lager färg för ett bra resultat.

 1. Se till att du har en trasa nära till hands så att du kan torka upp färg som droppar.
 2. Innan du börjar måla, spraya tyget med vatten (med en blomspruta) så att det är ordentligt fuktigt men inte helt blött.
 3. För att bättre komma ner i tygets struktur kan det vara lättare att använda en ojämn pensel än en slät och jämn (t.ex en vaxborste).
 4. Tunna ut färgen med lite vatten (upp till 20%) för att undvika ett för tjockt lager färg som kan resultera i sprickor och "färgkakor"efter att färgen torkat, färgen ska absorberas helt av tyget. Alternativt kan du doppa penseln i vatten.
 5. Det bästa är vanligen att måla flera tunna lager och låta färgen torka helt och fullt däremellan.
 6. När du målar sammet kan du börja med att måla i olika riktningar, men avsluta med raka och jämna penseldrag i den riktning du vill att luggen ska ligga (gäller framför allt sammet med lång lugg). Tweed/ylletyg kan vara bättre att måla med cirkulära rörelser. Läder kan bli snyggt både om du målar rakt och jämt eller om du målar kors och tvärs för struktur. 
 7. Måla så många lager som krävs för att få en täckning du är nöjd med.
 8. När färgen har torkat ordentligt, borsta (sandpappra) av eventuellt överskott av färg. 
 9. Om du inte använder textilmedium kan färgen fälla lite, speciellt om du torkar med vått. Det handlar främst om ett överskott av färg. Jämför med att försöka tvätta bort färgstänk på kläder, en del får man bort men färgfläcken finns kvar. Du kan inte "skölja ur" en stolsits på samma sätt som du kan ett löst tygstycke. Du kan arbeta in ett tunt lager vax med en trasa, det hjälper till att hålla tyget mjukare och mer flexibelt samt förhindrar att det färgar av sig.

Schablonmålning

 1. Lägg skydd under tyget om du inte vill ha färg på underlaget.
 2. Försäkra dig om att schablonen sitter stadigt där den ska vara på tyget. Det bästa kan ibland vara att spraya schablonens baksida med icke-permanent självhäftande schablonlim (beroende på hur känsligt tyget är).
 3. Blanda gärna Vintage Chalk Paint med textilmedium.
 4. Späd inte ut färgen, det är bättre om den är lite tjockare. Använd inte heller för mycket färg utan dutta hellre flera lager, så är risken inte lika stor att färgen flyter in under schablonen. Du kan också måla först lagtet färg i en kulör närliggande tyget så blir det minde synligt om lite färg skulle hamna under schablonen.
 5. Dra försiktigt bort schablonen innan färgen torkat. Unvik att dra åt sidan eftersom risken då är stor att färgen smetas ut.
 6. Låt torka ordentligt och fixera därefter färgen med värme för mer permanent vidhäftning. Om du inte använt textilmedium kan du eventuellt vaxa färgen. Har du inget emot att motivet blir lite stelare kan du måla med Versante istället, så kan du hoppa över vaxning.

Inspiration:

Måla med versante Maatt

Ska du måla tyg för utomhusbruk (t.ex en solstol) ska du använda Versante Matt.

Versante är vattenbeständig på ett helt annat sätt än Vintage. Tyget blir inte lika lätt smutsigt, lättare att rengöra och fäller inte färg när det blir uppblött. 

Versante kan givetvis användas inomhus också, tyget blir dock stelare än med Vintage.

Autentico Versante Chalk Paint
Autentico Versante Chalk Paint