gfdgdfg

väggar

Venice Lime paint

Autentico Venice Lime Paint är en ren alkalisk kalkfärg och är ett av de mest miljövänliga alternativen som finns på marknaden. Venice Lime Paint ger en underbart levande och ojämn yta och har med sitt lite betongliknande utseende blivit mycket populär. 

Venice Lime Paint är en färg med vilken man kan skapa många olika uttryck. De olika effekterna ligger till stor del i  målarens hand. Hur penseln förs och vilken måleriteknik som används har stor betydelse för slutresultatet.

Provmåla gärna på något annat innan du sätter igång med hela din vägg. Det finns flera olika måleritekniker var och en med sin egen lite unika finish.  Här nedan beskrivs en grundläggande teknik målad med vertikala penseldrag men många målar också med X-mönster (kors och tvärs), vilket ger ett lite mer "fläckigt" utseende. Våga var kreativ... vi har fått fantastiska resultat när vi experimenterat med strukturrollers, natursvampar och spackelspatlar m.m. Var inte rädd för lite mörkare kulörer, det är dem som skapar djupet...
 

UNDERLAGET

För bästa resultat måste underlaget måste vara lämpligt för kalkfärg, d.v.s absorberande och mineraliskt.

Många målar med kalkfärg direkt på tapet och ofta går det bra men för att få ett "äkta" kalkmålat resultat behöver underlaget vara mineraliskt. Först då reagerar kalkfärgen optimalt med full funktionalitet. Vatten används som transportmedel för kalk och pigment som sedan förenar sig med det mineraliska underlaget och blir en integrerad del av väggen. Färgen härdar genom att koldioxid tas upp från från luften och när färgen torkat uppstår det karaktäristiska lite flammiga utseendet. Det är denna kemiska reaktion som fixerar pigmentpartiklarna till underlaget.

Förarbete
 • På befintliga mineraliska ytor som omålad puts, tegel och betong behöver du inte prima/grundmåla
 • På MDF, spånskivor, tidigare målade väggar och tapeter rekommenderar vi att du först grundmålar för att vara på den säkra sidan.
 • Direkt olämpliga underlag är ytor tidigare målade med oljefärg eller färg innehållande vattenavvisande ämnen (gäller ofta cementfärger). Grundmåla!
I princip gäller samma regler för grundarbete som vid målning med andra typer av färg. Avlägsna flagande färg och reparera defekt gips. Undvik reparationsmaterial som innehåller silikon och låt reparationsarbeten torka ordentligt innan du börjar måla. Ytan måste vara ren och helt fri från fett. Färgen färtser inte på glansliga ytor (måste vara absorberande).

Typiskt för kalkmålning är att resultatet kan variera mycket beroende på underlag och uppsugnings-effekt. Ytan bör vara homogen och jämnt absorberande annars kan skillnader i färgnyans uppstå. Detta kan vara fallet om t.ex vissa delar av väggen är spacklade. Finns lagningar och bättringar bör du därför grundmåla väggen innan du målar med Venice Lime.

Grundfärg
Autentico Primr kan användas som grundfärg. Snåla inte, utan se till att väggen är ordentligt täckt.
Primern kan appliceras antingen med roller eller en bred väggpensel (lagret blir tunnare med roller).
 

VÄLj FÄRG

Venice Lime Paint går tyvärr inte att få i samtliga Autentios kulörer (pigmenten förändras och bryts ner i den alkaliska miljön), men det finns många nyanser att välja bland och flera nya är på gång...
Mörkare färger brukar generellt ge ett lite kraftigare kalkutslag. Färgen ser mycket mörkare ut när den är våt än den kommer att göra när den torkat. Oroa dig inte, det kommer se helt annorlunda ut när allt är klart!

Alkaliska färger är lite oberäkneliga och kan ibland skilja sig något från färgprovet beroende på underlag och andra omständigheter. Venice bör användas så snart som möjligt efter att den brutits i önskad kulör. Efter ca 6 veckor kan vissa nyanser börja avvika från den ursprungliga färgen, återigen beroende på den alkaliska miljön.

En liter Venice Lime räcker till cirka 8 kvm, men hur mycket färg du behöver beror på vilken teknik du målar med och om du späder färgen med vatten eller inte. Som regel rekommenderas två lager för bra täckning och effekt. Målar du på ett kraftigt mönstrat och färgstarkt underlag och/eller behöver grundmåla bör du räkna med att det sammantaget kan gå åt mer färg. Underlagets färg och kulören du målar med har betydelse för åtgång.
 

måla med Venice Lime

Måla inte i temperatur under 8 ° C eller över 30 ° C, inte heller i mycket fuktiga miljöer .Eftersom Venice Lime Paint är alkalisk vid applicering (pH värde cirka 13), rekommenderar vi skyddsglasögon och handskar när du målar för att undvika irritation av hud och slemhinnor. Rör om i färgen väl innan du börjar måla så att pigment blandas ordentligt. 
 

Använd rätt pensel

På väggar målas Autentico Venice med en mjuk, långhårig och extra bred kalkpensel med natruborst (minst 10 cm) för att uppnå det typiska kalkmålade utseendet. Målar du med en vanlig roller förlorar du struktur och får ett mera slätt och jämnt resultat.
 

SECCO

Secco är en torr teknik där du använder outspädd färg direkt från burken och målar på en torr vägg. Resultatet blir ett mjukt och lite molnigt utseende.

Första lagret:
 • Börja ALDRIG med att måla kanterna runt väggen först, de kommer torka innan du hinner måla resten och märken kommer att synas när du målat klart och all färg torkat.
 • Måla med raka vertikala penseldrag, de kan vara korta eller långa beroende på smak och tycke. Arbeta från taket och ända ner till golvet i sektioner som är ca en halvmeter breda.
 • Fördela färgen jämnt och applicera TUNNA lager färg, ett tjockt lager färg kan ge fläckiga, mer glansiga partier.
 • För en mild effekt arbeta med mjuka penseldrag och undvik alltför skarpa kanter där du sätter ner och lyfter penseln genom att lätta på trycket.
 • Avsluta och påbörja penseldragen på olika nivåer så att du inte får en "horisontell kant" .
 • Arbeta ALLTID ”vått i vått”, vilket innebär att ditt nästa penseldrag alltid måste målas innan det första penseldraget hunnit torka (nästa sektion måste alltid påbörjas innan den första hunnit torka). Ta inte en fikapaus när du kommit halvvägs, du måste måla hela väggen på en gång!
 • Arbeta snabbt och metodiskt, innan du vet ordet av är hela din vägg täckt med det första lagret färg. Gå inte tillbaka för att ”bättra på” det kommer synas sen, ojämnheterna i din målning tillför charm!
Färgen torkar som regel mycket snabbt men bindningsprocessen till underlaget pågår dock betydligt längre så var tålmodig och ha inte för bråttom med att måla det andra lagret färg. Vänta gärna tills nästa dag innan du målar nästa lager.

Andra lagret:
 • Målas på samma sätt som första lagret
 • För ett mjukare resultat skruva om möjligt bort handtaget på din pensel och "arbeta med handleden" istället.

Teknik För kraftigare patina

Tredje lagret:

 • Använd en liten murslev
 • Applisera lite färg på yttersta spetsen
 • Dra först spateln vertikalt nedåt (och eventuellt uppåt igen)
 • Dra därefter spateln horisontellt fram och tillbaka för att även dra ut färgen sidledes
Färgen på bilden torkar sedan ljusare och ger mjuka och vackra färgskiftningar. Använd gärna olika kulörer för ett mer slående resutat.

 

MÅLA MED FLERA NYANSER

Är du kreativ och önskar ett mer framträdande och oregelbundet resultat kan du prova med att måla med två eller flera olika nyanser redan från start. Om du är försiktig väljer du närliggande men olika kulörer (t.ex den den lite mörkare "Nutmeg” och den lite ljusare "Linen"). Om du är ute efter en mer dramatisk effekt kan du välja kulörer som skiljer sig mera åt:

 • En mörkare bakgrundskulör i en annan färg lyser ofta igenom det övre lagret färg lite grand (men inte så mycket). Målar du första lagret i olika nyanser där vissa partier är mörkare än andra blir skiftningarna större (t.ex mörkare nedåt golvet likt fukt som söker sig uppåt...)
 • Tydligast resultat får du om du arbetar med två färger samtidigt i det översta lagret och låter dem blandas när du arbetar in färgen med penseln.
   

FÖRSEGLING

Den färdigmålade väggen är sedan fläck- och vattenkänslig och kan i utsatta delar av huset behöva förseglas. Fråga dig själv om du i vanliga fall brukar torka av väggen? Autenico Sealer kan användas för att göra färgen vattenavvisande samt möjliggöra avtorkning och rengöring. Väggen kan också förseglas med vax. Med ett transparent vax djupnar färgerna och skiftningarna kan bli tydligare. De pigmenterade kalkvaxerna (svart, vitt och grått) kan användas för att tillföra färg och förstärka färgskiftningar och struktur. Metallvaxer kan också bidra med ljuvliga effekter...

Vax ger lite glans till ytan (även om det inte poleras, mindre med kalkvaxet än det transparenta) vilket inte en Autentico Sealer gör. En sealer rollar du på för ett jämnare reultat, vax kan appliceras med vaxborste eller luddfri trasa. 
 

Besök Pinterest för många fler inspirationsbilder på väggar:

https://www.pinterest.com/autenticosweden/wall-finishes/

Autentico Venice standard technique
Autentico Venice faux painting
Autentico Venice faux painting
Autentico Venice dry brushed with Autentico Gold